Паметникът на ген. Иван Колев в Добрич ще бъде повторно открит с военни почести

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362549 www.24chasa.bg
Приключиха довършителните дейности преди официалното откриване в събота на мемориалния комплекс на ген. Иван Колев. Снимка: Дияна Райнова

Приключиха довършителните дейности преди официалното откриване в събота на мемориалния комплекс на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. На пространството около паметника бяха поставени пейки. На 29 юли – на връх 100-годишнината от смъртта на ген. Колев, основателя на българската конница, ще се проведе възпоменателна церемония, която ще включва военен ритуал на Военноморските сили на Република България и панихида, отслужена от добрички духовници. Част от церемонията е и освещаване на паметните плочи с имената на 1013 войници и офицери от III българска армия, загинали в боевете от Добричката епопея. С монтирането на плочите приключва вторият етап и се оформя цялостната композиция на комплекса.

За ритуала в събота, който започва от 11.00 часа, в Добрич ще пристигне вицепремиерът Валери Симеонов, народни представители.. Паметникът беше открит за 100-годишнината от Добричката епопея, като беше положена само фигурата на ген. Колев. Тогава присъстваха Бойко Борисов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов. Сега паметникът дава цялостна картина за битките и сраженията през 1916 г.