Секретен патрон и антивзлом дограма пазят от кражби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6365933 www.24chasa.bg
Крадците използват най-различни инструменти, за да отварят врати и дограми.

Близки дават информация на апашите кога жилищата са празни

Секретен патрон с допълнителна защита, брава с блокировка и антивзлом дограма с райбер. Това са част от подобренията на дома ни, които могат да ни предпазят от кражба, докато сме на почивка, съветват полицаи.

Добрата защита излиза около 2000 лв., но може да спести много неприятности, обясняват криминалистите. Според тях най-важна е вратата на апартамента. Тя трябва да е метална, масивна и здрава, а ключалката задължително да е сигурна.

Домът на семейство Илиеви.
Домът на семейство Илиеви.

Така например популярните касови ключалки отпреди 15 г. вече не затрудняват крадците. “Могат да ги отворят за около минута”, обясняват полицаи. Те препоръчват бравата на дома да е с блокировка. Механизмът ѝ се задвижва със зъбни колела, а при счупване на патрона самата брава блокира и крадецът не може да влезе. Друг трик за входната врата е използването на секретен патрон. Той е много по-труден за отключване от апашите. Ако пък към него се добави защита за патрона, то тогава те няма да имат никакъв шанс да влязат в дома през вратата.

За да е сигурен човек, че няма да попадне на крадци алпинисти, които влизат през прозореца, трябва да подсигури и дограмата си. Много от фирмите вече предлагат специална с антивзлом лента. Тя

пречи на апашите

да бутнат

частта, който

заключва

дограмата

Предлагат се и специални модели със секюрити обков. Той има 16 точки на заключване вместо стандартните 2 и разбиването му би отнело на апашите поне час. Има и райбери за дограма, при които допълнителната защита е вътре в апартамента. Те са направени като красиви детайли и са невъзможни за отваряне отвън.

Ако пък живеете в блок, то е добре да инвестирате и в

две врати

за входа

Първата да осигурява достъп само до фоайето, където са кутиите с пощите, а през втората да се стига до асансьора и апартаментите. Добре е и докато ви няма, да помолите ваш съсед да прибира пощата ви. Ако се натрупва, крадците може да се ориентират, че ви няма в апартамента ви.

Може да ги заблудите, че сте вкъщи, и с няколко уреда. Така например джаджа, която включва лампите вечер и ги изключва след няколко часа, създава илюзията, че домът ви не е празен. Има и уреди, които на същия принцип пускат и спират телевизора.

Макар и не толкова фатално, е добре човек да изчака да се върне от почивка, преди да качи снимките си във фейсбук. В противен случай би дал информация, че известно време няма да го има. Именно с такива данни работят някои от най-добрите крадци. Те вземат информацията от всевъзможни източници, например бивши служители, приятели или познати. Ако се знае, че в апартамента има голяма сума пари или злато, се стяга бригада за конкретния удар.

На информатора се полагат между 10 и 20% от задигнатото. Ако участва в обира, той определя и кой да бъде в екипа.

Търсят ключар, майстор по алармите и други специалисти по конкретни задачи.

Групите са

между 3 и 6

човека

според удара

Ако се знае, че в къщата има каса, се преценява дали да се отвори на място, или да се задигне и среже другаде. В зависимост от дома, който обират, крадците ползват различна техника за справяне с касата. Има и майстори, които успяват да я отключат. По-често обаче се използва флекс за рязането ѝ или горелка, която е по-бавна, но безшумна.

Сред най-големите удари по предварителна информация през тази година е кражбата от дома на родителите на братята Красимир и Димитър Илиеви. Там неизвестни отмъкнаха 300 000 лв. в брой, ценности, злато и часовници за още около 1 млн. Бандитите са нахлули, докато семейството е било на почивка.

Това е една от общо 3643-те взломни кражби от жилища от началото на годината до края на юни. Това е спад с 25,82% за същия период на м.г., когато са били 4891. МВР отчита и увеличение на разкриваемостта с 18% - от 880 за м.г. до 898 за тази.

68 пък са касоразбиванията до края на юни, сред които и на банкомати. (Виж карето долу) Те са с 29 по-малко от м.г. Разкрити са 2 при 1 за 2016 г.

Средно по 2 кражби на ден стават от офиси в страната. До края на юни те са 316, или с 19% по-малко за същия период на м.г., когато са били 390. Разкрити са 59 при 74 за 2016 г., което е запазване на процентното съотношение от м. г.

Често за такива удари бандити влизат във фирмените помещения уж като клиенти и оглеждат за камери, СОТ, каса и други.

215 000 лв. задигнати тихомълком от два банкомата в Плевенско

Две идентични кражби на общо над 215 хил. лв. от банкомати в Плевенско разследва полицията. И при двата обира, станали през март и юли, машините не са взривявани или рязани, а отворени със специален инструмент, който не оставя следи.

Първият удар на крадците е в нощта срещу 16 март в Червен бряг. Тогава те успяват да влязат в магазин за играчки, в който е монтирана машината. Заглушават алармата и отварят ловко банкомата, от който прибират над 100 000 лв. В обекта няма камери и не се знае дори колко души са участвали в удара.

На 19 юли същата кражба се разиграва и в град Левски. Този път банкоматът е монтиран в магазин за бяла техника. И той нямал камери, а алармата не затруднила апашите. Те отново “отключили” банкомата, без да оставят видими следи. Тръгнали си със 114 830 лв.

Има връзка между обирите на банкоматите в Левски и в Червен бряг, тъй като са извършени по абсолютно идентичен начин, обясниха от прокуратурата за “24 часа”. Двата банкомата са притежание на една и съща банка, а обслужването им е поверено на обща охранителна фирма. Заради специфичното отваряне се работи и по версията за вътрешен човек, който е имал достъп до кодовете за отваряне на машините.