3 години уседналост за прием в първи клас (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6367922 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев

3 години уседналост за прием в 1-и клас се въвежда с проект за промяна в наредбата за организация на дейностите в училищното образование. Според промените кандидатите за първи клас ще се делят на 4 групи.

В първа група ще са децата, чийто родител или настойник е с постоянен адрес в района на училището от поне 3 г. преди подаване на заявлението за записване в 1-и клас.

Във втора група ще са децата, чиито родители са уседнали в района на училището от повече от година, но по-малко от 3 г. В трета група са децата с адрес в района на училището от по-малко от година, а в четвърта тези извън района на учебното заведение.

Запълването на местата за първокласници ще започва от децата в първата група.

Когато пък децата са повече от отпуснатите места за прием на първокласници, ще могат да се ползват и допълнителни критерии за подреждането им, предвижда предложеният от образователния министър Красимир Вълчев проект.

С предимство влиза дете с трайни увреждания над 50%. Приоритетно влизат също деца с двама починали родители, такива, които имат по-голям брат или сестра в същото училище, и завършилите подготвителна група в него. (24часа)