Отмениха ученето в жегите, годината свършва на 30 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372097 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев и заместничките му Деница Сачева и Таня Михайлова съобщиха новостите за следващата учебна година. СНИМКА: Йордан Симeонов

Отмениха ученето в жегите, годината свършва на 30 юни

“Ще приемем предложението да не навлизаме в юли месец или след 30 юни. Приемаме аргументите за високите температури, това, че в училищата няма климатизация, така че ще вземем едно разумно и балансирано решение”.

Така министърът на образованието Красимир Вълчев даде заден от обявения проект за графика на учебното време, който МОН предложи миналата седмица.

До 15 август ще приключи ремонтът на 48-о ОДЗ в столичния район “Сердика”.

Според първоначалния вариант лятната ваканция щеше да бъде съкратена и децата в основното училище да приключват на 7 юни, а гимназистите на 6 юли. Вълчев ще дискутира въпроса в четвъртък със социалните партньори.

Това, което предложихме, не беше повече учене за сметка на ваканцията, а вариант за по-добро балансиране на ваканциите, коментира министърът и допълни, че в живота всичко е за сметка на нещо друго.

Оставянето на лятната ваканция в досегашните размери ще е за сметка на съкращаване на 3 дни от коледната ваканция и по един от междусрочната и от пролетната.

15 септември остава първи учебен ден, категоричен беше Красимир Вълчев. Само спортните училища започват на 1 септември.

Просветният министър обясни отказа от първоначалното предложение за график, защото “това не е най-важната мярка за задържане на децата в образователната система, за предотвратяване на преждевременното им отпадане”. И напомни, че в Закона за предучилищното и училищното образование е заложено задължително обучение през лятото за децата, които “в начален етап не са придобили ключовите компетентности”. Вместо да повтарят, тези ученици трябва да учат допълнително и да си наваксат през лятото.

Този механизъм трябва да се развие и чрез поставянето на отсъствия, обвързването със семейните помощи за деца, допълни министърът. Това обаче ще се работи съвместно със социалното министерство.

Звънецът ще бие

4-годишните също

на предучилищна

Предучилищната подготовка в момента е задължителна за децата на 5 и 6 години, ще предложим да бъде разширена и за 4-годишните, съобщи министър Красимир Вълчев.

Всички изследвания - и наши, и международни, показвали, че обхващането на децата на 4 години е ключово за това те да прекарат повече години в образователната система. Тези деца по-често завършват основно образование, придобиват базова компетентност, включват се в професионална квалификация, достигат до системата на висшето образование и са пригодни за пазара на труда, допълни министърът.

Останалите още на входа на 1-и клас са натрупали дефицити. “Ще предложим законова промяна през октомври. Може да влезе в сила най-рано от учебната 2018/2019 г.”, каза още Красимир Вълчев. (24часа)

Без бонус за месторабота при

прием в първи клас в София

- В 12 училища и детски градини ремонтите ще продължат и след 15. IX.

- До 15 август ще приключи ремонтът на 48-о ОДЗ в столичния район “Сердика”.

Допълнителният бонус за месторабота на родител в района на желаното училище за прием в първи клас в София ще отпадне. Това съобщи за “24 часа” шефката на дирекцията по образование в Столичната община Мария Минчева.

Училищата вече няма да определят и до 3 допълнителни критерия, както беше тази година. Те няма да решават и начина за класиране на деца с равен брой точки. Общината ще определя каква тежест да имат допълнителните 4 критерия - за брат или сестра в същото училище, за завършена подготвителна група, за сираци и за деца с над 50% увреждания.

“Ще се съобразим изцяло с изискванията на новата наредба на министерството на образованието, която въвежда уседналост при приема, и с препоръките на съда”, заяви Минчева.

Промените в общинската наредба ще са готови наесен и ще важат за учебната 2018/2019 г.

Ремонти текат в 44 училища и детски градини в София. Те са за 9 млн. лв. и включват мерки за енергийна ефективност, конструктивни дейности, ремонт на дворове и спортни площадки.

“В 12 училища и детски градини ремонтите няма да приключат до 15 септември, но ще се извършват дейности в дворовете или по покрива на сградите, за да не се пречи на учебния процес”, каза зам.-кметът по строителство и инвестици Ирина Савина при проверката на ремонта на 48-о ОДЗ в район “Сердика”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт е контузил рамото си по време на крос в базата на тима в Репино край Санкт Петербург. Последвало е посещение на близката болница с доктора на "трите лъва". След направените прегледи Саутгейт е получил лекарска забрана да се радва по типичния си начин на гол и занапред ще бъде много въздържан.

Бразилски фенове се забавляват на трибуните на стадиона в Санкт Петербург преди мача от група Е на СП по Футбол в Русия между Бразилия и Коста Рика. Снимка: REUTERS/Lee

Бившето "златно момиче" Цветелина Стоянова се върна в залата по художествена гимнастика! Това стана две години след скока от шестия етаж, който едва не отне живота й. Дотогава тя беше част от ансамбъла, който по-късно спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио. Цвети е световна шампионка от Измир 2004.