Отмениха ученето в жегите, годината свършва на 30 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372097 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев и заместничките му Деница Сачева и Таня Михайлова съобщиха новостите за следващата учебна година. СНИМКА: Йордан Симeонов

Отмениха ученето в жегите, годината свършва на 30 юни

“Ще приемем предложението да не навлизаме в юли месец или след 30 юни. Приемаме аргументите за високите температури, това, че в училищата няма климатизация, така че ще вземем едно разумно и балансирано решение”.

Така министърът на образованието Красимир Вълчев даде заден от обявения проект за графика на учебното време, който МОН предложи миналата седмица.

До 15 август ще приключи ремонтът на 48-о ОДЗ в столичния район “Сердика”.

Според първоначалния вариант лятната ваканция щеше да бъде съкратена и децата в основното училище да приключват на 7 юни, а гимназистите на 6 юли. Вълчев ще дискутира въпроса в четвъртък със социалните партньори.

Това, което предложихме, не беше повече учене за сметка на ваканцията, а вариант за по-добро балансиране на ваканциите, коментира министърът и допълни, че в живота всичко е за сметка на нещо друго.

Оставянето на лятната ваканция в досегашните размери ще е за сметка на съкращаване на 3 дни от коледната ваканция и по един от междусрочната и от пролетната.

15 септември остава първи учебен ден, категоричен беше Красимир Вълчев. Само спортните училища започват на 1 септември.

Просветният министър обясни отказа от първоначалното предложение за график, защото “това не е най-важната мярка за задържане на децата в образователната система, за предотвратяване на преждевременното им отпадане”. И напомни, че в Закона за предучилищното и училищното образование е заложено задължително обучение през лятото за децата, които “в начален етап не са придобили ключовите компетентности”. Вместо да повтарят, тези ученици трябва да учат допълнително и да си наваксат през лятото.

Този механизъм трябва да се развие и чрез поставянето на отсъствия, обвързването със семейните помощи за деца, допълни министърът. Това обаче ще се работи съвместно със социалното министерство.

Звънецът ще бие

4-годишните също

на предучилищна

Предучилищната подготовка в момента е задължителна за децата на 5 и 6 години, ще предложим да бъде разширена и за 4-годишните, съобщи министър Красимир Вълчев.

Всички изследвания - и наши, и международни, показвали, че обхващането на децата на 4 години е ключово за това те да прекарат повече години в образователната система. Тези деца по-често завършват основно образование, придобиват базова компетентност, включват се в професионална квалификация, достигат до системата на висшето образование и са пригодни за пазара на труда, допълни министърът.

Останалите още на входа на 1-и клас са натрупали дефицити. “Ще предложим законова промяна през октомври. Може да влезе в сила най-рано от учебната 2018/2019 г.”, каза още Красимир Вълчев. (24часа)

Без бонус за месторабота при

прием в първи клас в София

- В 12 училища и детски градини ремонтите ще продължат и след 15. IX.

- До 15 август ще приключи ремонтът на 48-о ОДЗ в столичния район “Сердика”.

Допълнителният бонус за месторабота на родител в района на желаното училище за прием в първи клас в София ще отпадне. Това съобщи за “24 часа” шефката на дирекцията по образование в Столичната община Мария Минчева.

Училищата вече няма да определят и до 3 допълнителни критерия, както беше тази година. Те няма да решават и начина за класиране на деца с равен брой точки. Общината ще определя каква тежест да имат допълнителните 4 критерия - за брат или сестра в същото училище, за завършена подготвителна група, за сираци и за деца с над 50% увреждания.

“Ще се съобразим изцяло с изискванията на новата наредба на министерството на образованието, която въвежда уседналост при приема, и с препоръките на съда”, заяви Минчева.

Промените в общинската наредба ще са готови наесен и ще важат за учебната 2018/2019 г.

Ремонти текат в 44 училища и детски градини в София. Те са за 9 млн. лв. и включват мерки за енергийна ефективност, конструктивни дейности, ремонт на дворове и спортни площадки.

“В 12 училища и детски градини ремонтите няма да приключат до 15 септември, но ще се извършват дейности в дворовете или по покрива на сградите, за да не се пречи на учебния процес”, каза зам.-кметът по строителство и инвестици Ирина Савина при проверката на ремонта на 48-о ОДЗ в район “Сердика”.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се съблякох гол на плажа и ме изгониха  Кой е той Роден е в Русе в семейство на учители. От 1973-а живее в София. Завършва 9-а френска езикова гимназия, а по-късно ВИИ „Карл Маркс“ - София. През 1988 г. започва да записва за БНР и „Балкантон“. Досега има създадени над 50 песни, като е автор на над 30 от тях, и заснети над 20 видеоклипа.

Снимка: Нова телевизия Майка с четири деца е на път да остане на улицата. Жената живее в общински фургон във Варна. В понеделник обаче тя била принудена да го напусне, тъй като на мястото, на което е поставен, ще минава път. Хората вече изнасят своите вещи, но нямат средства, с които да излязат под наем, нито да си купят къща.

Лозанова не може да го преживее Райкова заби НиЛо в земята, фолкпевицата проговаря за Бирмата Жесток шамар за Николета Лозанова! Вечната врагиня на плеймейтката сяда на горещия стол в предаването "Папараци" седмици след като НиЛо бе изритана от мястото си на водеща. "Не съм предполагала, че ще ми бъде толкова приятно да съм тук" - са първите думи