Тръмп отменя лотарията за зелени карти (Oбзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373793 www.24chasa.bg
Проектът отменя лотарията за зелени карти.

Законопроект предвижда мигрантите да се приемат по нова точкова система

Доналд Тръмп представи законопроект, който предвижда да отпадне визовата лотария за спечелване на зелени карти и да се намали достъпът на мигрантите до социални помощи.

Проектът “Подем”, изготвен от сенаторите Дейвид Пeрдю и Том Котън, цели да свие броя на заселващите се легално в САЩ с 50% за 10 г. От 1 милион годишно пришълците ще бъдат намалени на 500 000, съобщи “Гласът на Америка”.

Мярката ще усложни процеса на получаване на зелени карти и ще ограничи допускането в САЩ на роднини на мигрантите. Лотарийният принцип ще бъде заменен с точкова система и пристигащите в САЩ по този принцип ще бъдат намалени от 110 хил. на 50 хил.

За да стане закон, проектът трябва да бъде одобрен от Конгреса.

“Програмата слага край на постоянния приток на нискоквалифицирани работници и въвежда нова конкурсна система”, каза президентът. Той обясни, че така няма да се отнемат работни места от американците и заплатите им ще се повишат. “Този проект показва нашето съчувствие към затруднените американски семейства, които заслужават имиграционна система, която зачита нуждите им и ги поставя на първо място”, посочи Тръмп в изказване от Белия дом, обграден от сенаторите - автори на проекта.

Новата система на подбор дава повече точки за легално жителство и работа в САЩ на хора с добър английски език и солидно образование. Повече шансове получават подготвените за висококвалифицирана работа, които ще могат да се издържат сами, а не да живеят на помощи.

Тръмп нарече проекта “най-значителната реформа на имиграционната система от 50 г. насам”. Той съобщи, че семействата на повече от половината пристигащи годишно в САЩ над милион имигранти ползват различни социални помощи. 1 от 15 имигранти има качества, които могат да бъдат използвани за благото на американската икономика, обявиха сенаторите - автори на законопроекта.

Междувременно Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че ще атакува университетите заради квотите за студенти от малцинствата, които “дискриминират белите американци”. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" смени треньора и на "Герена" има нови методи за подготовка. Един от тях изглежда революционен поне за отборите в София. "Сините" вече тренират на пясък. Или поне тези от играчите, които се възстановяват от различни травми. На паркинга пред съблекалните на "Герена" в специално оградено място бе насипано сериозно количество пясък.

Тази година ще се проведе XXVI-тото издание на уникалния по рода си международен фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство "Пирин Фолк" Сандански. За втора поредна година курортният ни град ще посрещне и участници в конкурса за деца – "Детски Пирин Фолк". На 24 август в Летния театър 20 деца на възраст между 8 и 15 години от

Николай Грозев е роден на 25 юли 1960 г. Средното си образование е завършил в ТМТ "Н.Е. Жуковски" в Сливен, а висшето - в Институт за учители специалисти, отново в областния град. От 1984 до 1990 г. работи като автоинструктор към СБА - Нова Загора. След това в продължение на 17 години е управител в частен бизнес.