3 г. мъж, роден в България от рускиня и българин, се бори да си върне българското гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373818 www.24chasa.bg
Денис показва част от документите за гражданството си. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

@Денис Янев е от Пловдив, водил дела заради поправка в акта за раждане

@ Втори ден стачкува пред общината

3 г. мъж, роден в България, с баща българин и майка рускиня се бори да си върне българското гражданство, но удря на камък, а визата му изтича след 20 дни. Затова 30-годишният Денис Янев е почнал стачка и спи пред район “Централен” на община Пловдив вече 2 нощи.

Той е роден на 3 септември 1986 г. в Пловдив в семейство на българин и рускиня. Има и брат близнак Виталий, който е с 5 мин по-малък. По изричното настояване на баща им двамата са записани като български граждани по рождение. 

 В документа обаче вместо с фамилията Янев на баща му Яне е сложена фамилията на дядо му - Александров. Родителите му поправят грешката, но само няколко месеца по-късно бащата Яне се разболява. 

Майката решава да се върне в Съветския съюз и да вземе децата със себе си. Неизвестно как в акта за раждане на Денис се появява и още една поправка - че гражданството му е сменено на руско. Такава възможност съществува, но при раждането на детето и с изричното писмено съгласие на двамата родители. Документи за промяната липсват, ще се разбере 30 години по-късно в съда.

Денис остава да живее в Съветския съюз и след навършване на пълнолетие, изкарва и диплома за автомеханик. През годините не се връща в България дори за погребението на баща си.

Животът го отвежда по скандинавските страни в края на първото десетилетие на новия век. Там през 2010 г. Денис е

заловен да краде

дрехи от магазин

и е осъден на

3 месеца затвор

Излиза от пандиза в края на ноември 2010 г. и се връща в Русия.

През 2014 г. решава да се върне в България. Консулът го съветва да кандидатства за българско гражданство чрез натурализация. Янев подава документи и го получава. Едва 2 месеца по-късно обаче получава мейл, че гражданството му е отнето. В писмото не са посочени конкретните причини, а само, че е “затаил факти и обстоятелства при получаване на гражданство по натурализация”. Документът е подписан от вицепрезидента Маргарита Попова. Денис не поискал лично документа, тъй като той не може да се обжалва.

“Не зная защи ми отнеха гражданството, сигурно е заради присъдата в Норвегия”, предполага мъжът.

Потърсена от “24 часа”, Маргарита Попова не можа да си спомни за случая. От Министерството на правосъдието обясниха, че могат да дадат информацията единствено и само на Денис. Същото обяснение даде и настоящият вицепрезидент Илияна Йотова.

“Не си спомням конкретния случай, но най-често гражданство се отнема заради присъди от чужбина”, обясни Петко Петков, тогава зам. правосъден министър и председател на съвета по гражданство.

Въпреки отнетото гражданство Денис не се отказал. Тази година си наел адвокат и завел дело в Пловдивския районен съд за поправка на явна фактическа грешка и за установяване на неверни обстоятелства в акта си за раждане, а именно смяната на българското гражданство с руско.

“Призовахме община Пловдив, тя представи цялото досие и

нямаше

документи за

поправяне на

гражданството

на Денис”,

обяснява адвокатката на Янев Лидия Попова. Майката на Денис също била призована като свидетел и категорично заявила, че не е променяла гражданството на детето си. Затова и съдът решил да заличи поправката, а от общината не протестирали.

Точно когато Денис си мислел, че ходенето му по мъките е приключило, обаче се сблъскал с българската администрация. Той отишъл в ГРАО - Пловдив, с искане да му се издаде актуален акт за раждане с отбелязване на новото обстоятелство след съдебното решение. Вместо това обаче получил удостоверение, че е лишен от българско гражданство.

“Един администратор ни заявява, че не е сигурен, че Денис има българско гражданство и трябвало разни институции да му го кажат”, обяснява Попова. Оказва се, че директорката на ГРАО - Пловдив, пратила запитване до Министерството на правосъдието по казуса на Денис.

“Това е абсурдно, министерството няма право да се произнася за българско гражданство по рождение. Човек може сам да се откаже от него, но не и да му го вземат институциите”, разяснява юристката.

Междувременно след решението на съда актът за раждане на Денис е променен. Отбелязаната смяна на гражданството е заличена и там пише, че е българин по рождение.

От ГРАО обаче

не приемат

документа и

отказват да

включат

обстоятелството

в електронните

си масиви

Заради отказа им Денис започнал стачка.

“От 2 нощи спя в парка пред общината. Ще остана тук, докато не се реши въпросът с гражданството ми”, казва мъжът. Той вече е свършил парите и не може да почне работа у нас. 

Мъжът има 2-годишно момченце от жена, с която живее на семейни начала. Денис иска да ги вземе в България, но докато не приключи процедурата, те го чакат в Русия. “Надявам се, че скоро всичко ще приключи и ще се видим в България”, казва Янев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.