3 г. мъж, роден в България от рускиня и българин, се бори да си върне българското гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373818 www.24chasa.bg
Денис показва част от документите за гражданството си. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

@Денис Янев е от Пловдив, водил дела заради поправка в акта за раждане

@ Втори ден стачкува пред общината

3 г. мъж, роден в България, с баща българин и майка рускиня се бори да си върне българското гражданство, но удря на камък, а визата му изтича след 20 дни. Затова 30-годишният Денис Янев е почнал стачка и спи пред район “Централен” на община Пловдив вече 2 нощи.

Той е роден на 3 септември 1986 г. в Пловдив в семейство на българин и рускиня. Има и брат близнак Виталий, който е с 5 мин по-малък. По изричното настояване на баща им двамата са записани като български граждани по рождение. 

 В документа обаче вместо с фамилията Янев на баща му Яне е сложена фамилията на дядо му - Александров. Родителите му поправят грешката, но само няколко месеца по-късно бащата Яне се разболява. 

Майката решава да се върне в Съветския съюз и да вземе децата със себе си. Неизвестно как в акта за раждане на Денис се появява и още една поправка - че гражданството му е сменено на руско. Такава възможност съществува, но при раждането на детето и с изричното писмено съгласие на двамата родители. Документи за промяната липсват, ще се разбере 30 години по-късно в съда.

Денис остава да живее в Съветския съюз и след навършване на пълнолетие, изкарва и диплома за автомеханик. През годините не се връща в България дори за погребението на баща си.

Животът го отвежда по скандинавските страни в края на първото десетилетие на новия век. Там през 2010 г. Денис е

заловен да краде

дрехи от магазин

и е осъден на

3 месеца затвор

Излиза от пандиза в края на ноември 2010 г. и се връща в Русия.

През 2014 г. решава да се върне в България. Консулът го съветва да кандидатства за българско гражданство чрез натурализация. Янев подава документи и го получава. Едва 2 месеца по-късно обаче получава мейл, че гражданството му е отнето. В писмото не са посочени конкретните причини, а само, че е “затаил факти и обстоятелства при получаване на гражданство по натурализация”. Документът е подписан от вицепрезидента Маргарита Попова. Денис не поискал лично документа, тъй като той не може да се обжалва.

“Не зная защи ми отнеха гражданството, сигурно е заради присъдата в Норвегия”, предполага мъжът.

Потърсена от “24 часа”, Маргарита Попова не можа да си спомни за случая. От Министерството на правосъдието обясниха, че могат да дадат информацията единствено и само на Денис. Същото обяснение даде и настоящият вицепрезидент Илияна Йотова.

“Не си спомням конкретния случай, но най-често гражданство се отнема заради присъди от чужбина”, обясни Петко Петков, тогава зам. правосъден министър и председател на съвета по гражданство.

Въпреки отнетото гражданство Денис не се отказал. Тази година си наел адвокат и завел дело в Пловдивския районен съд за поправка на явна фактическа грешка и за установяване на неверни обстоятелства в акта си за раждане, а именно смяната на българското гражданство с руско.

“Призовахме община Пловдив, тя представи цялото досие и

нямаше

документи за

поправяне на

гражданството

на Денис”,

обяснява адвокатката на Янев Лидия Попова. Майката на Денис също била призована като свидетел и категорично заявила, че не е променяла гражданството на детето си. Затова и съдът решил да заличи поправката, а от общината не протестирали.

Точно когато Денис си мислел, че ходенето му по мъките е приключило, обаче се сблъскал с българската администрация. Той отишъл в ГРАО - Пловдив, с искане да му се издаде актуален акт за раждане с отбелязване на новото обстоятелство след съдебното решение. Вместо това обаче получил удостоверение, че е лишен от българско гражданство.

“Един администратор ни заявява, че не е сигурен, че Денис има българско гражданство и трябвало разни институции да му го кажат”, обяснява Попова. Оказва се, че директорката на ГРАО - Пловдив, пратила запитване до Министерството на правосъдието по казуса на Денис.

“Това е абсурдно, министерството няма право да се произнася за българско гражданство по рождение. Човек може сам да се откаже от него, но не и да му го вземат институциите”, разяснява юристката.

Междувременно след решението на съда актът за раждане на Денис е променен. Отбелязаната смяна на гражданството е заличена и там пише, че е българин по рождение.

От ГРАО обаче

не приемат

документа и

отказват да

включат

обстоятелството

в електронните

си масиви

Заради отказа им Денис започнал стачка.

“От 2 нощи спя в парка пред общината. Ще остана тук, докато не се реши въпросът с гражданството ми”, казва мъжът. Той вече е свършил парите и не може да почне работа у нас. 

Мъжът има 2-годишно момченце от жена, с която живее на семейни начала. Денис иска да ги вземе в България, но докато не приключи процедурата, те го чакат в Русия. “Надявам се, че скоро всичко ще приключи и ще се видим в България”, казва Янев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански