В 20 страни в Европа имат повече ваканция, но нашата е сред най-дългите през лятото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378465 www.24chasa.bg
Първият учебен ден в България остава на 15 септември, въпреки исканията на бизнеса да бъде изместен две седмици по-рано.

Рекордьорът е Испания, където се почива 1/3 от годината, следва Русия. В Германия паузите в училището са с ден по-малко от тези в България

В 20 държави в Европа ваканциите на учениците са по-дълги, отколкото в България. Това показва справка в сайта Schoolholidayseurope.eu, в който са събрани статистически данни за почивките на училищата във всички страни на континента. Сравнението е направено от български учители във връзка с дебата дали да бъдат намалени ваканциите в България, както поискаха работодателите. Тяхното предложение бе учебната година да започва от 1 септември вместо от 15-и и да се съкрати лятната ваканция.

В 20 страни в Европа имат повече ваканция, но нашата е сред най-дългите през лятото

72 дена

е общата

продължителност

на всички

училищни

ваканции в

България,

показват данните от сайта. Приблизително толкова почиват и учениците в Унгария, Португалия и Германия. Германчетата обаче имат с ден по-малко от българските ученици.

Рекордьор по ваканции в Европа е Испания със 106 дена, или над 1/3 от дните в годината. В справките за ваканциите не са включени уикендите, които увеличават почивните дни.

На второ място с 93 дни ваканция е Русия, а на трето с 90 дни е Босна и Херцеговина. Повече ваканция от българските ученици обаче имат и в Англия, Исландия, Финландия, Щвейцария, Норвегия. От балканските държави по-малко се почива само в Хърватия (общо 68 дена), а освен Германия след България са и държави като Ирландия, Швеция, Австрия, Холандия, Полша и Чехия. Само 54 дни пък са ваканциите в Дания.

С 11 седмици лятна ваканция обаче българските ученици имат една от най-дългите летни паузи в Европа. В част от съседните държави като Гърция лятната ваканция е 12 седмици. В Естония е 13 седмици, а рекордьори отново са Испания и Русия с по 14 седмици лятно прекъсване на училището.

Испанците

започват и

най-късно

учебната си

година

- на 19 септември. В тази държава заради католическата религия има и най-дългата великденска ваканция от 20 последователни дни.

Най-малко като брой ваканции имат учениците в Босна и Херцеговина. Тук прекъсванията в учебната година са само три - зимна, лятна и великденска ваканция. Няма обаче почивка, която да е по-къса от 3 седмици. Великобритания пък е държавата с най-много ваканции, като британските ученици имат две междусрочни ваканции от по една седмица всяка - едната е през феввуари, а втората в края на май и началото на юни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога