Жилищата във ваканционните имоти поевтиняват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6384838 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова коментира в интервю за БТА, че цените на имотите във ваканционните комплекси не се покачват и дори вървят в обратна посока на общия пазар.

Отчитаме средно в страната ръст на цените на жилищата, но във ваканционните райони има дори спад или задържане на едно и също ниво, а основният купувач на такива имоти са българите, допълни Перфанова.

Запазва се интересът към подобни ваканционни имоти от руснаци, засилва се този на украинските граждани, по-редки са случаите на купувачи от Великобритания, Ирландия, Гърция, както и инвеститори от Западна Европа. Към СПА курортите в Европа вече има заявен интерес и от купувачи от Азия, предимно от Китай.

Въпреки това обаче основен двигател на този пазар у нас са българите. Една от причините за ръста на интереса към покупка на втори ваканционен дом от сънародниците ни е възможността той да бъде отдаден под наем. Купувачите не са обезсърчени от това, че заради сезонността на заетостта на такива жилища, доходността ще е по-малка, дори на половина спрямо тази в градовете, където тя достига до 4-5 на сто. Това е така, защото дори и доходност под три на сто е по-висока от почти нулевите лихви по влоговете, коментира Ирена Перфанова.

Експертът съветва обаче преди да направим подобна инвестиция да изчислим очаквания средногодишен доход и от него да приспаднем разходите за поддръжка и данъчно облагане, за да имаме реалната стойност на доходността.

Има и друга категория чуждестранни купувачи, които инвестират по-малки суми във ваканционни имоти чрез регистрирани от тях фирми, а след това чрез тези фирми развиват дейност у нас, възползвайки се от благоприятното данъчно облагане, което всъщност е и основната причина за инвестицията им, коментира Перфанова.

Друг мотив за клиенти, които инвестират във втория си дом е възможността да "избягат" от натовареното ежедневие за по-дълго и то винаги, когато пожелаят, каза Перфанова. Те използват купените от тях имоти за лични цели. Появяват се вече и "номади" - собственици на втори дом, които през определен период от време продават старото си ваканционно жилище, за да сменят дестинацията, на която са се наситили с нова и може би по-привлекателна локация, коментира експертът.

Популярната дестинация за втори дом - Банско, преживява съживяване на пазара през последните няколко месеца, като се отчита ръст на броя на сделките за по-малки и по-евтини имоти, както и за апартаменти и къщи в затворени и добре управлявани комплекси. В планинските и морските курорти често се търсят жилища до 15 000 - 25 000 евро, но като цяло купувачите, които имат допълнителни средства, са склонни да отделят и до 40 000 евро, имайки предвид, че в по-големите градове с тези пари много трудно може да се направи добра инвестиция, отбеляза експертът.

Покупката на втори дом в затворените комплекси трябва да е съпроводена с добра предварителна проверка за това как той се управлява, дали фирмата има някакви проблеми, добра ли е събираемостта на таксите за управление и какъв е техният размер, съветва специалистът. Задължително е винаги да си правим сметка за допълнителните разходи, които трябва да предвидим, за управлението на общите площи в затворения комплекс на годишна база. Таксите се формират най-често на база квадратура на имота заедно с общите части, като средните са обикновено между 0,50 и 1,50 евро на квадратен метър на месец. В сумата не са включени разходите за вътрешна поддръжка на имота, което означава, че ако решим да отдадем за управление имота си отвътре, трябва да изчислим и таксите, които се отчисляват от рентата, т.е. от генерирания наем, коментира експертът.

Перфанова предупреди, че трябва много внимателно да се следят клаузите на договорите за вътрешно управление на втория дом, като в тях трябва да се предвидят сериозни неустойки или санкции при неизпълнението им или злоупотребата с доверието на собствениците - например при укриване на генерирани наеми за краткосрочен престой. Има възможност и собственикът сам да контролира ползването на имота си, когато системно засича ползването на консумативните разходи в жилището или чрез други похвати. Това обаче не гарантира, че евентуални злоупотреби при преотдаването, ще бъдат пресечени, отбеляза специалистът.

Затова експертът препоръчва да се обръщаме към фирми с доказан имидж в отдаването под наем и управлението на недвижими имоти, които държат на името си и донякъде това ще ни гарантира, че те няма да генерират приходи, без да ни съобщят. Добър вариант е, когато компанията за управление на недвижимия имот има практиката да гарантира минимална доходност.

Това лято се оказа по-дълго спрямо другите, коментира председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти". Още от юни столицата започна да се изпразва и така вероятно ще е до 15 септември, като това се отразява върху работата на агенциите за недвижими имоти, защото много от продавачите и купувачите са на почивка и не могат да се направят огледи и да се стигне до сделки. Независимо от ваканционния сезон, пазарът запазва темповете си в очакване на края на отпускарския сезон. Хитови в търсенето са двустайните жилища, интерес има и към тристайни и много често двата вида апартаменти са на една и съща цена, коментира експертът.

Причината за това е, че колкото е по-малък апартаментът, толкова е по-висока цената за квадратен метър. Много търсени са жилищата - между петдесет и сто хиляди евро, като вече е трудно в централната част на столицата да се намерят имоти до 60 000 евро, каквито могат да се намерят в по-отдалечените жилищните комплекси.

В момента в централната част на столицата - в някои от районите под бул. "Тодор Александров", бул." Сливница", около бул."Мария Луиза", Лъвов мост цените започват за "изостават", което се обяснява с предпочитанието на хората към останалата по-престижна част на центъра, отбеляза Перфанова.

Отново има интерес към панелките, заради по-големите полезни използваеми площи, където цената на квадратен метър изглежда същата или понякога дори по-висока спрямо новото строителство, но за да имаме по-реална оценка за сравнение, трябва да се оцени това, че при панелните жилища в обявените площи за продажба не се включват по-голямата част от балконите и част от общите части на сградата. Ако отчетем този факт, ще видим, че реално новото строителство е по-скъпо, коментира експертът.

Продължава тенденцията за покупка на "зелено", но купувачите подхождат по-предпазливо в избора на строителна компания, като все повече хора оценяват възможността да направят преустройство, докато тече строителството. Този тип сделки са привлекателни и заради възможността в рамките на две години, докато сградата стане готова, плащането да бъде разсрочено, както и заради по-големия избор на жилища и възможността да платиш част от сумата за имота, докато сградата не е завършена, а впоследствие да използваш кредит от банка за доплащане, посочи специалистът.

В районите, където се предвижда да се изгради метро, обикновено първо започва раздвижване на пазара и повишаване на интереса, а след това и на цената, догонвайки средния ръст в столицата, който през тази година очакваме да е около пет-шест на сто, коментира експертът. Изпреварващ ръст на цените може да бъде се отчетен обаче в районите, където метрото вече функционира, като това все пак не е единственият фактор за поскъпването на жилищата, посочи тя.

Ценовите равнища на имотите в сателитните зони на София в южната и източната част продължават да изпреварват тези в северозападната, въпреки това обаче има засилен интерес към покупка на къщи и в тези два района. Освен достъпа до транспортните артерии, сред факторите за тази тенденция е това, че голяма част от бизнеса е съсредоточен в Югоизточна София. С планираното удължаване на метрото на север и изграждането на бизнес-зони в района на Северната дъга, се очаква засилване на интереса към покупка на жилищни имоти в района, което може да доведе до покачване на цените.

Пренасищането обаче на една зона с ново строителство може да окаже негативен ефект върху цените, независимо от общите тенденции на пазара, коментира Ирена Перфанова. Затова тя изтъкна, че балансираното развиване на столицата е важно за задържане на благоприятните условия за инвестиране.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата Саня Борисова и рапърът Кристо прекараха няколко дни заедно на тузарския гръцки остров Миконос, научи "България Днес". Дестинацията се превръща в една от най-актуалните за родните знаменитости, откакто нискотарифна компания пусна директни полети от София и обратно. Миналия вторник рано сутринта Саня и Кристо се появяват заедно на

В сериозно положение изпадна фолклегендата Сашка Васева. Певицата не успя да събере пари за лечение на очите си, а заради коронавируса не я канят и на участия. "Пари за лечението на слепотата ми нямам. Направих кампания за събиране на средства, за да отида в клиника в Германия, но резултат няма. Хората вероятно са в затруднено положение и нямат

Прахът на обичаната народна певица Христина Лютова беше разпръснат в Родопите. "Гласът на Родопа планина", както приживе беше наричана изпълнителката, почина през месец май тази година - 12 дни преди да отпразнува 80-ия си юбилей. Предсмъртното й желание е да бъде кремирана, а прахът й да бъде разпръснат от планинския рид Кайнадина