Вълчев: Предучилищната подготовка е важна за справяне с ранното отпадане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6388295 www.24chasa.bg
образователният министър Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

"Въвеждането на задължителната предучилищна подготовка на децата на 4 години е една от най-важните ни мерки в програмата. Това е един от ключовите моменти за преодоляване на проблема с ранното отпадане", каза образователният министър Красимир Вълчев по Нова телевизия.

Той допълни, че предучилищна подготовка за 4-годишните не е свързана с училище и уроци, а ще бъде образователни игри, с които децата ще придобият нагласи за учене.

"Обхващането на децата в детска градина е ключово за тяхното по-нататъшно интегриране в образователната система. Всички изследвания показват, че тези деца имат по-високи резултати, прекарват повече време в образователната система, а децата, чийто майчин език не е български език, успяват да се интегрират в образователната система", каза още министърът.

Средната заплата на един български учител трябва да бъде над средната за страната, защото в днешно време да се привлекат млади хора в педагогическа дейност е трудно. Те обикновено избират други професии за по-висок доход, отколкото със стабилен такъв, смята министър Вълчев.

"Увеличението на заплатите, което предвиждаме от началото на тази учебна година ще бъде за всички учители, а догодина предвиждаме да ги увеличим повече за учители в детски градини и училища в отдалечени райони и където има концентрация на деца от проблемни групи, работата с които предполага много повече усилия", обясни Вълчев.

Образователнто министерство предвижда и да въведе промени по отношение на делегираните бюджети на училищата, които да облекчат това. Една от мерките ще бъде училището да не губи средства, когато по основателни причини еидн ученик бъде изключен или преместен в друго учебно заведение, разясни министърът. Целта е да не се прикриват отсъствия или агресивни прояви на ученици, както се случва в момент, тъй като според сегашните наредба, с напускането на един ученик си отиват и парите, които държавата дава за него.
Връзката учител-родител-ученик е тази, върху която трябва да се работи най-много, като мярка за справяне с агресията, каза още Вълчев.
„Може би днес има много повече недоверие между учителите и родителите, отколкото е имало преди, което като че ли пречи да имаме общи мерки по отношение на агресията”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт е контузил рамото си по време на крос в базата на тима в Репино край Санкт Петербург. Последвало е посещение на близката болница с доктора на "трите лъва". След направените прегледи Саутгейт е получил лекарска забрана да се радва по типичния си начин на гол и занапред ще бъде много въздържан.

Бразилски фенове се забавляват на трибуните на стадиона в Санкт Петербург преди мача от група Е на СП по Футбол в Русия между Бразилия и Коста Рика. Снимка: REUTERS/Lee

Бившето "златно момиче" Цветелина Стоянова се върна в залата по художествена гимнастика! Това стана две години след скока от шестия етаж, който едва не отне живота й. Дотогава тя беше част от ансамбъла, който по-късно спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио. Цвети е световна шампионка от Измир 2004.