Борисов: Ако в понеделник не стартира ТОЛ системата, правим я държавна (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6388360 www.24chasa.bg
Бойко Борисов СНИМКИ: пресцентъра на Министерски съвет на Република България

За "Цанков камък" - направили са го инвестицията да се върне след 2000 г., ако работи

По 2 години не можем да почнем ТОЛ системата и по 1,5 млн. лв. на ден губим. Ако в понеделник не стартира след 2-годишни кански усилия, които водим, имаме готовност, ще направим от държавата. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на официалния старт на ремонта на бул. „Васил Левски“ във Варна, предаде „Фокус“.

СНИМКИ: пресцентъра на Министерски съвет на Република България

"Това е безумие при този трафик заради умишлено обжалване губим по 1,5 млн. на ден. Представете си, която отива пряко само в пътната инфраструктура, директно в АПИ за преасфалтиране, мостове, за „Хемус“, за тунела под Шипка. Просто, ако и този път не успеем, правим я държавна и почваме да изграждаме. Тогава над 3,5 тона, тези, които всъщност най-рушат пътищата, те ще плащат най-много. Няма никакъв проблем за обикновения човек", коментира Борисов.

Премиерът коментира и казуса с АМ "Струма" - "европейските проекти са така, 1 км да не си направил, връщаш парите за всичко, което си взел по тази програма. Тук не е шега Кресненското дефиле. Аз разбирам всичко, но там, ако допуснем провал, ще изяде парите и за „Хемус“ и всичко останало, защото трябва да се върнат на куп".

„Когато говорихме какво да направим за облекчаването на трафика, кметът постави този булевард като основен приоритет”, обяви министър-председателят. Вече сме в готовност, почваме от днес, и проектът може да бъде завършен за празника на града следващата година, ако общината процедира бързо с отчуждителните процедури, посочи Борисов. Кметът на общината Иван Портних подчерта, че изграждането на бул. „Васил Левски“ е най-мащабният проект след изграждането на Аспаруховия мост, който се реализира в града. Той благодари на премиера и на правителството за подкрепата им за разрешаването на големия проблем с трафика.„Не искаме да допускаме това, което се случи в Бургас – АМ „Тракия“ влезе в самото сърце на града и след това няколко години правим обходи, за да можем да оправим трафика в града”, обясни премиерът Борисов.Той посочи, че във Варна ще бъде направен и нов път, който да изведе тежкия трафик от и до пристанището, започва рехабилитация на три булеварда в кв. „Аспарухово“, а изграждането на кампус към Математическата гимназия в града е друг общ приоритет на общината и правителството.

При посещението на френския президент Еманюел Макрон у нас ще бъдат обсъдени съвместни проекти, каза премиерът Бойко Борисов, предаде БТА.

По думите му разговорите за общи проекти са започнати още в Париж. По тази причина френският държавен глава ще пристигне на посещението си у нас с 90 души придружаващи лица. Едното е държавно посещение и водещ е държавният глава, през другото време ще има пленарно заседание с екипите по различни теми, обясни Борисов. Той допълни, че ще се обсъди и индустриалното сътрудничество за изпълнение на съвместни проекти за сухопътните войски и корабостроенето, за да може да се изпълняват проекти не само за нас, но и продукция, която да се продава.

За "Цанков камък" премиерът заяви, че 120 милиона евро е само пътят от 10 километра. Това са 240 милиона лева и си представете какво може да се направи в инфраструктурата във Варна с тези пари, каза той. Според него "Цанков камък" е плувен басейн за 1 милиард лева. По думите му "те са направили отдолу едно корито с цел инвестицията да се върне след 1500-2000 години, ако работи".

Но тъй като не работи, ще са нужни към 3000 години.

В отговор на въпрос какво е станало със сигнала за "Цанков камък", който е подал до тогавашния главен прокурор Борис Велчев, Борисов каза, че всичко се е потулило.

„Много по-модерно е да говориш за НДК, където още не е направено нищо, защото строят. НДК откакто е направено не беше пипано, продаваха гащи и сутиени. Ако има виновен, ще си понесе наказанията. Но всъщност и НДК и паркът бяха в отвратително състояние. Питам, 30 години преди това защо нищо не е направено?", каза премиерът, според Дарик.

"Но 20 дена само това се говори. А за „Цанков камък, където са го изпразнили и рибата е измряла, спукал се е плувният басейн, милиарди загуби, казват, че било равно на „Суджукгейт. Но виновникът за „Суджукгейт” има шест обвинения и през септември или октомври влиза в съда”, коментира още Борисов.

Борисов заяви още, че добрият резултат на БСП на изборите е дошъл от купуване на гласове. По думите му това е доказано, има депутат, срещу който има дело. Факт е, че е повдигнато обвинение за най-чудовищното престъпление в демокрацията - купуването на гласове, допълни той.

Борисов каза още, че страната ни е готова за председателството на ЕС и всичко се движи по план. Той каза още, че е оптимист, че до Провадия ще има европейски газов хъб, и то много добър. Той обясни, че е убеден, защото според хората, от които зависи това, страната ни е на много прав път.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от