Президентът Радев: Няма договорка с Борисов за антикорупционния закон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6388789 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев прие във Варна почетната рота от военни моряци по случай Деня на флота. Снимка ЦАНКО ЦАНЕВ

Румен Радев прие почетната рота от военни моряци по случай Деня на флота и с първата дама се срещна с офицери от флота

Има слухове, че едва ли не сме се договорили с премиера и предложеният законопроект за борба с корупцията е едва ли не предрешено приет. Имаме консенсус само за едно - че дирекция "Корупция" трябва да излезе от опеката на изпълнителната власт. Това заяви президентът Румен Радев във Варна, след като прие почетната рота от военни моряци по случай Деня на флота.

Радев добави, че с Борисов не са решавали какъв да е този орган и как да се избира ръководството му. "Мисля че този законопроект в този вид е един механичен сбор от нискоефективни до момента структури и няма да реши проблемите с корупционния модел на управление. Нужен е нов, единен независим орган, който да затвори цикъла информация-сигнал-разследване-обвинение", категоричен бе президентът.

Румен Радев обясни ветото си върху Закона за опазване на околната среда. "Никога не съм бил против бързото изграждане на важни инфраструктурни проекти, но това трябва да става законно. И нито един закон не трябва да подкопава устоите на правовата държава. Ако прочетете и самия проектоектозакон и ветото, ще видите, че в никакъв случай не атакувам въведения ускорен срок, но вярвам, че законодатеят ще такива условия, че да имаме 2 инстанции и бърз срок, за важните проекти", заяви той.

Президентът обяви, че заедно с всички очаква да имаме независими, но не и недосегаеми магистрати. Той смята, че по никакъв начин техните права не се ограничават, като декларират къде членуват. "Не смятам, че е привилегия след като приключат работата си във ВСС, да се връщат на същата степен на длъжност, която преди са изпълнявали. Така е и с редица длъжности в държавната администрация", каза президентът.

Румен Радев обясни, че Петър Кичашки има чисто досие и че е рано да бъде подлажан на медиен линч. "От 21 юли всички номинации бяха на сайта на президентството и нокй нищо не каза. редно е подозренията да бяха казани при общественото обсъждане, а не след това. Не съм в състояние да знам преди 2 г. на всички какви съмнения е имало", аргументира се Радев.

Президентът пожела на военните моряци по случай празника достойно заплащане и се надява правитолеството да изпълни анжажиментите си към тях.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Златка Райкова най-вероятно ще вдигне сватба на Южното Черноморие това лято, смятат приятели на изкусителката. Тя получи предложение за брак пред над 1 милион зрители в шоуто „Като две капки вода”. Сега, освен че се готви за новите си образи в предаването, трескаво обикаля сватбени агенции, организирайки щастливото събитие.

Шоуменът, който е вече на 52 години, слиза от екран в края на лятото и надали ще се върне през есента. Дългия е взел решение да отвори нова страница в живота си и занапред няма да се появява като водещ, а ще е само продуцент на собственото си предаване, писа „Уикенд“. Преди седмица Трифонов, който неотдавна обяви кастинг за политици,

Футболната съпруга с най-голям бюст в Англия - Алис Гудуин, признава, че обича да командва парада. Независимо дали вкъщи или на мястото, където работи като модел. "Обичам да бъде отгоре и да дирижирам нещата. Но, разбира се, винаги се съобразявам с хората около мен. И най-вече с моя съпруг Джърмейн", откровена е секси мацката,