Президентът Радев: Няма договорка с Борисов за антикорупционния закон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6388789 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев прие във Варна почетната рота от военни моряци по случай Деня на флота. Снимка ЦАНКО ЦАНЕВ

Румен Радев прие почетната рота от военни моряци по случай Деня на флота и с първата дама се срещна с офицери от флота

Има слухове, че едва ли не сме се договорили с премиера и предложеният законопроект за борба с корупцията е едва ли не предрешено приет. Имаме консенсус само за едно - че дирекция "Корупция" трябва да излезе от опеката на изпълнителната власт. Това заяви президентът Румен Радев във Варна, след като прие почетната рота от военни моряци по случай Деня на флота.

Радев добави, че с Борисов не са решавали какъв да е този орган и как да се избира ръководството му. "Мисля че този законопроект в този вид е един механичен сбор от нискоефективни до момента структури и няма да реши проблемите с корупционния модел на управление. Нужен е нов, единен независим орган, който да затвори цикъла информация-сигнал-разследване-обвинение", категоричен бе президентът.

Румен Радев обясни ветото си върху Закона за опазване на околната среда. "Никога не съм бил против бързото изграждане на важни инфраструктурни проекти, но това трябва да става законно. И нито един закон не трябва да подкопава устоите на правовата държава. Ако прочетете и самия проектоектозакон и ветото, ще видите, че в никакъв случай не атакувам въведения ускорен срок, но вярвам, че законодатеят ще такива условия, че да имаме 2 инстанции и бърз срок, за важните проекти", заяви той.

Президентът обяви, че заедно с всички очаква да имаме независими, но не и недосегаеми магистрати. Той смята, че по никакъв начин техните права не се ограничават, като декларират къде членуват. "Не смятам, че е привилегия след като приключат работата си във ВСС, да се връщат на същата степен на длъжност, която преди са изпълнявали. Така е и с редица длъжности в държавната администрация", каза президентът.

Румен Радев обясни, че Петър Кичашки има чисто досие и че е рано да бъде подлажан на медиен линч. "От 21 юли всички номинации бяха на сайта на президентството и нокй нищо не каза. редно е подозренията да бяха казани при общественото обсъждане, а не след това. Не съм в състояние да знам преди 2 г. на всички какви съмнения е имало", аргументира се Радев.

Президентът пожела на военните моряци по случай празника достойно заплащане и се надява правитолеството да изпълни анжажиментите си към тях.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от