С “Оставка” и “Селяни” посрещнаха Валери Симеонов в Слънчев бряг (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389696 www.24chasa.bg
Дискотека "Бодрум" е една о тнай-посещаваните.

Той: Проверки ще има всяка нощ, докато спре терорът на тарикатите върху нормалните хора

С викове “Оставка”, “Довиждане” и “Селяни” бяха посрещнати вицепремиерът Валери Симеонов и проверяващият екип в комплекс “Какао бийч” в Слънчев бряг.

В дискотека “Бедрум”, където озвучаването на два пъти бе спряно, гости си позволиха и нецензурни подвиквания по адрес на Симеонов, който за втора поредна нощ предвождаше проверките за нарушения на нощната тишина в курорта. “Само плашите хората”, “Принуждавате ни да си даваме парите в Гърция” и

“Това, което

Валери Симеонов СНИМКА: 24 часа

правите, е цирк”,

DJ Станчо с прословутия си лаптоп, който бе прибран от полицията в Слънчев бряг.

крещеше екзалтираната тълпа в дискотеката.

Плътен кордон от полицаи охраняваше вицепремиера, докато той се опитваше да обясни, че високите децибели тровят здравето на местни и почиващи.

“Заливът не може да спи от вас”, каза Симеонов, но остана неразбран от недоволните клиенти, принудени да си тръгнат по-рано заради спирането на музиката.

“Естествено, че проверките ще продължат. Не искам да коментирам обидите, няма смисъл да се придава значимост на тези хора. Те изглеждаха подозрително еднакви - яки и с еднакви тениски, всеки, който може да мисли, е наясно за какво говоря”, коментира пред “24 часа” Симеонов. Относно проблема с децибелите той е

категоричен, че

от Св. Влас до

Несебър не може

да се спи

заради шума след полунощ в Слънчев бряг.

“В Закона за защита от шума ясно е казано, че след 23 ч се забранява озвучаване на открити заведения, а в Слънчев бряг повечето са такива. Чрез своя наредба община Несебър е променила този час на 24 ч., но и това не се спазва. Шумът не е ли толкова вреден за здравето на хората, колкото и да ви сервират развалена храна? Защото и много такива нарушения констатираме по проверките”, допълни Симеонов.

На 14 август той свиква в Бургас координационен съвет по туризъм, на който ще съобщи резултатите от проверките през уикенда. На въпрос на “24 часа защо лично предвожда проверките, в които са ангажирани няколко институции, Симеонов каза:

“Като няма

резултат досега,

аз трябва да

покажа как

стават тези неща

и след това министърът на туризма да си ги поема.”

Както “24 часа” писа, акциите в най-големия морски курорт започнаха със скандално известния бар “Оксижен”, който се свързва с кръвния враг на Митьо Очите - Божидар Кузманов-Кравата от Пазарджик. Полицаи задържаха диджей Станчо, който имаше участие в заведението, и конфискуваха личния му лаптоп.

Пред репортер на вестника диджеят се оплака, че никога през живота си не е преживявал подобно унижение (виж интервюто долу).

По данни на Валери Симеонов пък по време на проверката са иззети и 8000 лв. оборот от касата на нощния бар. От “Оксижен” признават, че имат няколко акта за високи децибели, но твърдят, че акцията срещу тях е

заради

престрелката

между

Митьо Очите и

Божо Кравата

през миналото лято.

Според хотелиери пък масираните проверки мачкат бизнеса и силно вредят на туристическия ни имидж (виж карето). На тях Симеонов отвърна във фейсбук:

“Контролът на държавата върху заведенията и другите търговски обекти в Слънчев бряг и Черноморието ще стане еженощен до края на сезона. Крайно време е туристическите дейности в България да влязат в рамките на закона, а след началото на следващата пленарна сесия на НС да прокараме подготвените промени в законодателството, които да спрат терора на тарикатите над нормалните хора.”

Хотелиери: Не мачкайте бизнеса, не искаме война

“Това, което става в Слънчев бряг, е недопустимо. Ние сами си правим харакири. Тук не става дума да защитим един или друг, а бизнеса като цяло. Подобни акции като тези на вицепремиера мачкат частния бизнес”, заяви шефката на Съюза на хотелиерите в Слънчев бряг Елена Иванова.

Тя каза, че 2000 души, които са купонясвали в дискотека “Бедрум” на “Какао бийч”, са си тръгнали безкрайно разочаровани от комплекса.

“Това са хора, които са дошли за уикенда да разпуснат, да похарчат парите си. И изведнъж някой влиза, спира музиката, те не знаят какво става. Подобно отношение е подигравка с тях, а те също са избиратели”, коментира Иванова.

Напук на всичко курортът е пълен, хората идват. Реално остават още две седмици. Досега бе спокойно, няма престъпления, убийства като миналото лято. И изведнъж някой хвърля бомбата”, казва бизнесдамата. Тя твърди, че целият Слънчев бряг-изток вече е “на светло” и плаща данъци.

Според Иванова трябва да се търси диалог с държавата, а не война. Тя припомни, че за м.г. Слънчев бряг е бил номер 1 по ръст на приходи в бюджета.

“Ако това е позицията на г-жа Иванова, нека си търси диалог с Радо Слънцето и с Маджо, не с нас”, контрира Валери Симеонов.

Арестуваният DJ Станчо: Не бях влизал в килия, голямо унижение!

Психично болни крещяха цяла нощ

Музикалният продуцент Станислав Пеев, известен като диджей Станчо, бе арестуван директно от пулта в нощен клуб “Оксижен” в Слънчев бряг , който се свързва с пазарджишкия бос Божидар Кузманов-Кравата. Задържането стана по време на внезапна акция на полицията и няколко инспекции в събота през нощта, организирана от вицепремиера Валери Симеонов заради нощната тишина в най-големия ни морски курорт.

- Г-н Пеев, вашият арест в нощен клуб “Оксижен” в Слънчев бряг се превърна в една от най-коментираните теми. Какво точно се случи?

- Бях демонстративно задържан около 0,30 ч в събота. Отнесоха се с мен като с престъпник, унижиха ме пред публиката ми, притесниха родителите и дъщеря ми. Такова унижение през живота си не съм изпитвал. Взеха ми и лаптопа. Възпротивих се, поисках документи, но ми казаха, че ако много знам, ще ме задържат. И ме задържаха.

- Но какво провокира задържането ви? Оказахте ли някаква съпротива?

- Не, бях абсолютно изпълнителен. Полицаите дойдоха и ми заповядаха да спра музиката. Бях изкаран по най-унизителния начин навън,

само дето не ми

сложиха белезници

Чувствам се жертва на полицейски произвол. Лаптопът за мен е толкова ценен, както за един музикант е тромпетът, китарата, акордеонът. Задържаха и техниката на заведението. За това също нямаше протоколи.

- Колко време останахте в ареста?

- Бях задържан около 3-4 часа в полицията в Слънчев бряг. За първи път през живота си влизам в килия!

В съседните имаше задържани психично болни, които крещяха цяла нощ. Беше ужасно мъчение. Пуснаха ме около 4 ч сутринта. Получих респект от полицаите и те от мене, защото се държаха културно. А аз видях отблизо колко им е тежка работата.

- Вас ви пуснаха, но лаптопа не ви върнаха. Стана ли ясно кога ще си го получите обратно?

- Най-рано в понеделник (интервюто е взето в събота -б.р.), но по този начин ми отнеха правото да се грижа за семейството си. Провалиха ми два ангажимента, които трябваше да са на 12 август във Варна. Собствениците на заведенията, които са рекламирали участието ми 2 месеца, са в недоумение.

- Смятате ли, че в Слънчев бряг трябва да е по-тихо? Основната цел на среднощната проверка е била за въдворяване на нощна тишина в курорта.

- Вижте, аз не съм на нивото на вицепремиера, за да коментирам, но смятам, че когато в държавата ври и кипи, когато има етническо напрежение, подобни акции са доста елементарни. Бих искал да попитам

г-н Валери Симеонов

в качеството си на

какъв беше в

заведението?

Законосъобразна ли бе акцията и на какво основание ми взеха личния лаптоп, с който си изкарвам прехраната? Аз не съм престъпник, а артист, както е Лили Иванова, Орлин Горанов, Георги Христов и много други. Хората в бранша ме познават. Аз съм един от създателите на клубната сцена в България, човекът, който е популяризирал хип-хопа у нас. Работил съм под ръководството на Хачо Бояджиев в много телевизионни предавания.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам "Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила". Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г.

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята