Сашо Йовков - първият изслушан в конкурса за шеф на БНТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401137 www.24chasa.bg
Спортният журналист Сашо Йовков Снимка: Авторката

Три години мандат са малко, каза спортният журналист.

Спортният журналист на БНТ Сашо Йовков беше първият, с когото съветът за електронни медии събеседва в конкурса за генерален директор на БНТ.

Ако бъде избран, Йовков има намерение да създаде още 2 канала на БНТ. Освен основния БНТ1 и БНТ2 - за регионалните центрове, ще има още БНТ3 - спортен канал и БНТ4 - за култура и образование .

Йовков предвижда да развие и БНТ HD, който да излъчва във високите технологични стандарти. За да постигне намеренията си, Йовков смята, че 3-годишният мандат на генералния директор не стига. За това той е готов да инициира съвместно със СЕМ дебат за изцяло нов медиен закон. Според него в тези три години липсва сигурност и възможност като време да бъдат реализирани намеренията на генерелния директор. Йовков смята, че законът задължително трябва да третира и интернет. 

Желанието на Сашо Йовков да се кандидатира за шеф на БНТ не е спонтанно, заражда се преди три-четири години, разказа самият той пред СЕМ. Обмислял го е още през 2013-а, когато Вяра Анкова трябваше да обяви дали ще се кандидатира за втори мандат. След като тя потвърждава, той се отказва от участие, за да може тя и нейният екип да продължат. 

Сашо Йовков е от 27 години в БНТ. Започва като репортер в Ефир 2 и до днес е благодарен на Сашо Диков и Нели Терзиева, че са му предоставили тази възможност.

Убеден е, че за БНТ се говори със стереотипи и непрекъснато се подчертава, че тя е с раздут щат и слаба програма. По думите му в момента в БНТ работят 1300 души. А стереотипът е създаден преди 20 години, за да бъде телевизията изтикана в ъгъла и да не получава достатъчно средства от реклама. 

Стратегията на Йовков е да постигне БНТ 20/20, която включва Full HD, мултиканална и мултимедийна телевизия. Същевременно зрителят ще получи и своето ново място, тъй като той вече е активен участник в комуникацията.

За да постигне стратегията си, най-важно според Йовков е технологичното обновление не само на БНТ, но и на регионалните й центрове. По думите му медията вече е получила 7,6 милиона лева за технологично осигуряване на отразяването на европейското председателство. 

Според Сашо Йовков има 9 стъпки - по аналогия със стъпките на Стефка Костадинова към голямата победа, за изстрелването на БНТ към върха. Първите 6 вече са направени от Вяра Анкова. Остават последните 3, през  които тласъка за БНТ ще бъде даден именно от технологичното обновление. 

И нещо много важно - той ще върне режисурата в БНТ. Според него след ерата Хачо Бояджиев режисурата отсъства и е недопустимо продуценти и репортери да се правят на режисьори. Режисьорите в БНТ бяха премахнати от трудовия щат на телевизията и преминаха на граждански договори по времето на Лиляна Попова. 

Още по темата:

Валерий Тодоров: БНТ - най- напред в интернет и фокус върху младите

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения