Сашо Йовков - първият изслушан в конкурса за шеф на БНТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401137 www.24chasa.bg
Спортният журналист Сашо Йовков Снимка: Авторката

Три години мандат са малко, каза спортният журналист.

Спортният журналист на БНТ Сашо Йовков беше първият, с когото съветът за електронни медии събеседва в конкурса за генерален директор на БНТ.

Ако бъде избран, Йовков има намерение да създаде още 2 канала на БНТ. Освен основния БНТ1 и БНТ2 - за регионалните центрове, ще има още БНТ3 - спортен канал и БНТ4 - за култура и образование .

Йовков предвижда да развие и БНТ HD, който да излъчва във високите технологични стандарти. За да постигне намеренията си, Йовков смята, че 3-годишният мандат на генералния директор не стига. За това той е готов да инициира съвместно със СЕМ дебат за изцяло нов медиен закон. Според него в тези три години липсва сигурност и възможност като време да бъдат реализирани намеренията на генерелния директор. Йовков смята, че законът задължително трябва да третира и интернет. 

Желанието на Сашо Йовков да се кандидатира за шеф на БНТ не е спонтанно, заражда се преди три-четири години, разказа самият той пред СЕМ. Обмислял го е още през 2013-а, когато Вяра Анкова трябваше да обяви дали ще се кандидатира за втори мандат. След като тя потвърждава, той се отказва от участие, за да може тя и нейният екип да продължат. 

Сашо Йовков е от 27 години в БНТ. Започва като репортер в Ефир 2 и до днес е благодарен на Сашо Диков и Нели Терзиева, че са му предоставили тази възможност.

Убеден е, че за БНТ се говори със стереотипи и непрекъснато се подчертава, че тя е с раздут щат и слаба програма. По думите му в момента в БНТ работят 1300 души. А стереотипът е създаден преди 20 години, за да бъде телевизията изтикана в ъгъла и да не получава достатъчно средства от реклама. 

Стратегията на Йовков е да постигне БНТ 20/20, която включва Full HD, мултиканална и мултимедийна телевизия. Същевременно зрителят ще получи и своето ново място, тъй като той вече е активен участник в комуникацията.

За да постигне стратегията си, най-важно според Йовков е технологичното обновление не само на БНТ, но и на регионалните й центрове. По думите му медията вече е получила 7,6 милиона лева за технологично осигуряване на отразяването на европейското председателство. 

Според Сашо Йовков има 9 стъпки - по аналогия със стъпките на Стефка Костадинова към голямата победа, за изстрелването на БНТ към върха. Първите 6 вече са направени от Вяра Анкова. Остават последните 3, през  които тласъка за БНТ ще бъде даден именно от технологичното обновление. 

И нещо много важно - той ще върне режисурата в БНТ. Според него след ерата Хачо Бояджиев режисурата отсъства и е недопустимо продуценти и репортери да се правят на режисьори. Режисьорите в БНТ бяха премахнати от трудовия щат на телевизията и преминаха на граждански договори по времето на Лиляна Попова. 

Още по темата:

Валерий Тодоров: БНТ - най- напред в интернет и фокус върху младите

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.