Сашо Йовков - първият изслушан в конкурса за шеф на БНТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401137 www.24chasa.bg
Спортният журналист Сашо Йовков Снимка: Авторката

Три години мандат са малко, каза спортният журналист.

Спортният журналист на БНТ Сашо Йовков беше първият, с когото съветът за електронни медии събеседва в конкурса за генерален директор на БНТ.

Ако бъде избран, Йовков има намерение да създаде още 2 канала на БНТ. Освен основния БНТ1 и БНТ2 - за регионалните центрове, ще има още БНТ3 - спортен канал и БНТ4 - за култура и образование .

Йовков предвижда да развие и БНТ HD, който да излъчва във високите технологични стандарти. За да постигне намеренията си, Йовков смята, че 3-годишният мандат на генералния директор не стига. За това той е готов да инициира съвместно със СЕМ дебат за изцяло нов медиен закон. Според него в тези три години липсва сигурност и възможност като време да бъдат реализирани намеренията на генерелния директор. Йовков смята, че законът задължително трябва да третира и интернет. 

Желанието на Сашо Йовков да се кандидатира за шеф на БНТ не е спонтанно, заражда се преди три-четири години, разказа самият той пред СЕМ. Обмислял го е още през 2013-а, когато Вяра Анкова трябваше да обяви дали ще се кандидатира за втори мандат. След като тя потвърждава, той се отказва от участие, за да може тя и нейният екип да продължат. 

Сашо Йовков е от 27 години в БНТ. Започва като репортер в Ефир 2 и до днес е благодарен на Сашо Диков и Нели Терзиева, че са му предоставили тази възможност.

Убеден е, че за БНТ се говори със стереотипи и непрекъснато се подчертава, че тя е с раздут щат и слаба програма. По думите му в момента в БНТ работят 1300 души. А стереотипът е създаден преди 20 години, за да бъде телевизията изтикана в ъгъла и да не получава достатъчно средства от реклама. 

Стратегията на Йовков е да постигне БНТ 20/20, която включва Full HD, мултиканална и мултимедийна телевизия. Същевременно зрителят ще получи и своето ново място, тъй като той вече е активен участник в комуникацията.

За да постигне стратегията си, най-важно според Йовков е технологичното обновление не само на БНТ, но и на регионалните й центрове. По думите му медията вече е получила 7,6 милиона лева за технологично осигуряване на отразяването на европейското председателство. 

Според Сашо Йовков има 9 стъпки - по аналогия със стъпките на Стефка Костадинова към голямата победа, за изстрелването на БНТ към върха. Първите 6 вече са направени от Вяра Анкова. Остават последните 3, през  които тласъка за БНТ ще бъде даден именно от технологичното обновление. 

И нещо много важно - той ще върне режисурата в БНТ. Според него след ерата Хачо Бояджиев режисурата отсъства и е недопустимо продуценти и репортери да се правят на режисьори. Режисьорите в БНТ бяха премахнати от трудовия щат на телевизията и преминаха на граждански договори по времето на Лиляна Попова. 

Още по темата:

Валерий Тодоров: БНТ - най- напред в интернет и фокус върху младите

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Диян Мачев стана неузнаваем, видяха папараците на "България Днес". Джобносантиметровият комик пусна такава брада, че дори най-големите му почитатели трудно го разпознават на улицата. Дидо стана популярен като водещ на забавната тв игра "Семейни войни" и бе обявен за българския Дани де Вито, заради приликата си с американския актьор.

Расистки скандал беляза дербито между "Манчестър Сити" и "Манчестър Юнайтед" от Висшата лига. Феновете на "гражданите" са отправяли обиди към халфа на "червените дяволи" Фред . Инцидентът стана, когато той се опитваше да изпълни ъглов удар през второто полувреме. Към него освен обиди полетяха и предмети. Един от тях го удари

 Притежава цяла серия банкноти с цар Борис III        Българин пази уникална колекция от над 1000 български монети, сред които от 1879 г. до наши дни. Сред тях е и първата монета, на която пише "България". Притежател на безценната колекция е Костадин Везьов, който от близо две десетилетия живее в САЩ. Той е и човекът, който през 2016 г.