Валерий Тодоров: БНТ - най-напред в интернет и фокус върху младите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6401602 www.24chasa.bg
Расте ново поколение, което вече не познава радио апарата Снимка: Алексей Димитров

Валерий Тодоров беше вторият кандидат, изслушан от Съвета за електронни медии в конкурса за шеф на БНТ. Акцентът в концепцията му е БНТ да се технологизира, да излъчва всичко най-напред в интернет и фокусът на съдържанието да е върху младите. Концепцията му беше озаглавена "Телевизията на новия зрител".

"Расте ново поколение, което вече не познава радиоапарата или го познава само като антикварна вещ. И гледа телевизия, като отиде на гости на родителите си. Малкият екран става все по-малък, а светът все по-голям", така започна своето въведение Тодоров, за да обясни, че конкуренцията между технологиите и съдържанието дават нов шанс на обществените медии. 

Според него един от проблемите в БНТ е, че часовете програма се увеличават, а бюджетът остава същият. Себестойността на час програма намалява и това задържа програмното развитие. За това Валерий Тодоров предлага няколко основни пункта в концепцията си, за да продължи БНТ да се разбива. Той предвижда многообразие на формите и форматите, като тези в интернет трябва да са по-кратки. Ще използва богатството на архива и ще се опита с екипа си да създаде познавателни развлечения. В БНТ на Валерийй Тодоров ще бъде създаден единен нюзрум, който ще се ползва освен от всички канали, също и от регионалните центрове. Специално в помощ на центровете той предвижда да бъдат възстановени кореспондентските пунктове, тъй като в момента по думите му частен оператор работи за БНТ в Благоевград. За Благоевград Тодоров има и друга идея - там е възможно да бъде създаден регионален балкански пункт. Той е във връзка с идеята му да бъде създаден пул за информация и тв съдържание между балканските страни, наречен условно " Болкан нюс".

Валерий Тодоров беше вторият кандидат, изслушан от Съветът за електронни медии в конкурса за шеф на БНТ. Снимка: Алексей Димитров
Валерий Тодоров беше вторият кандидат, изслушан от Съветът за електронни медии в конкурса за шеф на БНТ. Снимка: Алексей Димитров

Според Валерий Тодоров линейното гледане на телевизия намалява, а същевременно общото време за гледане се увеличава чрез т.нар. втори екран - лаптопи, смартфони и таблети. Именно заради това Тодоров предлага да се създаде БНТ Web - нова хибридна платформа за съдържание с платен и свободен достъп. Предвижда и детски канал - БНТ+, който също ще бъде позициониран върху новите платформи. Там е възможно да има и трети канал, този път информационно-публицистичен. БНТ1 запазва основната си роля, БНТ2 ще бъде предимно за култура и филмова програма, а БНТ HD - със силен акцент върху спорта. Всички основни канали на БНТ трябва да излъчват централна емисия "По света и у нас" и да разширят присъствието на жестомимичния превод.

Във връзка с технологичното обновление на телевизията, Тодоров предвижда репортерите да използват дронове и мобилни приложения, а новините и основните програми да минат в HD формат. Средства за постигане на целите си той може да получи чрез предлагания от него фонд за програмно развитие, в който парите ще влизат чрез копродукции.

Според Тодоров типовете предавания - коментарни, културни и разследваща журналистика, трябва да бъдат установени със закон, тоест да е задължение на телевизията в какви обеми и съотношения ги излъчва. Задължително според него е БНТ да показва "висока култура" - програми за музикално образование на учениците, концерти и опери. Сред тези му идеи е и въстановяването на телевизионния театър.  

Иво Атанасов от СЕМ го попита как ще намира пари и ще действа при вече подписани договори за бъдещи продукции. Според Атанасов вече били готови 12 серии от нов сезон на сериала " Четвърта власт". 

"Какво има като средства във връзка с производството на филми ще се види на място. Ако конкурсът за генерален директор беше обявен по-рано , може би нямаше да се стигне до там да се правят поръчки от спешен порядък", така Тодоров отговори на въпроса.

В последното изречение на концепцията си Валерий Тодоров е записал, че БНТ трябва да разработи 10-годишна телевизионна стратегия с ясни приоритети и резултати. Той има намерение да я остави като подарък на следващите екипи в БНТ. Според него идеите можело да бъдат полезни. 

Междувременно Радослав Янкулов, бивш генерален директор на Българското национално радио, прати писмо до медиите, с което напомня, че е подал жалба във Върховния административен съд срещу процедурата на СЕМ за избор на генерален директор на обществените медии. Според него поради тази причина конкурсът за шеф на БНТ, който се прави в момента, е невалиден. 

"Да, жалбата е в съда, но образувано дело все още няма. Законът казва:"СЕМ избира." Наша воля е да създадем собствена процедура за избор, тъй като подобна липсва в закона", каза председателката на СЕМ София Владимиров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка