Проверяваме онлайн кога да влезем в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6402326 www.24chasa.bg
Пълен списък на плановите операции е публикуван на сайта на НЗОК. СНИМКА: 24 часа

Пациент с туберкулоза вписан за август 2025 г. в листата на чакащите

Здравно осигурените пациенти вече ще могат да правят онлайн справки кога ще бъдат приети в болница. Това е възможно на новата платформа на сайта на Националната здравноосигурителна каса.

В листата на чакащите за планови операции са записани 3025 души. Един от тях ще чака за лечение още осем години, показва справка на “24 часа” в онлайн платформата. Болният е с диагноза “туберкулоза” и ще бъде приет в столичната “Света Анна” на 25 август 2025 г.

За 2020 г.

са записани

9-има пациенти

за лечение. За тогава също в болница “Света Анна” е планиран пациент с диабет. За ноември 2020 г. пък в “Свети Иван Рилски” е записан пациент с клинична пътека за лечение на централната нервна система. Месец по-рано в същото болнично заведение ще се лекува човек с хронично чернодробно заболяване. Останалите 6-има пациенти чакат за лечебниците в Шумен, Русе, Пещера и Пловдив, както и за специализираната болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина “Проф. Димитър Шойлев”.

До догодина за лечението според списъците ще трябва да се приемат 10 пациенти, а през 2019 г. ще дойде редът на трима болни.

Най-дълга е

листата на

чакащи за

хоспитализация в

УМБАЛ - Плевен

Там фигурират около 430 души за планов прием.

В специализираната онкоболница във Варна “Д-р Марко Антонов Марков” опашката наброява 320 души. Следващите в списъка с чакащи пациенти са “Аджибадем Сити Клиник” и “Св. Георги” в Пловдив.

В наредба на здравното министерство още през 2004 г. е предвидена възможността да се формират листи на чакащите, когато болницата няма капацитет да лекува всички нуждаещи се. В тези листи обикновено попадат пациенти, които се нуждаят от планови операции или друг вид планово лечение, което може да бъде отложено във времето и насрочено за удобен за лекаря, болницата и пациента момент.

Ако болните не искат или не могат да проведат тогава терапията или изследванията си, ще трябва да си платят на частно, независимо че са здравноосигурени, или да потърсят възможност в друго лечебно заведение. Справката показва, че чакащите са намалели с около 1000 от началото на годината въпреки лимитите на болниците.

Най-дълги са листите на чакащите онкоболни. Следват гинекологичните и ставните заболявания.

Новата платформа дава справка за датата и за кличичната пътека, по която ще бъдат лекувани хората. За да няма злоупотреби с личните данни, пациентите са записани с инициалите.

В публичната база данни желаещите могат да намерят информация за общопрактикуващи лекари, специалисти, зъболекари, изследвания, болници, аптеки, лекарства и здравноосигурителни книжки. Платформата дава възможност данните да бъдат актуализирани. Страницата www.nhif.bg е обновена в рамките на проект “Развитие на здравния портал на НЗОК с добавяне на нови функционалности” на стойност 18 000 лв.

Електронни списъци на всички джипита, специалисти, аптеки

Пациентите вече могат да правят справки за лекари специалисти в онлайн платформата на сайта на НЗОК. С попълване на лични данни всеки ще може да получи информация за личния си лекар. Платформата ще дава информация и за зъболекарите у нас, както и пълен списък на аптеките.

Пациентите ще виждат и здавноосигурителния си статус и ще получат информация, ако са им анулирани здравните книжки.

Освен това могат да разглеждат здравното си досие. За целта обаче трябва да си извадят електронен подпис или уникалнен код за достъп. Той е личен и се получава в РЗОК срещу документ за самоличност. В пациентското досие се съдържа информация за изборите на личен лекар от 2000 г. до момента, лабораторни изследвания, посещения при специалист с направление, постъпване в болница и извършените там дейности, заплащани от НЗОК, дентален статус и др.

На обновения сайт има и списък на лечебните заведения, извършващи лабораторни изследвания, както и тези с високоспециализирани дейности. Пациентите могат да проверят още кои лекарства се заплащат от НЗОК.

Запазена е възможността здравноосигурените да могат да задават онлайн своите въпроси към експертите от касата. 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Купонясват на яхтата й за 15 бона! Светската лъвица е обвинена в колосална измама на 3 млн. души Добре възнаградени са били завездите, на които симпатизирала сочената за измамничка номер 1 в Европа - д-р Ружа Игнатова. Сред тях се оказват чалга певицата Преслава и светският лъв лорд Евгени Минчев. Известните персони са част от програмата,

"Нора Шопова, за мен Вие сте най-красивият модел, появил се след ерата на супермоделите през 90-те. Вашата скромност и възпитание ме респектират и правят ваш огромен фен! Не, аз не ви познавам от прогнозата за времето. Следя вашето развитие от поне три години. Изгледал съм всички предавания с ваше участие.

Бившите вече колежки Никол Станкулова и Деси Банова явно не са толкова добри приятелки, колкото се опитваха да ги изкарат в медийното пространство, научи "България Днес" от колеги на водещите. Откакто възлюбената на президента Росен Плевнелиев официално обяви, че се оттегля от прогнозата за времето по Нова телевизия,