Рекорд - 450 млн. лв. български инвестиции през тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6404046 www.24chasa.bg
“Елдоминвест” бе класиран миналата година на второ място като инвеститор в иновативен бизнес.

Вече се насочват и към региони с по-висока безработица

450 милиона лева ще инвестират в България наши фирми. Те са поискали да получат сертификат за инвестиция клас А или Б.

До средата на тази година 7 от общо 16 компании, получили сертификат, са изцяло български. За сравнение за цялата минала година те са били 7, а общият брой на проектите е бил 24.

За тази година общата стойност на инвестициите възлиза на 32 млн. лева, като имат потенциал за разкриване на 400 нови работни места.

Още 22 проекта

са на път да

получат

сертификати,

като в момента се събират необходимите документи. Инвестициите им са на обща стойност 448 млн. лв. и се очаква да отворят 800 нови работни места. Половината от тях са български, като 4 от проектите са във финална фаза.

Новият завод за производство на растителни масла “Олива” край Варна на стойност 29 млн. лева, който е вече готов, е един от тях.

Българската аутсорсинг компания “Скейлфокус” планира да отвори нов търговски офис в Лондон, за да развива експорта си и да е по-близо до клиентите си. За целта тя е потърсила подкрепа от държавата и тази година е получила сертификат за инвестиция от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Това са само няколко от примерите за български фирми, възползвали се от насърчителните мерки, каза шефът на агенцията Стамен Янев.

От БАИ отчитат като положителна тенденция и разширяването на вече съществуващи инвестиции. 18 проекта от сертифицираните през миналата година са за реинвестиции и са на стойност 306 млн. лв. При тях

се отварят 5647

работни места

Голяма част от компаниите са заявили, че за разширяванията използват 100% собствени средства. Така се вкарват спящи в банки пари, което е един от приоритетите на БАИ.

Според експертите в агенцията тази тенденция говори за все по-благоприятните условия, които страната ни предлага на инвеститорите.

Шефът на агенцията за инвестиции Стамен Янев казва, че още през първото полугодие на 2017 г. се отчитат много добри резултати. В началото на годината ведомството е планирало да привлече инвестиции за 400 млн. лв. за цялата година, но това число ще бъде надхвърлено. Защото само българските вложения, които са заявени и ще бъдат сертифицирани до края на година, са над 450 млн. лв.

Голяма част от инвестициите ще се реализират в най-скоро време, каза още Стамен Янев “При този тип проекти има два основни компонента - обемът на инвестиции и работните места.

През първите

12-18 месеца на

реализация на

проекта се строи

самото

предприятие,

купуват се

машини

В следващата година и половина се наемат хората.

Те трябва да се задържат на работа в период от 3 до 5 г. - в зависимост от размера на предприятието. Това са част от мерките, които предприемаме за подобряване на работната среда и увеличаване на работната заплата”.

Държавата се опитва да привлича инвеститори и с още едно облекчение - поема осигуровките на наетите лица в период от 1 г. в районите с нормална и до 2 г. в населени места с голяма безработица. От това обаче могат да се възползват само работодатели, които плащат по-висока от средната за съответния бранш заплата. Освен това съществува възможност държавата да поеме и 25% от разходите за обучение на наетите лица.

В момента

се обсъждат

нови облекчения

за бизнеса

Една от промените, вече съгласувана и подкрепена от Министерството на икономиката, е БАИ да има изнесени офиси в страната, така че да е на разположение на инвеститорите.

В тях редовно ще се изпращат хора, които да следят процесите отблизо, а и да се решават по-бързо възникнали проблеми.

Пилотно се планира такива офиси да бъдат открити в някои от основните индустриални зони у нас - София, Пловдив и Шумен.

В тях са инвестирани над 100 млн. лв., а очакваните нови работни места са повече от 350. Градове като Габрово и Хасково също излизат на картата. Един от проектите, който скоро трябва да бъде сертифициран, е на българския хлебозавод “Тимс”, който произвежда кексчета и сухи пасти, предназначени основно за износ.

Важен данъчен стимул за компаниите е, че

държавата може

да ги освободи от

данък печалба,

ако реинвестират приходите си в районите с висока безработица. Именно затова много от фирмите проявяват интерес към Северозападна България - особено чужди фирми от автомобилната индустрия.

Една от тях е “Сенсата Технолоджис”, производител и доставчик на високотемпературни автомобилни сензори, която вече има 4 завода в България. Сега планира да изведе част от производството си към Северозападния район. Тенденцията е в областите, в които има засилена безработица, да се концентрира производство, което изисква повече работна ръка.

За да имат полза местните жители от инвестиции обаче, училищата и университетите трябва да отговорят на нуждите на бизнеса. Целта е да бъдат обучени квалифицирани служители, които в следващ етап да се прехвърлят във високотехнологичната част на производството.

Атрактивни за инвеститорите остават секторите

производство,

информационни

технологии,

здравеопазване

и логистика

Последните проекти към агенцията за инвестициите са насочени именно към тези отрасли.

Според Янев фактът, че в България се установява част от производството на компоненти за големите автомобилни концерни, създава предпоставки за развитието на страната ни като дестинация за иновации. Той е убеден също, че у нас има квалифицирани кадри за високотехнологична индустрия.

 

Стамен Янев, директор на Българската агенция за инвестиции: Добрата инвестиция в България води до нови вложения

- Г-н Янев, има ли тенденция българските фирми да наближават като инвеститори чуждестранните?

- Все повече български фирми проявяват интерес да бъдат подпомогнати от Българската агенция за инвестиции. Тя и затова бе създадена преди повече от 10 г. Дали инвестициите са наши, или чуждестранни, те имат нужда от подкрепа. Статистиката показва засилен интерес - през цялата 2016 г. едва 1/3 от фирмите, които са получили сертификат, са български. А до средата на годината има 7 от 16 проекта със клас за инвеститор, които са на наши компании.

- Какво предстои в близко време?

- Тепърва ще връчим сертификати и на още 4 български проекта. “Биовет” например прави голямо разширение в Пещера за 250 млн. лв.

- А чуждите инвеститори, които вече са развили производство в България, реинвестират ли?

- До голяма степен парите, които са генерирани в страната ни, остават в България и от страна на чуждестранните инвеститори. Голяма част от проектите, които са за разширавяне на производство, се финансират със 100% собствени средства. Други заемат пари от банки. Това означава, че средствата, генерирани от тези компании, се влагат в разширяване, в търсене на нови пазари, в разработване на иновативни продукти. Това е сигнал, че имаме благоприятни условия и добрата инвестиция генерира нова инвестиция.

- Освен утвърдените индустриални зони - в Божурище, Пловдив, Бургас, кои още се очертават на картата?

- В Шумен има сериозна индустриална зона - 4 от проектите за тази година са за инвестиции там. Турската компания “Камбро озей пластик” за кухненско оборудване ще вложи 15,85 млн. лв. Enpay, фирма за компоненти за електрически трансформатори, ще инвестира 13,3 млн. лв.. “Алкомет” разширява производството си с инвестиция за 69 млн. лв.

Сериозен интерес предизвиква и възможността за инвестиране във Видинско.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на