Семейство Макрон в спалнята на Живков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6407769 www.24chasa.bg
Поглед към Слънчевото бунгало от юг

Слънчевото бунгало в резиденция “Евксиноград” е строено през 1975-1976 г.

Слънчевото бунгало в “Евксиноград” има четири спални - две големи на първия етаж и още две - на мансардния. Най-вероятно френският президент Еманюел Макрон и шармантната му съпруга Брижит са се гушкали тази нощ в постелятата на Тодор Живков, защото тази спалня е и най-представителната.

Бунгалото, което всъщност е красива къща, е строено през 1975-1976 г.,

когато Тодор

Живков вече

е вдовец

Съпругата му Мара Малеева умира на 23 октомври 1971 г.

Людмила Живкова, която вече е председател на Комитета за култура, няма никакво отношение нито към строителството на бунгалото, нито към обзавеждането му. Офицери от УБО казват, че тя е ходила много рядко в “Евксиноград”.

Бунгалото е построено в основата на стръмен бряг, пред него е неголям плаж. Наречено е Слънчево, защото през целия ден е огряно от слънцето. Недалеч от сградата се намира Слънчевият часовник, подарен от английската кралица Виктория като благодарност за спасени от българите английски моряци, претърпели корабокрушение във Варненския залив.

Освен две спални на първия етаж има просторен хол, в който Живков приема и разговаря с гостите си, кухня и трапезария. До бунгалото има барбекю, както и басейн, а зад бунгалото - асансьор, който изкачвал Живков до алеята в парка.

Недалеч от бунгалото се намира дом №3, днес известен като вила “Магнолия”, в който Първия отсядал при посещенията през останалите месеци на годината.

Пак офицери от УБО казват, че Живков повече предпочитал да отдъхва в Сандански, отколкото в “Евксиноград”.

В първите години на демокрацията никой от новите властници не отсяда в Слънчевото бунгало. Пръв се престрашава Иван Костов. След това редовно през лятото там отмарят Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Бойко Борисов.

Домакините на президентското семейство сигурно ще ги разведат из Френската градина и ще им разкажат, че първият декоративен материал за парка към двореца е донесен от Южна Франция. На две зелени площи е изграден

хералдическият

символ

на френското кралско семейство - френската лилия. От френски произход е и вграденият в парковата композиция фронтон. Той е част от покрива на средновековния замък “Сен Клу”, изгорял по времето на Френско-пруската война от 1870 г.

В замъка, който е бивша резиденция на Бурбоните и Бонапартите, са се бракосъчетали родителите на цар Фердинанд.

Фронтонът е единственият архитектурен паметник от средновековна Франция, който е пренесен и съхранен в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.