Семейство Макрон в спалнята на Живков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6407769 www.24chasa.bg
Поглед към Слънчевото бунгало от юг

Слънчевото бунгало в резиденция “Евксиноград” е строено през 1975-1976 г.

Слънчевото бунгало в “Евксиноград” има четири спални - две големи на първия етаж и още две - на мансардния. Най-вероятно френският президент Еманюел Макрон и шармантната му съпруга Брижит са се гушкали тази нощ в постелятата на Тодор Живков, защото тази спалня е и най-представителната.

Бунгалото, което всъщност е красива къща, е строено през 1975-1976 г.,

когато Тодор

Живков вече

е вдовец

Съпругата му Мара Малеева умира на 23 октомври 1971 г.

Людмила Живкова, която вече е председател на Комитета за култура, няма никакво отношение нито към строителството на бунгалото, нито към обзавеждането му. Офицери от УБО казват, че тя е ходила много рядко в “Евксиноград”.

Бунгалото е построено в основата на стръмен бряг, пред него е неголям плаж. Наречено е Слънчево, защото през целия ден е огряно от слънцето. Недалеч от сградата се намира Слънчевият часовник, подарен от английската кралица Виктория като благодарност за спасени от българите английски моряци, претърпели корабокрушение във Варненския залив.

Освен две спални на първия етаж има просторен хол, в който Живков приема и разговаря с гостите си, кухня и трапезария. До бунгалото има барбекю, както и басейн, а зад бунгалото - асансьор, който изкачвал Живков до алеята в парка.

Недалеч от бунгалото се намира дом №3, днес известен като вила “Магнолия”, в който Първия отсядал при посещенията през останалите месеци на годината.

Пак офицери от УБО казват, че Живков повече предпочитал да отдъхва в Сандански, отколкото в “Евксиноград”.

В първите години на демокрацията никой от новите властници не отсяда в Слънчевото бунгало. Пръв се престрашава Иван Костов. След това редовно през лятото там отмарят Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Бойко Борисов.

Домакините на президентското семейство сигурно ще ги разведат из Френската градина и ще им разкажат, че първият декоративен материал за парка към двореца е донесен от Южна Франция. На две зелени площи е изграден

хералдическият

символ

на френското кралско семейство - френската лилия. От френски произход е и вграденият в парковата композиция фронтон. Той е част от покрива на средновековния замък “Сен Клу”, изгорял по времето на Френско-пруската война от 1870 г.

В замъка, който е бивша резиденция на Бурбоните и Бонапартите, са се бракосъчетали родителите на цар Фердинанд.

Фронтонът е единственият архитектурен паметник от средновековна Франция, който е пренесен и съхранен в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.