Макрон: Искаме да насърчим наши предприятия да инвестират в България (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408712 www.24chasa.bg
Еманюел Макрон и Румен Радев на пресконференция в Евксиноград СНИМКА: Пиер Петров

Президентите на България и Франция Румен Радев и Еманюел Макрон дават пресконференция в Евксиноград. 

Oбсъдихме важни аспекти от нашето сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите водещи външнотърговски партньори. Двустранният ни стокообмен се увеличава непрекъснато и достига, 1,9 млрд евро, каза Радев след срещата с френския президент. Имаме всички предпоставки да постигнем много повече. Затова е необходимо да насърчаваме контактите на бизнеса за повече обмен. Също така е необходимо да стимулираме сътрудничеството в областите на туризма, науката, културата и директния контакт между хората.

Изразих своето уверение, че Франция ще подкрепи усилията ни за интеграция в Шенген, както и в приемната на Еврозоната, каза още нашият президент.

Обсъдихме открито всички обстоятелства около тези членства. Отношенията ни с Франция имат определено важно значение в констекста на членството ни в ЕС. Затова е необходимо да съгласуваме действията си в европейския дневен ред.

Сигурността на европейците се превръща в основен фактор за бъдещето на Европа, каза още Радев. Приемам вижданията на господин Макрон, че европейската отбрана ще даде нов импулс на общия европейски проект. Нужна е интеграция и по-общо сътрудничество в сферата на отбраната.

Българският и френският президенти обсъдили и важността на силна отбранителна индустрия като задължителна част от силна Европа на глобалната сцена. Овладяването на миграцията и рискът от терористични атаки изискват сътрудничество във всички сфери, засилена охрана на външните граници и засилена политика на връщане на мигранти. 

Получих потвърждение от Франция за по-голяма солидарност на страните от първа линия, съобщи Радев - Също така очаквам подкрепа от Франция за защита на българските граници. Сигурността на европейските граждани започва от сигурността на нашите граждани.

Искам да ви кажа колко съм щастлив за възможността да съм днес тук. Както казахте, това е първо посещение на френски президент от 10 години насам. Така започна своето изявление Еманюел Макрон след срещата си с българския президент Румен Радев. 

Вие подчертахте нашите двустранни отношения, това са отношенията в областта на образованието и икономиката. По отношение на областта на сигурността и отбраната - те се развиват. Искаме да насърчим наши предприятия да инвестират в България, каза френският президент. Нашето двустранно сътрудничество е заради добрите нотношения на администрации, хубаво е да се задълбочат връзките между нашите армии.

Да вървим към Европа, която закриля по-добре своите гражданир призова Макрон. Имаме съвпадение на мненията по три основни теми. Едно от тези теми е реформата на директивата за командироване на служители, социалния и данъчен дъмпинг, каза френският президент. Целта на тази директива е гражданите ни да живеят по-добре. Втората тема е свързана с отбраната - вие, имате много по-добро експертно мнение от мен по тази тема, обърна се към Радев Макрон. Европа на отбраната - много говорихме по тази тема, време е вече да предприем и действия, които са свързани с геополитическата позиция на България. Третата тема, по която имаме пълно съгласие, е тази за миграцията и засилването на миграционния контрол. Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите за влизане в Шенген.

Вижте тук видео от пресконференцията на Макрон и Радев. 

Еманюел Макрон е на посещение в България със съпругата си Брижит. Те кацнаха в морската ни столица снощи и бяха посрещнати от премиера на България Бойко Борисов и външния ни министър Екатерина Захариева.

        

Очаквайте подробности!

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи