Макрон обеща подкрепа за влизане на България в Шенген (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408902 www.24chasa.bg
Двамата президенти дадоха брифинг след срещата си в градината на двореца в "Евксиноград" СНИМКА: Пиер Петров

След срещата си с Румен Радев френският президент оптимист, че България ще подкрепи неговия план срещу социалния дъмпинг

Подкрепата на Франция за бързо влизане на България в Шенген – общото пространство без граници на Европейския съюз, обеща президентът Еманюел Макрон на българския държавен глава Румен Радев.

Румен Радев СНИМКА: Пиер Петров

„България е изпълнила изцяло критериите за присъединяване към шенгенското споразумение“, заяви Макрон след разговорите си с Радев.

В Европа обаче трябва да проведем разговор за промяна на правилата за Шенген и България трябва да участва пълноправно в дискусията, подчерта Макрон.

„Очакваме подкрепа за бързо присъединяване на България към Шенген. Както и активно включване на България във всички дискусии за изграждане на нови правила в Европа. Защото Шенген е крещящ пример как правилата се променят в движение“, заяви и българският президент Румен Радев.

Българският президент поиска и подкрепата на френския си колега за бързо приемане на България в чакалнята на еврозоната. Категорично обаче Макрон не потвърди, че ще има такава подкрепа. Подчерта обаче, че България трябва да има право да участва в дискусиите по всички теми в Европа. Това означава, че страната ни може да получи статут на наблюдател на срещите на страните от Еврогрупата. Такъв преди дни поиска и Чехия.

Още три общи позиции постигнали двамата президенти, разказа Макрон. Френският президент сподели, че е оптимист за прокарването на неговите предложения за нови правила за командированите работници, след като е разговарял с Румен Радев.

Франция предлага ограничаване на командироването на работници в друга страна от ЕС до 1 година, а не както е в момента до 3 г. Освен това предложението включва и искане за по-високи заплати на командированите работници и плащане на осигуровки в страната, в която са командировани. В България това искане се подкрепя от синдикатите, но според работодателските организации е опасно за българските работници и бизнес.

От „Евксиноград“ Макрон нападна Полша по темата, тъй като страната категорично не подкрепя предложението му. Според думите му обаче България ще го подкрепи и то ще бъде прието, тъй като за влизането му в сила е нужно квалифицирано мнозинство от европейските държави, а не едондушие.

Радев обаче на няколко пъти подчерта в изказването си, че подкрепата за промени в командироването на работниците е от правомощията на правителството. След разговорите на Макрон с Радев, френският президент започна срещата си с премиера Бойко Борисов.

Освен със социалния дъмпинг Европа трябва да се бори и с данъчния дъмпинг, както и с корпоративния, подчерта обаче Радев. Българският президент посочи, че не е правилно работниците на едни и същи компании в клоновете в Източна Европа да получават по-ниски заплати от колегите си в западноевропейските клонове. Радев поиска и изработване на инвестиционна политика, която да сближи нивата на заплащане и жизнения стандарт в старите и новите страни членки на ЕС. Според него предложенията на Макрон трябва да се включат за обсъждане в по-голямата тема за социална Европа.

Двамата президенти са постигнали съгласие и за по-тясно военно сътрудничество, както и за изграждането на обща европейска отбрана. Франция може да участва в модернизацията на българските военноморски и сухопътни сили, подчерта в изказването си президентът Радев. Френски компании проявяват интерес да продадат на България бойни машини на пехотата и бойни кораби. Макрон пък подчерта важността на общата европейска отбрана давайки за пример „Евксиноград“.

„Виждате това прекрасно място. То е на 2 часа от Крим и на толкова от Турция. Сега разбирате, че това място е в сърцето на действителните залози в сферата на сигурността“, заяви Макрон.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа