Макрон обеща подкрепа за влизане на България в Шенген (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408902 www.24chasa.bg
Двамата президенти дадоха брифинг след срещата си в градината на двореца в "Евксиноград" СНИМКА: Пиер Петров

След срещата си с Румен Радев френският президент оптимист, че България ще подкрепи неговия план срещу социалния дъмпинг

Подкрепата на Франция за бързо влизане на България в Шенген – общото пространство без граници на Европейския съюз, обеща президентът Еманюел Макрон на българския държавен глава Румен Радев.

Румен Радев
Румен Радев СНИМКА: Пиер Петров

„България е изпълнила изцяло критериите за присъединяване към шенгенското споразумение“, заяви Макрон след разговорите си с Радев.

В Европа обаче трябва да проведем разговор за промяна на правилата за Шенген и България трябва да участва пълноправно в дискусията, подчерта Макрон.

„Очакваме подкрепа за бързо присъединяване на България към Шенген. Както и активно включване на България във всички дискусии за изграждане на нови правила в Европа. Защото Шенген е крещящ пример как правилата се променят в движение“, заяви и българският президент Румен Радев.

Българският президент поиска и подкрепата на френския си колега за бързо приемане на България в чакалнята на еврозоната. Категорично обаче Макрон не потвърди, че ще има такава подкрепа. Подчерта обаче, че България трябва да има право да участва в дискусиите по всички теми в Европа. Това означава, че страната ни може да получи статут на наблюдател на срещите на страните от Еврогрупата. Такъв преди дни поиска и Чехия.

Още три общи позиции постигнали двамата президенти, разказа Макрон. Френският президент сподели, че е оптимист за прокарването на неговите предложения за нови правила за командированите работници, след като е разговарял с Румен Радев.

Франция предлага ограничаване на командироването на работници в друга страна от ЕС до 1 година, а не както е в момента до 3 г. Освен това предложението включва и искане за по-високи заплати на командированите работници и плащане на осигуровки в страната, в която са командировани. В България това искане се подкрепя от синдикатите, но според работодателските организации е опасно за българските работници и бизнес.

От „Евксиноград“ Макрон нападна Полша по темата, тъй като страната категорично не подкрепя предложението му. Според думите му обаче България ще го подкрепи и то ще бъде прието, тъй като за влизането му в сила е нужно квалифицирано мнозинство от европейските държави, а не едондушие.

Радев обаче на няколко пъти подчерта в изказването си, че подкрепата за промени в командироването на работниците е от правомощията на правителството. След разговорите на Макрон с Радев, френският президент започна срещата си с премиера Бойко Борисов.

Освен със социалния дъмпинг Европа трябва да се бори и с данъчния дъмпинг, както и с корпоративния, подчерта обаче Радев. Българският президент посочи, че не е правилно работниците на едни и същи компании в клоновете в Източна Европа да получават по-ниски заплати от колегите си в западноевропейските клонове. Радев поиска и изработване на инвестиционна политика, която да сближи нивата на заплащане и жизнения стандарт в старите и новите страни членки на ЕС. Според него предложенията на Макрон трябва да се включат за обсъждане в по-голямата тема за социална Европа.

Двамата президенти са постигнали съгласие и за по-тясно военно сътрудничество, както и за изграждането на обща европейска отбрана. Франция може да участва в модернизацията на българските военноморски и сухопътни сили, подчерта в изказването си президентът Радев. Френски компании проявяват интерес да продадат на България бойни машини на пехотата и бойни кораби. Макрон пък подчерта важността на общата европейска отбрана давайки за пример „Евксиноград“.

„Виждате това прекрасно място. То е на 2 часа от Крим и на толкова от Турция. Сега разбирате, че това място е в сърцето на действителните залози в сферата на сигурността“, заяви Макрон.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване