Макрон: Бойко Борисов е мой приятел (Обновена, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408947 www.24chasa.bg

Министър-председателят на България Бойко Борисов и президентът на Франция дават съвместна пресконференция след срещата, която проведоха в Евксиноград.

Благодаря на президента Макрон, че удържа на думата си и дойде в България на нашето Черноморие, каза Борисов. 

Много благодаря, господин министър-председател. Искам да кажа, че ако съм тук днес, то е не само защото Борисов бе първият европесйки лидер, който приех във Франция след встъпването ми в длъжност, но и защото той е мой приятел, каза Макрон. Говорихме по много теми, които са свързани с образованието, искам да изразя задоволството си от напредъка по много теми и очаквам скоро да се подпишат договори, продължи френският президент. Също така искам да заявя споделената ни воля за осъществяването на партньорства и създаването на нови работни места в промишлеността.

По европейските теми волята на България е да бъде пълноправен член на ЕС, такава е и волята на Франция, заяви Макрон. Първата последица от тази наша съвместна воля е, че до края на октомври ще се споразумеем за директивата за командированите работници с цел премахване на социалния дъмпинг. Второто споразумение, което постигнахме, е свързано с волята на премиера Борисов България да бъде приета в рамките на Еврозоната. Като излезем извън лицемерието, мисля, че трябва да сложим край на границата между Изтока и Запада. Желая да се засили работата по реформата на всички текстове, свързани с охраната на границите, каза още Макрон. 

На края на годината искам България да участва във всички инициативи на ЕС и да участва в решаването на въпроси. България е направила избор да бъде член на ЕС за пример. България подсигурява външната граница на ЕС. Благодаря за разговорите, трябва и да действаме след това, допълни Макрон.

Няма тема, по която с президента Радев да не сме на едно мнение. Благодаря и на Десислава Радева, че пое ангажимента с първата дама. Няколко детайла искам да спомена. Благодаря за подкрепата на Франция при подписването на договора между България и Македония. Дори критичните теми и тези, които изискват по-сериозен дебат, може да ги обсъждаме в една приятелска обстановка, каза Борисов.

Много ми се иска да говорим за по-конкретни неща за да дадем перспективи не само на думи. Президентът Макрон явно, че иска това, която говори през кампанията си, да се изпълни действително във Франция. Все повече говорим за Европа на две скорости - ясни критерии и всяка една държава да се стреми да ги спазва. В България сме се постарали и всеки един от тях е спазен. Истински се надявам в следващите 2-3 месеца, като направим този "нов" Шенген, България да заеме своето място там като доказала се вече външна граница. Издържахме всички стрестестове на банковата система, един от най-ниските външни дългове имаме ние, стабилен фискален резерв и огромен резерв в БНБ, допълни българският премиер Бойко Борисов.Пресконференцията с Бойко Борисов се предава на живо и от профила на Еманюел Макрон в туитър. 

Макрон проведе среща с българския президент Румен Радев по-рано днес. 

Очаквайте подробности! 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните