Билбордовете по “Струма” без осветление заради прилепите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411079 www.24chasa.bg
Един от вариантите за трасе на магистралата

И подлези за костенурки има в 5-те варианта за трасе през Кресненското дефиле

В защитените зони, през които преминава автомагистрала “Струма” през Кресненското дефиле, няма да се поставят осветени билбордове. Това пише в доклада за оценка на съвместимостта, качен на страницата на агенция “Пътна инфраструктура”. Общественото обсъждане на доклада за ОВОС за подобряване на трасето на лот 3.2 на магистралата ще е на 11 септември.

И петте варианта на трасе, които ще се разглеждат, преминават през защитените зони “Кресна - Илинденци” по директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и “Кресна” - за опазване на дивите птици.

Със забраната за осветени билбордове ще се предотврати струпването на насекоми до пътя и ще се намали рискът от сблъсък с ловуващите ги прилепи. Всички мостове между Крупник и Кресна ще бъдат с 3-метрови огради, за да се избегне сблъсъкът с птици. Предвидено е и изграждането на подлези за безпрепятствено пресичане и предотвратяване на излизане на пътя на земноводни и влечуги.

В зоната “Кресна - Илинденци” има редица представителни за района растителни видове като космат дъб, черна елша, планински ясен и др. Обитават я ручеен рак, бисерна мида, тигрова пеперуда, буков сечко и бръмбар рогач.

От влечугите широко представени са леопардов смок, обикновена блатна костенурка, шипоопашата костенурка, а от земноводните - жълтокоремната бумка и южен гребенест тритон. Срещат се и европейски вълк, кафява мечка, видра, пъстър пор.

В защитена зона “Кресна” гнездят множество птици, някои от които редки - сива чапла, зеленоглава патица, белоглав и египетски лешояд, скален орел, голям и малък креслив орел, орел змияр, белоопашат мишелов, късопръст ястреб, далматински сокол, сокол скитник и др.

Според доклада строителството на отделни уязвими за птиците отсечки ще почва след приключване на размножителния им период - между 1 май и 15 август. Изключение ще се допуска само ако е извършен орнитологичен мониторинг, доказващ, че в периметър до 300 м от границите на строителната площадка няма гнездящи птици. Всички мостови съоръжения над реки ще се строят извън размножителния период на рибите - 15 април и 10 юни.

При източния вариант Г10.50 движението се разделя на 2 самостоятелни и раздалечени платна. В посока Гърция трасето минава по сегашния път I-1 (Е79), а за София е по нов терен на изток от Кресненското дефиле с 18 виадукта, 5 тунела, 1 мост и 11 надлеза. Приблизителната дължина на трасето е 24 км.

При дългия тунелен вариант тунел “Кресна” е с дължина 15,4 км и 2 тръби. Цялото трасе на магистралата е 21 км.

По нов терен извън Кресненското дефиле пък е трасето при източния вариант Г20. И двете платна са изнесени в източна посока около селата Брежани, Стара Кресна и Ощава. Има 5 тунела с обща дължина 4 200 м, 18 виадукта - 5087 м, 1 мост - 96 м, подлези и надлези.

При вариант Г20 (син) трасето е през Кресненското дефиле при максимално използване на съществуващия път Е79. Двете платна са разработени така, че последователно се раздалечават и доближават едно спрямо друго. Лявото следва съществуващия път, дясното е по нов терен, вдясно от сегашното трасе, следва ситуационно лявото, а в отделни случаи се отдалечава от него. Често е на второ, по-високо ниво от лявото, в изкоп или в тунел. Приблизителната дължина на трасето е 21 км.

Последният вариант Г20 (червен) също в по-голямата си част преминава през Кресненското дефиле. В пролома едното платно следва в основната си част съществуващия път Е79, а другото е по нов терен с тунели и съоръжения в западния масив на дефилето. Най-характерното при този вариант е решението за разполагане на двете платна едно над друго на голяма дължина. Целта е незасягане на картираните граници на резерват “Тисата”. Приблизителната дължина на трасето е 21 км.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Психичноболен простреля в главата полицай след семеен скандал. Кървавият инцидент се разигра по обед в столичния кв. "Илинден". Униформеният Георги Йовчев се отзовал на сигнал за буйстващ мъж в апартамент на блок 78. Оплакването подава майката на стрелеца Живка, която посреща лично ченгетата. Когато отваря жилището,

Феновете на една от най-сексапилните жени в Италия Мелиса Сата могат да си отдъхнат! Съпругата на Кевин-Принс Боатенг, който в момента рита в "Сасуоло", се завръща на малкия екран. Моделката ще води риалити предаването "Бащата на булката" по LA5. Това ще е последното издание на шоуто, което се радва на огромен успех на Апенините.

73-годишната Атидже се бори за оцеляването си Иво АНГЕЛОВ Изоставена в страховита мизерия живее 73-годишната Атидже. Злочестата история на бабата от благоевградското село Абланица трогна хора в региона, които се опитват да я измъкнат от нищетата. "Бабичката има четири деца - две дъщери и двама сина, и много внуци,