Билбордовете по “Струма” без осветление заради прилепите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6411079 www.24chasa.bg
Един от вариантите за трасе на магистралата

И подлези за костенурки има в 5-те варианта за трасе през Кресненското дефиле

В защитените зони, през които преминава автомагистрала “Струма” през Кресненското дефиле, няма да се поставят осветени билбордове. Това пише в доклада за оценка на съвместимостта, качен на страницата на агенция “Пътна инфраструктура”. Общественото обсъждане на доклада за ОВОС за подобряване на трасето на лот 3.2 на магистралата ще е на 11 септември.

И петте варианта на трасе, които ще се разглеждат, преминават през защитените зони “Кресна - Илинденци” по директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и “Кресна” - за опазване на дивите птици.

Със забраната за осветени билбордове ще се предотврати струпването на насекоми до пътя и ще се намали рискът от сблъсък с ловуващите ги прилепи. Всички мостове между Крупник и Кресна ще бъдат с 3-метрови огради, за да се избегне сблъсъкът с птици. Предвидено е и изграждането на подлези за безпрепятствено пресичане и предотвратяване на излизане на пътя на земноводни и влечуги.

В зоната “Кресна - Илинденци” има редица представителни за района растителни видове като космат дъб, черна елша, планински ясен и др. Обитават я ручеен рак, бисерна мида, тигрова пеперуда, буков сечко и бръмбар рогач.

От влечугите широко представени са леопардов смок, обикновена блатна костенурка, шипоопашата костенурка, а от земноводните - жълтокоремната бумка и южен гребенест тритон. Срещат се и европейски вълк, кафява мечка, видра, пъстър пор.

В защитена зона “Кресна” гнездят множество птици, някои от които редки - сива чапла, зеленоглава патица, белоглав и египетски лешояд, скален орел, голям и малък креслив орел, орел змияр, белоопашат мишелов, късопръст ястреб, далматински сокол, сокол скитник и др.

Според доклада строителството на отделни уязвими за птиците отсечки ще почва след приключване на размножителния им период - между 1 май и 15 август. Изключение ще се допуска само ако е извършен орнитологичен мониторинг, доказващ, че в периметър до 300 м от границите на строителната площадка няма гнездящи птици. Всички мостови съоръжения над реки ще се строят извън размножителния период на рибите - 15 април и 10 юни.

При източния вариант Г10.50 движението се разделя на 2 самостоятелни и раздалечени платна. В посока Гърция трасето минава по сегашния път I-1 (Е79), а за София е по нов терен на изток от Кресненското дефиле с 18 виадукта, 5 тунела, 1 мост и 11 надлеза. Приблизителната дължина на трасето е 24 км.

При дългия тунелен вариант тунел “Кресна” е с дължина 15,4 км и 2 тръби. Цялото трасе на магистралата е 21 км.

По нов терен извън Кресненското дефиле пък е трасето при източния вариант Г20. И двете платна са изнесени в източна посока около селата Брежани, Стара Кресна и Ощава. Има 5 тунела с обща дължина 4 200 м, 18 виадукта - 5087 м, 1 мост - 96 м, подлези и надлези.

При вариант Г20 (син) трасето е през Кресненското дефиле при максимално използване на съществуващия път Е79. Двете платна са разработени така, че последователно се раздалечават и доближават едно спрямо друго. Лявото следва съществуващия път, дясното е по нов терен, вдясно от сегашното трасе, следва ситуационно лявото, а в отделни случаи се отдалечава от него. Често е на второ, по-високо ниво от лявото, в изкоп или в тунел. Приблизителната дължина на трасето е 21 км.

Последният вариант Г20 (червен) също в по-голямата си част преминава през Кресненското дефиле. В пролома едното платно следва в основната си част съществуващия път Е79, а другото е по нов терен с тунели и съоръжения в западния масив на дефилето. Най-характерното при този вариант е решението за разполагане на двете платна едно над друго на голяма дължина. Целта е незасягане на картираните граници на резерват “Тисата”. Приблизителната дължина на трасето е 21 км.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на

Нова светска двойка е на път да подлуди Италия. Футболистът Абделкадер Гезал и моделката Ариадна Ромеро се забиха в риалити предаването "Островът на известните". Двамата си допаднаха още с влизането в шоуто, което ги запрати да оцеляват в джунглата в Хондурас. Често се усамотяват да водят задушевни разговори. Те прекараха нощта заедно един до друг.

Актьорът Китодар Тодоров знае как да оправи настроението на приятелите си. Артистът случайно се засече с авер на улицата. Кито, както го наричат близките му, веднага започна да разказва забавна история. За да стане още по-интересна случката, която обяснява, актьорът от "Скъпи наследници" започна да жестикулира и да прави мимики.