Трайков, Дянков, Прокопиев с още трима на съд заради сделката за ЕВН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413607 www.24chasa.bg
Трайков бе обвинен в умишлена безстопанственост, Дянков в престъпление по служба, свързано с приватизацията, а Прокопиев като помагач на Дянков. СНИМКА: Архив

Софийската градска прокуратура дава на съд бившия енергиен министър Трайчо Трайков, бившия финансов министър Симеон Дянков, бизнесмена и издател на "Капитал" Иво Прокопиев, както и Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев заради сделката за продажбата на 33 % дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕВН. Съдията, който ще гледа делото, ще бъде публично изтеглен утре в Софийския градски съд, съобщиха оттам.

Шестимата бяха обвинени в края на 2016 и началото на 2017 г.

Трайков бе обвинен в умишлена безстопанственост, Дянков в престъпление по служба, свързано с приватизацията, а Прокопиев първо бе обвинен като помагач на Дянков, а после се разбра, че бил подбудител на престъпното деяние. Това било с цел инвестиционния посредник да получи 1,2 млн. лв.

Според прокуратурата в периода май - юни 2011 г. издателят на "Капитал" умишлено улеснил Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.

Разследването за продажбата на държавния дял в ЕВН започва през 2014 г.

През май 2016 г. пръв с обвинение за злоупотреба с доверие се сдобива Радослав Рачев. Той е изпълнителен директор на фирмата на Иво Прокопиев “Булброкърс”, която е посредник по сделката.

Според обвинението от действията на Трайчо Трайков пък е ощетен Сребърният фонд с близо 20,8 млн. лв. Парите от приватизацията на държавния дял в ЕВН вместо във фонда, който е създаден, за да гарантира пенсионната система, отишли  директно в бюджета за попълване на дефицити.

Решението това да се случи пък било изцяло на финансовото министерство, ръководено по това време от Дянков. Трайков бил единственият министър, който изпълнил указанието му, установило разследването.

През 2011 г. правителството решава да продаде оставащия държавен дял в ЕВН в размер на 33%. , припомниха запознати. След проведена процедура за избор на инвестиционен посредник на 19 юли 2011 г. бил сключен договор с фирмата на Иво Прокопиев.

Според договора Агенцията за приватизация възложила  на “Булброкърс” да подготви сделката. Другата задача била да направи “анализ за определяне стойността на акциите”, които ще се пуснат за продажба.

Агенцията, вместо да възложи “приватизационна оценка”, възложила изготвянето на анализ.

Така се стигнало до това минималната начална цена на една акция да е занижена от 1777,48 лв. на 1373,92 лв. Това установила финансово-икономическа експертиза, назначена от прокуратурата.

Самата сделка става в края на 2011 г., два дни преди Коледа, на закрит аукцион на Българската фондова борса, който приключва само за час. Посредник е фирмата на Иво Прокопиев. Интересен детайл е, че “Булброкърс” представлява едновременно купувача и продавача.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното, пише BBC. Централноамериканската страна Панама, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина

Българка е обвинена в домашно насилие над американската поп звезда Арън Картър, брат на един от членовете на звездната група "Бекстрийт Бойс". Мелани Мартин, която е любовница на Картър, е била арестувана и след денонощие освободена срещу 50 000 долара гаранция, съобщава сайтът Heavy. Полицията е започнала разследване срещу силиконката

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени