12 години след приватизацията “Дунарит” отново става държавен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6417340 www.24chasa.bg
“Дунарит” ще бъде одържавен, за да не спре работа. СНИМКА: Архив

Държавата се намеси заради риска заводът да остане без лиценз и активите му да бъдат разпродадени

12 години след като бе приватизиран, “Дунарит” отново става държавна собственост. Сделката бе обявена от министъра на икономиката Емил Караниколов в понеделник. Той уточни, че държавата работи за купуване на всички кредити на дружеството, за да не се поиска процедура по несъстоятелност или продажба на активи.

Към момента изискуемите кредити са около 67 млн. лева. От документи в Търговския регистър става ясно, че Държавната консолидационна компания всъщност вече е изкупила дългове на военния завод за 46 млн. лева.

“Дунарит” бе продаден през 2005 г. за 2 млн. лв. Купувач тогава бе фирма “Дивал 59” - компания от орбитата на Цветан Василев и използвана като бушон при редица сделки с пари от КТБ. Разследването на прокуратурата за фалита на банката показа, че например за периода януари 2012 г. - май 2014 г. “Дивал 59” получава необезпечени кредити общо за 35 млн. лева и 17 млн. евро.

В същото време се установява, че фирмата няма търговска дейност и не притежава съществени активи. Според годишните финансови отчети при задължения към кредитни институции в размер на 40,2 млн. лева активите на “Дивал” са 728 000 лева.

Малко след като компанията купува “Дунарит”, като акционери се появяват други две фирми, пак на Цветан Василев - “Кемира” и “Инкомс телеком холдинг”. От 2010 г. собствеността на “Дунарит” остава само в “Кемира”.

Че това е фирма на Цветан Василев, е установено по безспорен начин от Комисията за отнемане на незаконно придобите имущество. Именно след неин сигнал стана ясно, че банкерът беглец се опитва за втори път да открадне “Дунарит”, след като веднъж вече го купи с пари от КТБ, а кредитите за това така и не бяха върнати на банката.

Новата схема включва продажбата на “Дунарит” на фирма “Емко”. Оказва се обаче, че

Цветан Василев

е продал

военния завод,

без реално

по сделката да е

платен нито лев

Това става ясно от публикувания в Търговския регистър консолидиран финансов отчет на фирма “Емко” - купувач на военния завод.

Според него новият собственик е придобил “Дунарит” през август 2016 г. Дотогава заводът е бил на фирма “Кемира”. В отчета на “Емко” има посочено вземане на “Кемира” за 11 млн. лева. “Много вероятно е това да е стойността на акциите. От което излиза, че за “Дунарит” дори не са платени пари, а сумата е оформена като вземане. “Дунарит” има печалба от над 30 млн. лева за 2016 г. Излиза, че дружество, което само за година генерира такава печалба, е продадено за 11 млн., при това без тези пари да са платени реално”, заяви в интервю за “24 часа” Пламен Георгиев - председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

През февруари 2016 г. комисията внесе в Софийския градски съд иск за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество срещу Цветан Василев и още 26 ответници. Цената на иска е над 2,2 млрд. лева. Сред активите са и акциите на “Кемира” в “Дунарит”, които са 91% от капитала на завода. С определение от май 2015 г. съдът допусна обезпечение на иска срещу “Кемира” и е наложен запор на дела на фирмата в “Дунарит”.

Въпреки това “Кемира” прехвърля участието си в “Дунарит” на “Емко”. Според Георгиев

това е

престъпление, тъй

като има наложен запор

Поради това комисията е сезирала прокуратурата, която вече е повдигнала обвинения.

Именно заради тях бе стартирана процедура по отнемането на лиценза на “Дунарит”. Това принуди цялото ръководство на завода да подаде оставка, за да не спре работата.

Според Пламен Георгиев се прави опит за овладяването на “Дунарит” и чрез увеличение на капитала. На 29 януари 2016 г. общо събрание на акционерите взема решение той да бъде вдигнат от 8 на 68 млн. лв.

Освен това е гласувано да отпадне правото на настоящите акционери да запишат пропорционална на дела си част и новите акции от “Дунарит” отиват при “Емко”.

“Ако това се случи,

делът, който ние сме

запорирали в “Дунарит”,

ще падне от 91 на 10%

Така държавата би получила минимален процент, ако нашият иск за отнемане на имуществото бъде признат от съда. Прави се опит за заобикаляне на претенцията на държавата”, казва Георгиев.

Русенският окръжен съд на 16 август обаче спря поисканото вписване на “Емко” като нов собственик на “Дунарит”, с което бе блокиран опитът на Цветан Василев да открадне завода повторно. Освен това НАП наложи запор върху акциите в “Дунарит”, притежавани от “Кемира”, заради очаквани публични задължения на компанията.  Междувременно бе отказано вписване на нов борд на “Дунарит”, което означава, че процедурата по отнемане на лиценза на завода остава в сила. 

Всичките тези откази на съда

доведоха и до реакция

на държавата

Според министър Караниколов тя се намесила, за да не позволи заводът да спре работа и да се стигне до разпродажба на активите му.

От документите, внесени в Търговския регистър, става ясно, че на 25 август Държавната консолидационна компания е сключила договор за цесия с КТБ. Според него дългове за 46 млн. лв. на “Дунарит” се прехвърлят от банката към държавната компания.

През октомври 2014 г. срещу въпросната сума бизнесменът Едоардо Миролио става кредитор на “Дунарит” след договор, с който той прехвърля на завода свои вземания от КТБ за 23 млн. евро. Срещу това “Дунарит” учредява залог на търговското предприятие в полза на Миролио.

През март 2016 г., след като сключва договор за цесия, кредитор на “Дунарит” вместо Миролио става фирма “Виафот инвестмънт България”. Два месеца по-късно “Виафот” е предявила предсрочно изискуемост на задълженията от 46 млн. лв. Тоест, ако “Дунарит” не успее да върне парите, “Виафот” ще има право да поиска несъстоятелност на завода.

На 5 юли тази година пак с договор за цесия “Виафот” прехвърля вземанията си от “Дунарит” на фирма “Дипи”. Тя обаче е за кратко кредитор на предприятието, тъй като на 25 август сключва договор с КТБ, с който прехвърля на банката сумата на кредита. На същия ден КТБ подписва с Държавната консолидационна компания, която вече е основният кредитор на “Дунарит”.

В сряда вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че

не става въпрос за

национализация

на “Дунарит”

При национализацията държавата вземала безвъзмездно собственост, а тук става въпрос за откупуване на пазарен принцип, като целта на държавата е защита на работниците и оздравяване на завода.

Според Дончев решението “Дунарит” да стане отново държавен не е прецедент. Той припомни по Би Ти Ви, че при управлението на ГЕРБ вече има такъв случай - връщането към държавата на “Авионамс” - също дружество от кръга на Цветан Василев, купено с пари от КТБ, който не бяха върнати.

Предприятието също бе одържавено чрез Държавната консолидационна компания, която получи заем от Българската банка за развитие.

В случая с “Дунарит” държавата поема едно поне на пръв поглед добре работещо предприятие. В момента заводът работи по договори за над 60 млн. долара. А за миналата година печалбата му е била 29 млн. лева, като тя расте устойчиво през последните години - през 2015-а е била малко над 19 млн. лева, а през 2014-а - 14 млн. лева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и