Министър Красимир Вълчев: Спираме черно-белите учебници (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6419270 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев

Ще променят и Наредбата за учебниците и учебните помагала, за да не се повтори случаят

"Препоръчах на издателството да спре кампанията си за черно-белите учебници. Нещо повече, отпреди малко /14,30 часа, днес, четвъртък/ имам тяхното уверение, че няма да се разпространяват такива учебници". Това обяви днес пред журналисти в Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Казусът възникна, когато едно от издателствата обяви, че ще пусне на пазара цветни и черно-бели учебници по един и същи предмет за осмокласниците, за да могат учениците от по-бедните семейства да си купят по-евтини, макар и черно-бели учебници. Това даде повод на националният омбудсман Мая Манолова да призове да бъде спряна тази идея, тъй като така децата ще бъдат дискриминирани по социален признак.

"Делението на децата по този начин е недопустимо. Става въпрос за едно неуместно послание на едно от издателствата, най-голямото, макар и едно от многото на пазара", коментира още министър Вълчев. И допълни: "Факт е, че Наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация. Въпреки това ние ще променим наредбата така, че да избегнем повторни случаи. Никой не е очаквал, че една такава възможност ще се използва за ценова дискриминация. И в момента голяма част от учебниците в горния курс са черно-бели, много от дисциплините не изискват цветност на графичното оформление. И в момента съществува дисциплина, по която имаме едновременно и черно-бял, и цветен учебник, но на различни издателства. /Математика - б.а./

И в момента някои ученици закупуват учебници на старо. Очевидно проблемът е в посланието. Казусът има малко практическо значение, но значима символика. Малко практическо значение, защото няма толкова голямо значение дали 200 или 500 деца ще купят учебници за 3 лева повече или по-малко, но има значение, защото чрез образовението и в образованието ние въплащаваме нашето разбиране за обществена справедливост. Ранният достъп до образование е проекция на принципа на равните житейски възможности. Този е принципът, който дава шансове на всяко едно дете да достигне чрез образованието маскимума на житейските си възможности.

Поради тази причина днешните държави са организирали системите на държавното всеобщо задължително и държавно финансирано образование. Ние като държава сме планирали в бюджета си над 3,2 мрд. лв. за финансиране на системата на образованието именно, за да бъде осигурен равният достъп. Тези средства се предоставят за учители, за транспорт, за стипендии, за учебници на учениците от първи до 7 клас. Може би най-важният от тези разходи е разходът за учителя, защото той е основният фактор в системата. Затова говорим, че равният достъп до образование е проекция на равния достъп до добри учители. И в малките отдалечени населени места. За тях ще направим така, че учителят да бъде компенсиран с по-високо възнаграждение. С тази наредба и с този случай с чернобелите учебници никой не се е отказал от този равен достъп, тук става въпрос за липса на проявена чувствителност в посланията, с които се популяризира учебникът на едно издателство", завърши коментарът си министър Красимир Вълчев.

В Стара Загора министърът на образованието и науката коментира и изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова: "По отношение на думите на г-жа Нинова, че трябва да се преосмисли решението за множество учебници по един предмет, всъщност децата учат по един учебник по всеки един предмет и по еднакви учебни програми. Право на учителските колективи е да изберат най-добре написания учебник. Това право на избор само по себе си не води до дискриминация, а увеличава възможността да бъде избран по-добър учебник. Мисля, че г-жа Нинова в случая не е разбрала казуса".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На доста необичайна случка станаха свидетели тази сутрин шофьори в столичния КАТ. Автомобил от опашката за смяна на талони изтърбуши вратата на един от каналите за технически преглед и почти падна в него. Не е ясно дали причина за инцидента е нетърпението на водачът да смени скъпоценните табели или техническа неизправност във возилото е довела за

С мощен звяр лети по столичните булеварди Стефан на Гала, видя "България Днес". След като поседя в къщата на Биг Брадър, половинката на ТВ-водещата фучи и изпреварва колите с тузарски джип БМВ, чиито данък и застраховка "Гражданска отговорност" със сигурност ще надскочат една минимална работна заплата. Лек път, Стефане и внимателно по пътищата!

Облечена в генералска униформа е Ива Давидова в новия си видеоклип, който направи премиера днес в ефира на Фен Фолк ТВ. Песента е патриотичната „Боят настана“ по текст на патриарха на българската литература Иван Вазов. В този проект на талантливата изпълнителка участие вземат музикантите от емблематичната Берковска духова музика,