Учители, лекари, в IT сектора и хора под пагон са най-застрашени от прегаряне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6429317 www.24chasa.bg

По-трудно от намирането на кадри в България вече е задържането им, 30% от текучеството и поне 50% от болничните са свързани с високия стрес.

Бърнаут - феноменът на професионалното прегаряне (изпепеляване), е световната епидемия на XXI век по оценките на Световната здравна организация, предупреди Хамза Кан - специалист по бърнаут и посланик за 2017 г. на инициативата “Играта на професионалното прегаряне срещу баланс личен живот – работа”.

В най-голям риск са професиите, свързани с личностни взаимоотношения и във високите технологии - сред тях са заетите в образованието, медицината, социалните дейности, хората под пагон, в IT бранша и др.

Професионалното

удовлетворение има

различни измерения за

различните поколения

- например за по-младите освен заплащането е важно и работата да им носи усещането, че има смисъл. В България по-голям проблем от намирането на кадри вече е тяхното задържане. 30% от текучеството се дължи на високото ниво на стрес, не е прецедент хора от милениум поколението още на първата седмица да напускат, каза Томчо Томов - ръководител на Националния център за управление на компетенциите в Българската стопанска камара. Той цитира статистика, че разходите на работодателите за болнични само за 2016 г. са 144 млн. лв. и за поне половината виновен е стресът.

У нас няма данни, но 

в Европа косвените загуби

от стреса на работа са 2 пъти по-високи

от абсолютните суми

за отсъствие от работа, обясни Томов. Това мотивира компаниите да полагат усилия хората да се чувстват удовлетворени и ценени.

В България едва 6% от фирмите, предимно с чуждо участие или в сферата на информационните технологии, имат политики срещу професионалното изпепеляване.

В тях екипът се чувства значим и продуктивен, а текучеството е слабо, обясни Анелия Горгорова от ръководството на Българската асоциация за управление на хора. Тя изтъкна, че бърнаутът влияе не само върху психиката и емоционалното изчерпване. Сред физически симптоми са главоболие, изтощение, безсъние, разстройство, сексуални проблеми.

Днес живеем в непрекъсната конкуренция да се представим по най-добрия начин и е лесно да влезем в перманентни цикли на екстремен стрес. Създаваме си митове - за перфектността, прогреса, ефективността, удовлетворението, непрекъсната иновация, и ставаме техни жертви. Например в моя град - Торонто, всеки трети от Z и Y поколенията е измъчван от тревожност, страхове, депресия или други психически проблеми, разказа Хамза Кан.

Основните източници на стрес се свеждат до работата и парите. Те пораждат тенденцията все повече хора да се отказват от почивка,

да работят над 9-10 часа,

да се хранят на

работното си място

и в крайна сметка да живеят в непрекъснато свръхнапрежение. Основният механизъм за ограничаване на явлението е правителствата и бизнесът да гарантират регламенти и програми за превенция. Целта е хората да са по-щастливи на работа, което ги прави и по-здрави и по-продуктивни. За това съдействат удовлетворяващите технически условия, добрите отношения, ефективната почивка,

достъпът до повишаване

на квалификацията като

начин за преодоляване на

чувството за изоставане,

некомпетентност и

неконкурентоспособност,

показала практиката на експерта. Феноменът бърнаут е познат като концепция едва от 50-ина години, но вече се виждат тежките отражения от него в личен план и като загуби за бизнеса и обществото, добави той.