Съдът в Русе обяви, че Гебрев не е собственик на “Дунарит”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6429563 www.24chasa.bg
Емилиян Гебрев

Такъв все още е Цветан Василев, но акциите му са запорирани от държавата

Русенският окръжен съд е спрял вписването на “Емко” - фирмата на Емилиян Гебрев, като собственик на “Дунарит”, се вижда от Търговския регистър. Магистратите са се произнесли на 16 август, на 28 август същият съд спира и вдигането на капитала на военния завод от 8 млн. на 68 млн. лв. Новите акции трябваше да станат собственост на “Емко”. Апелативният съд във Велико Търново също е спрял увеличението на капитала.
Собственик остава фирма “Кемира”, която е на банкера Цветан Василев. Делът на “Кемира” от над 91% в “Дунарит” обаче е запориран от държавата и разпореждането с акциите би било престъпление.
На практика два съда опровергават твърденията на оръжейния търговец Емилиян Гебрев пред Би Ти Ви, че той е новият собственик на “Дунарит”, тъй като решенията на съда не са отменени.
Ако увеличението на капитала бе вписано, запорираният дял на държавата щеше да падне на 10%, а Цветан Василев щеше да открадне “Дунарит” за втори път, след като го купи с пари от КТБ, които не са върнати.
Опитите за овладяването на завода предизвикаха реакция на държавата, която изкупи кредити на “Дунарит” за минимум 50 млн. лв. и направи заявка да купи завода. На 30 август от “Дунарит” обявиха, че са изплатили на държавата кредитите, и бе спряно вписването на Държавната консолидационна компания като кредитор. От Търговския регистър е видно, че има отказ на подаденото за вписване плащане от “Дунарит”.

Цветан Василев
Цветан Василев СНИМКА: Архив