“Гардиън” замеси банкера Калин Митрев в схема за пране на пари (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6429598 www.24chasa.bg
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и съпругата му Мехрибан Алиева обявиха чрез президентския пресцентър, че това е скалъпена кампания срещу страната. СНИМКА: РОЙТЕРС

Мъжът, с когото от години съжителства Ирина Бокова, получил 425 000 евро за консултантска дейност от Азербайджан

Името на Калин Митрев, българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон и съпруг на шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова, се появява в медийно разследване за мащабна схема за пране на пари, свързана с Азербайджан.

Разследването за т.нар. Азербайджанска пералня е дело на в. “Гардиън” съвместно с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност и други партньорски медии. То разкрива, че между 2012 и 2014 г.

са направени

повече от 16 000

плащания

по различни канали на стойност близо 2,9 млрд. долара от Азербайджан към известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании. Част от сумите са отишли за политици и журналисти за международна лобистка кампания, която да представя страната в положителна светлина и да отклонява критиките от властта.

От “Гардиън” посочват, че не всички получатели са знаели откъде идват средствата. Азербайджанското правителство е обвинявано за системно нарушаване на човешките права, корупция и подправяне на избори. Материалът се базира на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник “Берлингске”. Те са споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност и международни медии като британския в. “Гардиън”, френския в. “Монд”, германския “Зюддойче цайтунг”, швейцарския “Трибюн дьо Женев”, австрийското издание “Досие” и други. Информацията обхваща 30-месечен период.

“Данните показват, че пари са били изпращани през британски компании на Калин Митрев - българин, който беше назначен миналата година в Европейската банка за възстановяване и развитие”, посочват от изданието. Митрев получил най-малко 425 хил. евро за частни консултации, които извършвал за азербайджанската компания “Авуар Ко”.

Митрев признал за наличието на парите, но е категоричен, че те са добити по легален начин за неговите консултантски услуги. Той отрича да знае какъв е оригиналният източник на фондовете. (Какво каза Калин Митрев за “24 часа” - виж в карето.)

“За всички приходи, натрупани при работа в различни държави,

са платени

данъци в

България”,

твърди Митрев. Той посочва още, че консултантската му дейност е спряла, щом се е присъединил към екипа на базираната в Лондон банка.“Разкритието, че съпругът ѝ е работил като консултант за азербайджанска компания, може да се окаже неприятно за Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО”, пише в. “Гардиън”. Изданието припомня, че тя е връчила едно от най-високите отличия на организацията - медала на Моцарт, на азербайджанската първа дама и вицепрезидент Мехрибан Алиева, а също и че е организирала в централата на ЮНЕСКО в Париж изложба, озаглавена “Азербайджан - страна на толерантността”. Пред британския вестник Бокова е отрекла да има конфликт между нейната работа като генерален директор на ЮНЕСКО и тази на съпруга ѝ. Тя е категорична, че не е знаела за неговия бизнес. Бокова посочва още, че като генерален директор на агенция на ООН неин дълг е да развива добри работни отношения с всички членове на организацията в съответствие с политиките, определени от страните членки.

“В този смисъл

Азербайджан не

е изключение”, допълва шефката на ЮНЕСКО. (Какво каза Ирина Бокова за “24 часа” - виж в карето).

Научих от медиите, не ми е известно да са постъпвали сигнали в прокуратурата, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Според “Гардиън” голяма част от плащанията са били насочени към политици, сред които няколко бивши членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Един от тях е Едуард Линтнер, бивш депутат и член на Християн-социалния съюз, по-малкия коалиционен партньорл на Християндемократите на Ангела Меркел. Плащания били правени и към бившия шеф на десноцентристката група в ПАСЕ,италианеца Лука Волонте.

Парите били превеждани в момент, когато Азербайджан

бил подложен

на остри критики

заради арести на

активисти за

човешки права

и на журналисти, както и за манипулиране на избори. Според британското издание кампанията на лобиране била толкова успешна, че членовете на Съвета на Европа гласували срещу критичен доклад за Азербайджан през 2013 г.

Линтнер престава да е депутат през 2010 г., но остава поддръжник на Баку. Той основава асоциация за развитие на германо-азербайджанските връзки в Берлин, която получава 819 500 долара. Плащане от 61 хил. евро е направено две седмици след като германецът се завръща от пътуване в Азербайджан, където е наблюдател на изборите през 2013 г. Тогава той казва, че вотът е надминал “германските стандарти”.

През 2016 г. в Италия избухва голям скандал. Става ясно, че Лука Волонте е получил 2 млн. евро чрез своя фондация, базирана в Италия. Прокуратурата в Милано го обвинява в пране на пари и корупция, но той отрича всякакви злоупотреби.

Големи суми

били изплатени

и за лобиране През 2014 г. Екар Сейгър, бивш продуцент на Си Ен Ен, работещ в Лондон, получил близо 2 млн. евро от британски компании. Неговата пиар фирма е свързана със статии, които рекламират правителството на Азербайджан и неговите гледни точки.

В основата на перачницата са 4 фирми със седалище във Великобритания, като две са в Глазгоу, Шотландия, посочва още “Гардиън”. Техни корпоративни “партньори” са анонимни офшорки, базирани на британските Вирджински острови, на Сейшелите и в Белиз.

От азербайджанските фондове $ 2,9 млрд. били изплатени на фирми и около 50 млн. на частни лица. Около 200 трансфера пък отишли към образователни институции на Острова.

Според “Гардиън” управляващото семейство Алиеви не е директно посочено, но връзката била очевидна. Големи суми например идвали чрез държавната Международна банка на Азербайджан. 

Калин Митрев: Внушения с цел да компрометират моето име и това на Ирина Бокова

Всичките ми възнаграждения

са получавани в мои редовни сметки

в България и чужбина, декларирани са

и са платени данъци у нас

САМУИЛ ОГНЯНОВ

- Г-н Митрев, в. “Гардиън” и други издания публикуваха информации за неясни трансфери на пари от Азербайджан към лица и фирми в Европа, където е споменато и вашето име. Как ще коментирате публикациите?

- Очевидно се налага да дам кратки разяснения. Разчитам, че сериозните медии ще ги отразят коректно, на останалите нямам какво да кажа.

- Получил ли сте въпросните преводи и за какво?

- След като напуснах ЕБВР, четири години работих като независим консултант в България, Швейцария, Кипър, Англия, Азербайджан и други страни. Цитираните плащания са по тригодишен договор с частната азербайджанска фирма “Авуар Ко”.
Тогава тя работеше основно по държавна програма за предотвратяване и контрол на периодичните наводнения по поречието на реките Кура и Арас. В проекта участваха много местни и чужди частни фирми и публични организации.

- Защо се обърнаха точно към вас?

- Потърсиха ме заради дългогодишния ми опит с големи проекти. Съветвах фирмата как да участва в публично-частни конкурси и проекти, да прилага най-добрите европейски и световни практики в тази област, да работи с международните финансови институции и да си сътрудничи с големи световни фирми.

Прекратих договора, както го изискват правилата, преди да започна отново работа като представител на България в ЕБВР през 2014 година.

- Знаехте ли откъде идват преводите?

- По въпроса за това как и откъде фирмата е превеждала моето възнаграждение, не мога да отговарям и нямам отношение към този въпрос. Той е от компетенцията на фирмата, която единствена познава своите плащания и сметки.

За мен е важно, че всичките ми възнаграждения са получавани в мои редовни сметки в България и чужбина, декларирани са и са с платени данъци в България.

- И все пак, откъде тогава идва тази атака?

- Свикнал съм семейството ми да бъде атакувано обикновено в търсене на подход за компрометиране на моята съпруга. Не е приятно, но както знаете, се наложи да приема този начин на живот. Уверявам ви, че и този опит ще се окаже неуспешен.

Ирина Бокова: Погрешно е да се замесва името ми

Погрешно е да се замесва моето име. Нямам нищо общо с този случай и вече съм информирала в. “Гардиън” за това.

Така генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова коментира пред в. “24 часа” публикация на британското издание, според което името на съпруга ѝ Калин Митрев е замесен в мащабна схема за пране на пари и лобиране, свързана с Азербайджан.

Пред в. “Гардиън” по-рано Бокова посочва, че не е запозната с бизнеса на съпруга си. И допълва, че задълженията ѝ на генерален директор на агенция в ООН предполагат да поддържа добри работни връзки с всички държави членки, като Азербайджан не прави изключение.

Ирина Бокова направи коментара си за “24 часа” от Китай, където заедно с китайската първата дама връчи наградата за образование, насочено към жените и момичетата.

“Изключително се гордея с мандата си в ЮНЕСКО, включително в областта на човешките права, свободата на изразяване и безопасността на журналистите”, посочва Бокова пред “Гардиън”. 

Баку: Сорос стои зад тази мръсна атака срещу президента

Нито президентът на Република Азербайджан, нито членовете на семейството му имат нещо общо с обвиненията, направени в тези публикации. Това написа в отговор на статията на в. “Гардиън” пресслужбата на президента на Азербейджан Илхам Алиев.

“Знаем, че Джордж Сорос и неговите поддръжници, които имат международна репутация на измамници, мошеници, фалшификатори и лъжци, които действат срещу Азербайджан и неговото ръководство, стоят зад тази кампания”, пише още в изявлението. Според властите в Азербайджан “мръсните” действия на Джордж Сорос трябва сериозно да бъдат разследвани.

Баку обвинява и арменското лоби за тази кампания срещу президента Илхам Алиев. За това говорел и фактът, че един от съавторите на статията, публикувана от в. “Гардиън”, е арменката Дина Нагапетиан.

Според Баку обвинененията срещу азербайджанските влести са безпочвени. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фитнес звезда грее на "Герена"! Това е съпругата на защитника на "Левски" Нуно Рейш - Таня. Тя е сензация в родната Португалия, а вече има и български фенове. Футболната съпруга е серитифициран персонален фитнес инструктор. Тя работи към голям австралийски спортен консорциум, който разполага с треньори в целия свят.

Треньорът на "Левски" Петър Хубчев от години е определян като върл почитател на дефанзивния футбол. Фактите показват друго, откакто е начело на "сините". Футболистите му имат най-добрата голова разлика в Първа лига "+13". В деветте кръга досега те са отбелязали 20 попадения. Получили са 7. Единственият отбор, който се е разписвал повече пъти,

Футболният национал Георги Костадинов показа доста лош вкус при посещението си в прочутия музей Ермитаж в Санкт Петербург. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) се показа край някои от най-ценните произведения на изкуството в света с опърпани дънки, сиутшърт "Долче и Габана" и маратонки. За да бъде контрастът пълен,