Слепи студенти гледат бебе на месец, добри хора им събират пари за ремонт на жилище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6435847 www.24chasa.bg

- Синът на Нурел и Феим ще вижда прекрасно, казват лекари от Благоевград
     - “24 часа” следи живота на упоритата майка още от ученическите ѝ години

Нурел Халил и Феим Феим никога не са виждали света около себе си. Живеят в пълен мрак. Тя скоро ще навърши 29 г., той е с 4 г. по-млад. И двамата са незрящи, въпреки че името Нурел означава светлина.

От 3 г. са семейство, а на 15 август - Голяма Богородица, им се роди син. Малкият Денис проплака в ръцете на директора на болницата в Благоевград д-р Огнян Митев. Прогнозите на лекарите са, че

бебето ще бъде

напълно здраво

и ще вижда

“Нурел избра името и ме попита дали съм съгласен. Веднага приех. Проверихме в интернет и разбрахме, че Денис означава море и плодородие. Роди се 2850 г, а сега е на близо месец и вече е наддал 100 грама. Въпреки че е роден със секцио, не сме избирали и датата. Просто на 15 август около 5 ч сутринта жена ми ме събуди. Каза да ставам, защото има силни болки, и се озовахме в родилното”, казва Феим.

Живеят в студентските общежития в Благоевград. Тя е от Разградско, той - от Варненско. Съдбата ги събира в ЮЗУ “Неофит Рилски”, където учат.

Нурел вече е

завършила

лингвистика с

английски и руски,

и магистратура

журналистика.

Феим започва

четвърти курс право

Двамата всъщност се запознават в училището за незрящи във Варна, където учат до 7-и клас. Нурел е с глаукома и пълна слепота. Феим трудно различава силуети и също живее в мрак. Родил се е недоносен и е поставен в кувьоз, а малко след това става ясно, че няма зрение.

Екип на “24 часа” бе на първия учебен ден на Нурел на 15 септември 2003 г. в гимназията “Сава Доброплодни” в Шумен, където бе приета в езикова паралелка. Тогава тя бе притеснена как ще я приемат в новия ѝ клас, но пък и горда, че си е извоювала мястото с шестици на приемните изпити по английски и руски. Вестникът ни тогава описа живота на незрящото дете, мечтата му да стане журналист и трудностите, с които се сблъсква.

През цялото време, докато учи в гимназията, нашият екип е до нея и ѝ помага.

Репортерите на

“24 часа” бяха и на

абитуриентския ѝ бал

през 2008 г., когато момичето завършва с пълно отличие средното си образование, става първенец на випуска, а на изпитите по английски в Шуменския университет е изкарала 5,50. После се прехвълила в Благоевград.

След 7-и клас Феим пък остава в специалното училище във Варна и е много благодарен на екипа там, който го е подготвил за живота и му е дал знания, така че да кандидатства и да бъде приет право.

След години Нурел му се обажда по телефона. “Каза ми, че учи в Благоевград, и ме попита дали искам да отида при нея. Веднага пристигнах тук”, разказва той. Нурел избрала Благоевград, за да е далече от майка си, с която не поддържат връзка. Но не обича да говори за това.

Феим от 3 г. не се е чувал с родителите си. Преди дни му се обадили по телефона, след като разбрали, че вече е баща. Младите се справят сами в живота, а сега носят отговорност и за малкия Денис. “Смятам, че да учиш право дори е по-трудно от грижите за бебето.

Вече къпя малкия,

научих се да

разпознавам

защо плаче

Основно когато е гладен и когато е напълнил памперса”, казва таткото. Благодарен е на колегите си от курса и преподавателите, които го подкрепят с лекции, учебници и други материали. Рядко отсъства от занятия. Мечтата му е да стане или адвокат, или съдия. Предполага, че

трудно ще го наемат

на работа заради

слепотата му,

но е оптимист и ще се бори да вземе всички изпити. В студентското общежитие също всички колеги и персоналът са изключително внимателни към семейството.

Кметът Атанас Камбитов им е предоставил общинско жилище от 75 квадрата. Предишните му наематели обаче са го оставили в ужасен вид. “Не виждам, но още щом влязох вътре, се хванах за главата. Усетих, че там са живели някакви вандали. Задигнали са контакти, водомер, чешми, стените и плочките в банята са разбити. Не мога да си обясня как има такива хора, на които им даваш нормални условия за живот и те оставят след себе си пълна разруха”, възмущава се Феим.

Да им помогне в кампанията за набиране на средства се е заела тяхна приятелка Анджи. Чрез постове във фейсбук тя апелира за помощ към семейството. Само за дни малката стаичка в студентското общежитие се е препълнила с бебешки дрешки, памперси, дарени от добри хора. Анджи е поставила и кутия за дарения в магазина на баща си и във фризьорския салон на майка си. До дни нейни приятелки ще сложат такива кутии в Разлог, Банско и Русе. “Най-необходимото сега са памперсите и адаптираните млека. Нурел кърми малкия, но той все е гладен и му даваме допълнително мляко”, казва бащата.

Доста средства ще трябват за ремонт на общинското жилище. Двамата с Нурел

получават по 235 лв.

инвалидна пенсия

Феим взема и 100 лв. стипендия за отличен успех. Сега ще вземат и полагащите се детски надбавки. Бащата не се оплаква и е зареден с енергия да продължи битката с трудностите в живота. Само белият бастун обаче, който му помага при придвижването, струва 55 лв. и се подменя периодично. Купува си го сам. Говорещите програми, които ползва с компютъра, са много скъпи. Шегува се, че почти всички незрящи буквално ги крадат, защото никой не им отпуска средства за закупуването.

“Пишат ми хора от цялата страна. Звънят и на моя телефон, и на Феим. Обаждат се и българи в чужбина, за да направят дарения. Досега смятах, че лошите хора са повече, но се оказва, че не е така. Голямо “благодаря” на всички, които помагат”, казва Анджи, докато носи поредния пакет с детски дрешки. “Розовите ги остави настрана. Ще ги дарим на други бебета. Ние

трябва да сме в

синьо, нали сме

мъже”,

шеговито подмята бащата. Има идея, след като вече се установят в новото жилище и подредят живота си, да организират он-лайн продажба на бебешки дрешки, които са останали неползвани, или пък да ги подарят на някои други семейства с деца в нужда. “Само памперсите, млякото и бебешката козметика няма да остане неизползвани. Харчат се непрекъснато”, допълва Феим.

В този момент малкият надава силен плач, а Нурел е леко притеснена. Бащата обаче веднага се досеща какъв е проблемът. Взема биберона и започва да храни бебчето.

Засега повече той тича около наследника си, защото Нурел още не се е възстановила напълно. Младите се надяват да намерят жена, която да им помага, докато таткото е на лекции - майката трудно ще се справи сама. Анджи ги успокоява, че нейна позната от Банско е обещала да идва по няколко дни в седмицата.

Ако искате да помогнете на незрящото семейство и бебето Денис, това е банковата сметка на бащата.

Феим Феим

Банка: Обединена българска банка

IBAN: BG45UBBS80024060616940

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.