Русофили развяха Самарското и знамето на Донецката република на събора край "Копринка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6437435 www.24chasa.bg
Над 10 хиляди души от цялата страна посетиха днес 14-ия събор на русофилите край язовир "Копринка", съобщиха организаторите. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Без политически речи на празника, президент и премиер изпратиха приветствия

Копие на Самарското знаме, изработено в Пазарджик, подариха русофилите от Казанлък на своята община по време на днешния 14-и поред национален събор на русофилите, проведен край язовир "Копринка". То бе осветено от старозагорския митрополит Киприан.

Докато владиката ръсеше знамето със светена вода, чевръста девойка от Карлово успя да се доближи до трибуната със знамето на непризнатата Донецка народна република в ръка, за да бъде осветено и то. Преди това тя дълго води хорото пред трибуната, развявайки това знаме. Духовникът не спря ритуала, светена вода с владишки багослов имаше след това и за множеството.

Накрая охраната на събора помоли учтиво момичето и то се прибра сред публиката. Пред "24 часа" тя потвърди, че това е същото знаме, което предизвика протестите на украинското посолство у нас, след като се появи на честванията на августовските боеве от Руско-турската освободителна война през 1877 г. на връх Шипка миналия месец.
Според лидера на русофилите Николай Малинов, скандал с този флаг не е имало, защото всеки бил свободен да развява знамето си. Още повече, че този път никой не запали знамето на обединена Европа, както се случваше преди.
На събора по традиция и сега дойдоха над 10 хиляди души от цялата страна. Председателят на националното движение "Русофили" Николай Малинов съобщи, че със съдействието на митрополит Киприан е подета инициатива в България да бъдат донесени мощите на руския свети Киприан, който обединява земите около Русия през 14-и век под знака на православието.

Този път политиците приеха желанието на организаторите на събора да няма политически речи, макар че край язовир "Копринка" дойдоха депутати от всички политически сили, сред които бе и Красимир Велчев, председател на групата за приятелство с Русия в парламента. Приветствие изпратиха председателат на Народното събрание Димитър Главчев, президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и патриарх Неофит.

Патриархът подчерта в приветствието си, че нашите два славянски народа са дълбоко свързани исторически и обединени от общата православна вяра, а русофилите с дейността си помагат за трайното опазване на тези кристални братски отношения. Председателят на парламента Димитър Главчев изрази увереността си, че отношенията между нашите два народа имат не само дълга история, но и бъдеще, основано на близостта между нас, на уважението и взаимния интерес.

"Вековната връзка между българския и руския народ е доказана през годините. Тя ще надживее всяко политическо изпитание", се казва в привествието на президента Румен Радев до събора. Премиерът Бойко Борисов благодари за поканата към него да посети събора. "Разчитам, че вие ще предадете на членовете и симпатизантите на вашето движение да са здрави, с мъдрост и с постоянство да постигат целите си. Убеден съм, че те ще спомогнат за укрепване на добрите връзки между българския и руския народи, защото успешното двустранно сътрудничество се крепи на прагматизма и взаимния интерес, но и на доверието и разбирателството", пише още премиерът Борисов.

Съборът премина под знака на предстоящите чествания на 140-годишнината на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година.

Негов гост бе и руският посланик в София Анатолий Макаров. Пред множеството той обяви събора за ярък символ на нерушимото руско-българско приятелство. Посланикът говори за датата на събора 9 септември като за ден освобождението на България от фашизма и подчерта: "Взаимната симпатия и обич между двата народа не е анахронизъм, а нашето настояще и, сигурен съм, бъдеще. Всеки от вас има своята история - учил, работил, любил, създал семейство в Русия. Тези човешки връзки понякога имат не по-малка важност от контактите на най-високо равнище.

В много от отраслите на руско-българското сътрудничество се запазват неизчерпаеми резерви и от нас и вас зависи дали ще съумеем мъдро да се възползваме от този потенциал. На нас са ни необходими конкретни инициативи в икономиката и енергетиката, в селското стопанство и промишлеността, образованието и културата, които за пореден път биха показали че не можем само да живеем с миналото, но и уверено да се движим напред. Впрочем, уваженеието към историята винаги е било неотменна част от цивилизионния код на руснаците и българите. Съвсем скоро ще отбележим заедно 140 години от освобождението на България от османско робство. Да почетем паметта на падналите за тази свобода е наш общ дълг и дело".

За съборяните по традиция имаше много кебапчета, бира и водка. Търговците заложиха и на сувенири с руски символи - най-често фланелки и шишета с ликовете на Владимир Путин, Йосиф Сталин, но и на Тодор Живков.

Не може събор на русофилите без руска водка.
Не може събор на русофилите без руска водка. СНИМКА: Ваньо Стоилов

На събора бяха вдигнати различни лозунги в прослава на Русия.
На събора бяха вдигнати различни лозунги в прослава на Русия. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Шишета с ликовете на популярни политици от миналото можеха да се купят като сувенири за 12 лева бройката.
Шишета с ликовете на популярни политици от миналото можеха да се купят като сувенири за 12 лева бройката. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Фланелките с руски символи се харчеха като топъл хляб.
Фланелките с руски символи се харчеха като топъл хляб. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Над 10 хиляди души от цялата страна посетиха днес 14-ия събор на русофилите край язовир
Над 10 хиляди души от цялата страна посетиха днес 14-ия събор на русофилите край язовир "Копринка", съобщиха организаторите. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Работили в някогашния Съветски съюз българи издирваха на събора свои бивши колеги с такива табели.
Работили в някогашния Съветски съюз българи издирваха на събора свои бивши колеги с такива табели. СНИМКА: Ваньо Стоилов