В Пет могили първи разбраха, че джипито вече е лукс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6438909 www.24chasa.bg
Здравната служба, в която ще има апартамент за лекаря.

Няма нито един кандидат, въпреки че кметът предоставя апартамент с 3 стаи и двор за бъдещия доктор

Българското джипи е на изчезване. Това е явният знак, който дават с плача си по забегналия индийски лекар хората от шуменското село Пет могили.

Докато пред централния магазин на площада в селото група мъже са свели глави, натежали от празнуването на Съединението, весело препуска с колело Реджеп Мехмед. Той любезно набива спирачките и казва откровено: “Не знам и не ме интересува положението с лекаря. Аз не съм здравноосигурен. Безработен съм, откакто се закри текезесето през 1994-а.”

Чул-недочул това тежко признание обаче, се появява друг мъж, който контрира Реджеп.

“Искаме лекар. Аз съм пенсионер по болест, работих в Шумен, но се върнах на село и имам нужда от доктор. Имаше един индиец - Канджа ли се казваше, беше добре с него.

Но тук, като дойдат лекари, нагушват се с пари и после бягат. Кметът им дава апартамент в здравната служба, но те пак бягат.

Сега се налага

да ходим

на лекар

на 10 км в

общинския

център

Никола Козлево

или на 34 км чак в Нови пазар”, заявява Митко Радев.

После добавя под сурдинка, че в младежките си години много добре е познавал местната звезда Анита Мейзер, известна тогава като комсомолската секретарка Айше Кадир.

Точно в този ден кметът Мехмед Чауш е на лечебни процедури в Балчик. Синът му Аптула обаче е седнал с приятели пред фамилния гастроном и споделя позицията на баща си.

“Баща ми осигурява апартамент с 3 стаи в здравната служба на лекаря, който ще дойде. Хубав апартамент с двор. Няма обаче кандидати. В селото имаме 1800 жители”, казва синът.

Бърз поглед към здравната служба, на която се мъдри невалидният надпис “Аптека”, показва, че мястото е наистина апетитно - то е на самия централен площад, с изглед към читалището.

Уви, това не съблазнява млади специалисти по обща медицина да прекарат няколко години в Пет могили.

Опитваме се да потърсим още мнения - на улицата срещаме майка и дъщеря, които разстилат тиквени семки по асфалта да ги сушат. Те обаче извръщат глави настрани и не коментират нищо.

Затова пък на съседната улица жена е опънала килим на асфалта и го пере с маркуч. Мъжът ѝ веднага се отзовава на въпроса за личния лекар.

“Този индиец ни прибра всичките документи и избяга. В Русе ли бил, къде бил - не знам, искаме да ни ги върне. Сега няма къде да отидем на лекар.

В Никола Козлево докторът ни иска по 25-30 лв. на частно. Не знаем какво да правим. Аз цял живот съм бил шофьор. Едно време лекарите, като закъсаха зимата с колите си, съм ги вадил с автобуса от преспите. Сега карат джипове, направиха малко пари и заминаха.

Добре, че има поне аптекарка, която идва всяка сряда. Иначе докторът в Козлево продава много скъпо”, казва възмутен Лютви Сюлейман.

“Преди 2 седмици буля ми хваща една кашлица и

докато я закарат

с Бърза помощ

до Нови пазар,

умря”,

добавя жена му Юзар.

Потърсихме мнението на няколко джипита за ситуацията в Пет могили. Те коментираха подробно темата, но с изричното условие имената им да не бъдат цитирани.

“Това обвинение към лекаря, че е взел документацията, е напълно неоснователно. Всеки пациент е съветван от джипито си да си направи копие от медицинските документи. Джипито е длъжен да съхранява цялата документация”, заяви лекар от Варна.

“Никой не може да задължи колега, който има специалност обща медицина, да отиде в Пет могили и да разкрие практика там. Здравната каса изобщо не може да нарежда такова нещо”, заяви друга лична лекарка.

“90% от личните лекари сега са около 50-годишни.

След 10 г. няма

да има

достатъчно

джипита и в

големите

градове

Никой не иска да специализира обща медицина, която е трудна специалност. До миналата година имаше гратисен период колеги, които нямат такава специалност, да я завършат”, коментира друго джипи от Варна.

“Историята в Пет могили е резултат от политиката на държавата за ниски доходи на лекарите. Естествено е младите да заминават да работят в чужбина, защото там общата медицина е високо оценявана и платена като специалност.

Кой ще отиде в

Пет могили -

1800 души са

голяма практика,

ще трябва да бъде назначена и сестра. Друг е въпросът, че неосигурените здравно в един момент могат да се осигурят и да натоварят допълнително лекаря”, добави друг специалист по обща медицина.

При тази ситуация предложението за безплатно жилище на бъдещото джипи на Пет могили изглежда наивно и трогателно. Спасението е само в едно. Ако съответните общини искат да имат джипита, те трябва да им осигурят поне по 1000 дка общинска земя да обработват под аренда. Това според местните хора може да накара някой доктор да се жертва в името на личния си бизнес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.