Президентът Радев откри 75-та юбилейна учебна година в Университета по архитектура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6440490 www.24chasa.bg
Снимки УАСГ

Днес за 75-ти пореден път се откри новата учебна година в най-старото висше техническо училище в България - Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), съобщиха от вуза.

Официален гост на тържеството бе президентът на републиката Румен Радев, който е и патрон на честванията на юбилея на университета.

В своето обръщение към ръководството на УАСГ и към студентите, той изтъкна важността на университета, както в изграждането на заобикалящата ни материална среда в страната, така и в създаването и поддържането на обектите от т. нар. критична инфраструктура, каквито са водната и пътна инфраструктура.

Г-н Радев пожела на преподавателите да поддържат все така високото си ниво на професионализъм и да предават на студентите най-вече компетенции, толкова необходими в съвременния глобален свят.

Към студентите президентът се обърна с пожелание да използват достатъчно рационално базата на университета и компетентността на неговите преподаватели.

Преди официалното откриване Румен Радев имаше работна среща с академичното ръководство на УАСГ – ректор, зам.-ректори и декани. Тя премина в откровен и продуктивен разговор, както подчерта сам президента.

На срещата бяха откроени основните проблеми пред висшите училища у нас изобщо, и в частност пред УАСГ.

Президенът Радев изтъкна важността на висшето образование за развитието на страната като модерна държава в съвременния глобален свят и заяви намерението си да инициира обществен дебат по наболелите от десетилетия проблеми в тази толкова важна сфера на обществения живот у нас.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от