Президентът Радев откри 75-та юбилейна учебна година в Университета по архитектура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6440490 www.24chasa.bg
Снимки УАСГ

Днес за 75-ти пореден път се откри новата учебна година в най-старото висше техническо училище в България - Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), съобщиха от вуза.

Официален гост на тържеството бе президентът на републиката Румен Радев, който е и патрон на честванията на юбилея на университета.

В своето обръщение към ръководството на УАСГ и към студентите, той изтъкна важността на университета, както в изграждането на заобикалящата ни материална среда в страната, така и в създаването и поддържането на обектите от т. нар. критична инфраструктура, каквито са водната и пътна инфраструктура.

Г-н Радев пожела на преподавателите да поддържат все така високото си ниво на професионализъм и да предават на студентите най-вече компетенции, толкова необходими в съвременния глобален свят.

Към студентите президентът се обърна с пожелание да използват достатъчно рационално базата на университета и компетентността на неговите преподаватели.

Преди официалното откриване Румен Радев имаше работна среща с академичното ръководство на УАСГ – ректор, зам.-ректори и декани. Тя премина в откровен и продуктивен разговор, както подчерта сам президента.

На срещата бяха откроени основните проблеми пред висшите училища у нас изобщо, и в частност пред УАСГ.

Президенът Радев изтъкна важността на висшето образование за развитието на страната като модерна държава в съвременния глобален свят и заяви намерението си да инициира обществен дебат по наболелите от десетилетия проблеми в тази толкова важна сфера на обществения живот у нас.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бивши ченгета, прекарвали нелегални емигранти през границата, няма да лежат присъдите си заради изтекла давност! Пълният абсурд е, че един от подсъдимите се издирва, за да позволи 15-годишното дело да бъде приключено, научи "България Днес". Сагата е по случая "Александър Ведър". Той е бивш зам.-шеф на отдел "Човешки ресурси" в МВР. През 2002 г.

Държавата забрави своите герои Побеждава Карл Луис и Бен Джонсън, а днес не може да ходи Най-бързият бял човек в света, българинът Николай Антонов-Таланта, който е надбягвал легенди като Карл Луис и Бен Джонсън, днес едва свързва двата края и тъне в мизерия. Таланта живее с майка си в родния Разград и се изхранва с инвалидната си пенсия от 300

В къщата на Фатик се нанася след излизането си на свобода Йосиф Йосифов-Йоско, научи "България Днес". Сливенският мафиот в момента излежава присъда за две убийства на пътя, а преди седмица скандално бе помилван от Софийския градски съд. Магистратите така и не счетоха за нужно да се съобразят с изричните доклади на затворническите шефове и част от