Зам.-министър става шеф на осигурителния институт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6444007 www.24chasa.bg

Ивайло Иванов е единственият кандидат, издигнат е от всички управляващи партии

Зам.-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще е новият шеф на Националния осигурителен институт. В сряда той ще представи концепцията си за управление на НОИ пред социалната комисия в парламента.

Иванов е единствената номинация за поста управител на НОИ, след като шефът на пенсионния институт Бисер Петков стана министър на труда и социалната политика.

Иванов е номиниран от всички партии, които подкрепят третото правителство на Бойко Борисов, а на първите две места под номинацията му са се подписали шефовете на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов и на “Обединени патриоти” Волен Сидеров.

Ивайло Иванов е завършил икономика в Свищовската академия и право в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград. От 1993 г. последователно е работил като счетоводител на общинския съвет в Тетевен, а след това е бил директор в застрахователните компании “Български имоти” и “Орел”.

В държавната администрация Иванов е от 2003 г., когато става

зам.-директор

на Агенцията

за социално

подпомагане

От 2009 г. до юни 2016 г. пък бе и изпълнителен директор на социалната агенция. Иванов стана зам.-министър на труда и социалната политика през юни 2016 г., когато постът на министър бе поет от Зорница Русинова от ГЕРБ, след като второто правителство на Борисов беше напуснато от Ивайло Калфин.

Ивайло Иванов вече е бил в надзора на Националния осигурителен институт през 2012 г. Той е и член на управителния съвет на Сребърния фонд, който трябва да гарантира устойчивостта на пенсионната система. Това са качествата, които са изтъкнали в мотивите на номинацията си депутатите от ГЕРБ и патриотите. Освен това като зам.-министър е координирал държавната политика в осигурителната сфера.

До избора на нов управител на НОИ се стигна, след като Бисер Петков прие поста на министър на труда и социалната политика през май тази година.

През 2016 г. Петков бе преизбран от Народното събрание за управител на НОИ.

Реално Иванов

ще довърши

неговия мандат,

който изтича

през 2020 г.

Като управител на осигурителния институт Иванов ще трябва да въведе отпускането на пенсии без доказване на стаж от 2019 г. и отпадането на тавана върху пенсиите. Управляващите ще очакват от него и предложения за по-ускорено увеличение на пенсиите, но без да се увеличава дефицитът в бюджета на осигурителния институт. Иванов ще трябва да направи и реформата на инвалидните пенсии.

Тези мерки са предвидени в последната реформа на пенсионната система, приета при второто правителство на Бойко Борисов.

На поста си до края на мандата ще остане и подуправителката на НОИ Весела Караиванова. Тя бе избрана още през 2011 г., когато започна първият мандат в НОИ на Бисер Петков. Бе преизбрана през миналата година, а от май 2017 г. временно управляваше осигурителния институт, докато постът на управител бе вакантен.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бивши ченгета, прекарвали нелегални емигранти през границата, няма да лежат присъдите си заради изтекла давност! Пълният абсурд е, че един от подсъдимите се издирва, за да позволи 15-годишното дело да бъде приключено, научи "България Днес". Сагата е по случая "Александър Ведър". Той е бивш зам.-шеф на отдел "Човешки ресурси" в МВР. През 2002 г.

Държавата забрави своите герои Побеждава Карл Луис и Бен Джонсън, а днес не може да ходи Най-бързият бял човек в света, българинът Николай Антонов-Таланта, който е надбягвал легенди като Карл Луис и Бен Джонсън, днес едва свързва двата края и тъне в мизерия. Таланта живее с майка си в родния Разград и се изхранва с инвалидната си пенсия от 300

В къщата на Фатик се нанася след излизането си на свобода Йосиф Йосифов-Йоско, научи "България Днес". Сливенският мафиот в момента излежава присъда за две убийства на пътя, а преди седмица скандално бе помилван от Софийския градски съд. Магистратите така и не счетоха за нужно да се съобразят с изричните доклади на затворническите шефове и част от