Зам.-министър става шеф на осигурителния институт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6444007 www.24chasa.bg

Ивайло Иванов е единственият кандидат, издигнат е от всички управляващи партии

Зам.-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще е новият шеф на Националния осигурителен институт. В сряда той ще представи концепцията си за управление на НОИ пред социалната комисия в парламента.

Иванов е единствената номинация за поста управител на НОИ, след като шефът на пенсионния институт Бисер Петков стана министър на труда и социалната политика.

Иванов е номиниран от всички партии, които подкрепят третото правителство на Бойко Борисов, а на първите две места под номинацията му са се подписали шефовете на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов и на “Обединени патриоти” Волен Сидеров.

Ивайло Иванов е завършил икономика в Свищовската академия и право в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград. От 1993 г. последователно е работил като счетоводител на общинския съвет в Тетевен, а след това е бил директор в застрахователните компании “Български имоти” и “Орел”.

В държавната администрация Иванов е от 2003 г., когато става

зам.-директор

на Агенцията

за социално

подпомагане

От 2009 г. до юни 2016 г. пък бе и изпълнителен директор на социалната агенция. Иванов стана зам.-министър на труда и социалната политика през юни 2016 г., когато постът на министър бе поет от Зорница Русинова от ГЕРБ, след като второто правителство на Борисов беше напуснато от Ивайло Калфин.

Ивайло Иванов вече е бил в надзора на Националния осигурителен институт през 2012 г. Той е и член на управителния съвет на Сребърния фонд, който трябва да гарантира устойчивостта на пенсионната система. Това са качествата, които са изтъкнали в мотивите на номинацията си депутатите от ГЕРБ и патриотите. Освен това като зам.-министър е координирал държавната политика в осигурителната сфера.

До избора на нов управител на НОИ се стигна, след като Бисер Петков прие поста на министър на труда и социалната политика през май тази година.

През 2016 г. Петков бе преизбран от Народното събрание за управител на НОИ.

Реално Иванов

ще довърши

неговия мандат,

който изтича

през 2020 г.

Като управител на осигурителния институт Иванов ще трябва да въведе отпускането на пенсии без доказване на стаж от 2019 г. и отпадането на тавана върху пенсиите. Управляващите ще очакват от него и предложения за по-ускорено увеличение на пенсиите, но без да се увеличава дефицитът в бюджета на осигурителния институт. Иванов ще трябва да направи и реформата на инвалидните пенсии.

Тези мерки са предвидени в последната реформа на пенсионната система, приета при второто правителство на Бойко Борисов.

На поста си до края на мандата ще остане и подуправителката на НОИ Весела Караиванова. Тя бе избрана още през 2011 г., когато започна първият мандат в НОИ на Бисер Петков. Бе преизбрана през миналата година, а от май 2017 г. временно управляваше осигурителния институт, докато постът на управител бе вакантен.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Беше триъгълно и светеше с цветовете на дъгата "Исках извънземните да ме вземат с тях на друга планета." Това признава 69-годишният пенсионер Спиридон Андонов. Пенсионерът вижда чудноват летящ триъгълен обект през далечната 1969 г. в старозагорското село Сърнево, но оттогава гледката не излиза от ума му.

Хиляди граждани се включиха в традиционното празнично шествие в София по случай деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Участие взеха и много официални лица сред които президентът Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, кмета на София Йорданка Фандъкова и депутати.

Премиерът Бойко Борисов вкара виртуозен гол за отбора за ветераните на "Витоша", известен като "Бистишките тигри" и ги изведе на финала. Борисов наниза топката в мрежата на вратаря на "Лудогорец" Ангел Петричев, откривайки рвезултата. Бившият халф на ЦСКА Светослав Петров удвои аванса на тима от Бистрица.