Над 300 родители подкрепиха директорка на детска градина, заплашена с уволнение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6444635 www.24chasa.bg
Снимки сайт на ДГ 164 „Зорница”

Над 300 родители на деца от ДГ 164 „Зорница” в столичния квартал Горна баня са подкрепили с подписка до момента директорката Мариана Иванова, която най-неочаквано бе притисната да подаде оставка.

Това съобщиха за „24 часа” от Обществения съвет към детската градина и показаха подписката, в която подкрепящите присъстват с трите си имена, адрес и подпис.

Подписката продължава, пратено е и писмо до зам.-кмета по образованието на Столична община Тодор Чобанов. Директорката на градината също е изпратила писмо, адресирано до Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов и министъра на образованието Красимир Вълчев.

От пресцентъра на Столична община съобщиха, че по случая тече проверка и ще бъде взето решение съобразно резултатите от нея. Днес в детската градина има нова проверка, научи „24 часа”. Ще публикуваме резултатите от нея веднага, щом бъдат обявени публично.

До момента на директорката Мариана Иванова не са представени никакви резултати от проверки в градината, които да констатират нарушения, заради които тя да бъде отстранена. Тя е била извикана единствено от г-жа Минчева, директор на Дирекция “Образование” в Столична община, която й заявила директно, че трябва да подаде оставка. Причината – срещу нея имало „много тежък донос”.

Г-жа Иванова е разбрала, че сигналът срещу нея е от бившата й заместничка и няколко други служители на детската градина, които са напуснали работа през последните месеци. Според Иванова причина за това е било тяхното несработване с екипа в градината, което е довело до напрежение сред част от родителите и служители в градината.

Г-жа Минчева ми каза, че обвинението към мен е: ”липса на комуникация с родителите и напрежение в екипа ми”, обяснява Мариана Иванова. Тя няма нищо против проверките в детската градина, но се надява те да отразят реалната ситуация там, а не да се базират единствено на донос срещу нея.

„С изненада научихме, че на директора на ДГ 164, г-жа Мариана Иванова, е било отправено предложение от г-жа Минчева, директор на Дирекция “Образование” в Столична община, да подаде оставка. Още по-голяма е изненадата ни, че нито един общински чиновник не е потърсил мнението ни като Обществен съвет. Шокиращо е, че някой в СО може да вземе толкова лесно решение, без преди това да са извършени проверки или да се разговаря с членовете на Обществения съвет, персонала на детската градина, родителите и всички структури, които са в пряк и ежедневен контакт с г-жа Иванова”, пишат родителите от обществения съвет на детската градина.

„ДГ 164 “Зорница” разполага с изцяло обновена и основно ремонтирана сграда, видеонаблюдение, модерна система за контрол на достъпа в реално време, софтуерна система за отчетност на персонала, площадки за игра с множество съвременни съоръжения, дигитални дъски и компютри във всяка група и много други. Всички те са реализирани под формата на дарения, като процесите са управлявани от директора – г-жа Ивановa”, се уточнява в писмото до зам.-кмета г-н Чобанов.

„Факт е, че в квартал Горна баня има повишено напрежение сред някои родители на неприети деца при класирането в системата на Столична община. Причината за това, обаче, не е в директора на „Зорница”, а в неспособността на администрацията на район Овча купел да организира в продължение на години изграждането на нова детска градина. За съжаление решаването на проблема с недостига на места в детските градини не е по възможностите на който и да е директор, а в компетенциите на общината. За съжаление кандидатстващите са в пъти повече от свободните места.”, обясняват проблема от обществения съвет.

От родители в квартала научихме че недоволните бивши служители на детската градина, които са внесли сигнала срещу Мариана Иванова, са имали среща в понеделник с кмета на район "Овча купел" г-жа Христина Семерджиева. Надяваме се, че тя ще намери време да изслуша всички засегнати страни в конфликта", казват родителите от обществения съвет към ДГ 164 „Зорница”.

"24 часа" също е готов да публикува позициите на всички засегнати страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Музикантът Стоян Роянов-ЯЯ мачка полуголи жени в ретро чалга клип, показа проучване на "България Днес". Участникът в "Биг брадър" упорито отказва мисии в риалити шоуто, защото вероизповеданието му "уагабунга" му забранява да докосва чужди жени. От началото на телевизионното предаване той упорито убеждава съквартирантите си,

Царят и доня Маргарита сред почетните гости в Бъкингамския дворец Грусака - ястие, измислено от принц Чарлз, и пай с червен фазан опитаха вчера вечерта бившият премиер Симеон Сакскобургготски и съпругата му доня Маргарита в Лондон, научи "България Днес". Ястията бяха част от специалната вечеря в чест на 70-ия рожден ден на Негово Височество

Юлия Цинзова е директор на Столична библиотека от 2013 г. Магистър е по библиотечно дело и библиография. 20 години е научен сътрудник по социология на четенето в Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий". - Г-жо Цинзова, как Столичната библиотека отбеляза 90-ата си годишнина? - Честването на 90-годишнината си библиотеката на София отбеляза