Депутати в спор дали Русия е заплаха за националната сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6444772 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симеонов

Дали Русия е заплаха за националната сигурност на България? В задочен спор по тази тема влязоха депутати от различни парламентарни групи по повод доклад на правителството за националната сигурност през 2016 г. В него се констатира, че Русия е заплаха за националната сигурност, а действията й са източник на регионална нестабилност.

Не съм чул, нито сме коментирали, не знам доколко това е истинско, каза зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който е съпредседател на групата за приятулство с Русия в НС и бе на събора движение "Русофили" миналата събота.

Трябва да правим разлика между държавата и народа на Русия, заяви Велчев. Когато говорим за русофилство, надали някой има предвид Путин, Горбачов, Брежнев или Сталин, допълни той. И разказа, че е учил там и към нега са се отнасяли с любов и уважение. Винаги съм имал предвид любовта към руския народ, обикновено политиците пречат, допълни Велчев.

Това са натовски глупости, заяви пък проф. Станислав Станилов от ОП.

Груба грешка, коментира пък Антон Кутев от БСП. Последните няколко правителства показват склонност към антируски настроения, а политиците трябва да говорят и английски, и руски, разкритикува той. И уточни, че това не значи отказ от евроатлантическите ценности.

Можем да бъдем моста на световните сили с Русия, заяви соцдепутатът. Той не вярвал констатациите в доклада да доведат до утежняване на отношенията между двете държави. Но за пореден път ще покажем неадекватност, допълни Кутев.

Докладът е много откровен, засиленото военно присъствие на Русия в Черно море представлява несъмнено нещо тревожно, каза Милен Михов от ОП. И обясни, че изострените отношения между Русия и ЕС не може за не доведат до заплаха за национална сигурност. Освен това Русия засилила опитите си да формира сфери на влияние в България.

Не става въпрос за русофилство и русофобство, а като икономически и политически заплахи за националната сигурност, обясни Михов. Той бе категоричен, че никой не е поставял под съмнение добрите отношения с Русия, а в доклада не се казвали неистини. Мисля, че и в преди е имало подобни констатации в тези доклади, допълни депутатът от ОП.

За всеки информиран гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа, допълни Михов. Затова било необходимо да има увеличаване на бюджета и боеспособността на българската армия.

Русия дестабилизира отношенията с България, коментира Антон Тодоров от ГЕРБ. Той обясни, че подобни опити за засилване на влиянието на Русия у нас има още от 2001 г., като напомни, че тогава сме изгонили трима руски дипломати.

Констатациите в доклада няма да се отразят на отношенията с Русия, категоричен бе Тодоров. И даде пример, че всяка година се увеличават руските туристи у нас.

Тодоров цитира доклади на чешките и македонските служби, че има опити за намеса от страна на Русия във вътрешните работи на тези държави.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Беше триъгълно и светеше с цветовете на дъгата "Исках извънземните да ме вземат с тях на друга планета." Това признава 69-годишният пенсионер Спиридон Андонов. Пенсионерът вижда чудноват летящ триъгълен обект през далечната 1969 г. в старозагорското село Сърнево, но оттогава гледката не излиза от ума му.

Хиляди граждани се включиха в традиционното празнично шествие в София по случай деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Участие взеха и много официални лица сред които президентът Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, кмета на София Йорданка Фандъкова и депутати.

Премиерът Бойко Борисов вкара виртуозен гол за отбора за ветераните на "Витоша", известен като "Бистишките тигри" и ги изведе на финала. Борисов наниза топката в мрежата на вратаря на "Лудогорец" Ангел Петричев, откривайки рвезултата. Бившият халф на ЦСКА Светослав Петров удвои аванса на тима от Бистрица.