Надзорният съвет обмисля кризисен план за справяне с разходите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6445052 www.24chasa.bg
С дефицит от 35 млн. лв. се очаква да приключи годината здравната каса. СНИМКА: Архив

С дефицит от 35 млн. лв. се очаква да приключи годината здравната каса. Това заяви председателят на Надзорния съвет и зам.-финансов министър Кирил Ананиев преди началото на първото заседание на съвета, откакто ръководството на касата пое проф. Камен Плочев. Според него най-голям остава дефицитът по перото за лекарства.

"Виждам проблеми в различните плащания. Основната критика е към комисията за контрол на лекарствата, където контролът е минимален, да не кажа никакъв по отношение на изписване на лекарствата, на протоколите за скъпоструващите лекарства, на дозировките на онколекарствата, контрола върху наличностите на лекарства в аптеките и болниците. Всичко това се нуждае от един по-сериозен контрол", каза Ананиев.

По думите ситуацията не е непреодолима или трагична, но трябва да се направи проверка, да се установи дали наистина има дефицит на лекарства-как се предписват и представят лекарства, има ли паралелен износ - става въпрос за търговците на дребно и аптеките- тогава ще предприемаме конкретни мерки.

Необходимо е да се оптимизират разходите в системата, затова Надзорния съвет ще търси кризисен план за справяне с разходите.

"Важно е да се има предвид как мерките, които ще предприемем ще въздействат върху разпределението на бюджета за 2018 г., както и рамковия договор за следващата година.

"Не искаме да ограничаваме пациентите за медицинската и денталната помощ, която имат нужда да получават, нито да ограничаваме новите технологии в областта на здравеопазването", допълни Ананиев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт е контузил рамото си по време на крос в базата на тима в Репино край Санкт Петербург. Последвало е посещение на близката болница с доктора на "трите лъва". След направените прегледи Саутгейт е получил лекарска забрана да се радва по типичния си начин на гол и занапред ще бъде много въздържан.

Бразилски фенове се забавляват на трибуните на стадиона в Санкт Петербург преди мача от група Е на СП по Футбол в Русия между Бразилия и Коста Рика. Снимка: REUTERS/Lee

Бившето "златно момиче" Цветелина Стоянова се върна в залата по художествена гимнастика! Това стана две години след скока от шестия етаж, който едва не отне живота й. Дотогава тя беше част от ансамбъла, който по-късно спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио. Цвети е световна шампионка от Измир 2004.