Надзорният съвет обмисля кризисен план за справяне с разходите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6445052 www.24chasa.bg
С дефицит от 35 млн. лв. се очаква да приключи годината здравната каса. СНИМКА: Архив

С дефицит от 35 млн. лв. се очаква да приключи годината здравната каса. Това заяви председателят на Надзорния съвет и зам.-финансов министър Кирил Ананиев преди началото на първото заседание на съвета, откакто ръководството на касата пое проф. Камен Плочев. Според него най-голям остава дефицитът по перото за лекарства.

"Виждам проблеми в различните плащания. Основната критика е към комисията за контрол на лекарствата, където контролът е минимален, да не кажа никакъв по отношение на изписване на лекарствата, на протоколите за скъпоструващите лекарства, на дозировките на онколекарствата, контрола върху наличностите на лекарства в аптеките и болниците. Всичко това се нуждае от един по-сериозен контрол", каза Ананиев.

По думите ситуацията не е непреодолима или трагична, но трябва да се направи проверка, да се установи дали наистина има дефицит на лекарства-как се предписват и представят лекарства, има ли паралелен износ - става въпрос за търговците на дребно и аптеките- тогава ще предприемаме конкретни мерки.

Необходимо е да се оптимизират разходите в системата, затова Надзорния съвет ще търси кризисен план за справяне с разходите.

"Важно е да се има предвид как мерките, които ще предприемем ще въздействат върху разпределението на бюджета за 2018 г., както и рамковия договор за следващата година.

"Не искаме да ограничаваме пациентите за медицинската и денталната помощ, която имат нужда да получават, нито да ограничаваме новите технологии в областта на здравеопазването", допълни Ананиев.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се съблякох гол на плажа и ме изгониха  Кой е той Роден е в Русе в семейство на учители. От 1973-а живее в София. Завършва 9-а френска езикова гимназия, а по-късно ВИИ „Карл Маркс“ - София. През 1988 г. започва да записва за БНР и „Балкантон“. Досега има създадени над 50 песни, като е автор на над 30 от тях, и заснети над 20 видеоклипа.

Снимка: Нова телевизия Майка с четири деца е на път да остане на улицата. Жената живее в общински фургон във Варна. В понеделник обаче тя била принудена да го напусне, тъй като на мястото, на което е поставен, ще минава път. Хората вече изнасят своите вещи, но нямат средства, с които да излязат под наем, нито да си купят къща.

Лозанова не може да го преживее Райкова заби НиЛо в земята, фолкпевицата проговаря за Бирмата Жесток шамар за Николета Лозанова! Вечната врагиня на плеймейтката сяда на горещия стол в предаването "Папараци" седмици след като НиЛо бе изритана от мястото си на водеща. "Не съм предполагала, че ще ми бъде толкова приятно да съм тук" - са първите думи