Изкуственият интелект може да засили социалното неравенство в бъдеще

https://www.24chasa.bg/novini/article/6445810 www.24chasa.bg
Американци и руснаци са склонни да смятат, че развитието на изкуствения интелект в бъдеще ще увеличи социалното неравенство и нивото на безработицата. СНИМКА: Pixabay

Американци и руснаци са склонни да смятат, че развитието на изкуствения интелект в бъдеще ще увеличи социалното неравенство и нивото на безработицата, предаде ТАСС. Такива са резултатите от анкета, цитирани от пресслужбата на руската компания Cognitive Technologies.

59 на сто от анкетираните руснаци и 67 на сто от интервюираните в САЩ са уверени, че изкуственият интелект може да усили социалното неравенство и да доведе до ескалация на безработицата. Допитването е извършено в Русия и САЩ през периода юни-август 2017 г. В анкетата участвали около 22 000 руснаци и 5700 американци. Средната възраст на анкетираните в Русия била 27 години, а в САЩ - 29 години, цитира БТА.

48 на сто от анкетираните в САЩ и 36 на сто от интервюраните руснаци смятат, че в бъдеще изкуственият интелект ще подчини естествения. 36 на сто от анкетираните в Русия и 25 на сто от тези в САЩ са на мнение, че естественият интелект ще съхрани контрола на изкуствения. В симбиоза между изкуствен и естествен интелект вярват едва 15 на сто от анкетираните в Русия и 16 на сто от интервюираните в САЩ. Над половината от анкетиринете в двете страни са уверени, че роботи могат да спасят околната среда и да обезпечат човечеството с енергийни ресурси и храни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт е контузил рамото си по време на крос в базата на тима в Репино край Санкт Петербург. Последвало е посещение на близката болница с доктора на "трите лъва". След направените прегледи Саутгейт е получил лекарска забрана да се радва по типичния си начин на гол и занапред ще бъде много въздържан.

Бразилски фенове се забавляват на трибуните на стадиона в Санкт Петербург преди мача от група Е на СП по Футбол в Русия между Бразилия и Коста Рика. Снимка: REUTERS/Lee

Бившето "златно момиче" Цветелина Стоянова се върна в залата по художествена гимнастика! Това стана две години след скока от шестия етаж, който едва не отне живота й. Дотогава тя беше част от ансамбъла, който по-късно спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио. Цвети е световна шампионка от Измир 2004.