Частните съдебни изпълнители се оплакват от тормоз, щели да спрат да работят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6446082 www.24chasa.bg

Срещу нас се води кампания и се натрупва омраза, обяви в сряда шефът на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Положението в канторите е нетърпимо - обиди, скандали, масови откази да се плаща. Ако продължава така, колегите ще спрат да работят, добави той.

7 млрд. лв. задължения събрали съдебните изпълнители за 11 г. 1 млрд. лв. пък постъпили в държавния бюджет. В момента били 202-ма и най-много дела образувал бизнесът, след това държавата и общините, гражданите и чак накрая банките.

От Камарата представиха своето становище по повод законопроектите за изменение на ГПК. През юли на първо четене депутатите приеха и четирите проекта - на ГЕРБ, БСП, "Воля" и "Обединените патриоти, които засягат работата на частните съдебни изпълнители.

Основните критики на Камарата са срещу законопроекта на БСП, за който от левицата обявиха, че това са предложения на омбудсмана Мая Манолова.

Според ЧСИ, ако той бъде приет, ще има връщане на мутренските времена и ликвидиране на съдебното изпълнение. Щяло да се стигне до пълен отказ от събиране на малки дългове и "подаряването им" на т.нар събирачи на дългове, щяло да се ликвидира частното съдебно изпълнение с всички последствия за икономиката, съдебните решения нямало да бъдат изпълнявани и щели да останат лист хартия.

Едно от предложенията на БСП е длъжникът да може да обжалва оценката на движимото и недвижимото имущество, както и всички действия на съдебен изпълнител.

Друго е таксите да не надхвърлят дължимото като стойност, да се блокира имущество само в размера на задължението и сбора от всички такси по изпълнението да не надхвърля размера на задължението. Предлага се също така изменения в тарифите на частните съдебни изпълнители.

Според Камарата техните такси били най-малкото перо, за разлика от тези на юристконсултите, които били между 300 и 1000 лв.


ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Беше триъгълно и светеше с цветовете на дъгата "Исках извънземните да ме вземат с тях на друга планета." Това признава 69-годишният пенсионер Спиридон Андонов. Пенсионерът вижда чудноват летящ триъгълен обект през далечната 1969 г. в старозагорското село Сърнево, но оттогава гледката не излиза от ума му.

Хиляди граждани се включиха в традиционното празнично шествие в София по случай деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Участие взеха и много официални лица сред които президентът Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, кмета на София Йорданка Фандъкова и депутати.

Премиерът Бойко Борисов вкара виртуозен гол за отбора за ветераните на "Витоша", известен като "Бистишките тигри" и ги изведе на финала. Борисов наниза топката в мрежата на вратаря на "Лудогорец" Ангел Петричев, откривайки рвезултата. Бившият халф на ЦСКА Светослав Петров удвои аванса на тима от Бистрица.