"168 часа": Най-малко 12 неразкрити отвличания. Пет банди остават ненаказани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6448622 www.24chasa.bg
"Наглите" отвличат Боби Мекото. Снимката е от охранителна камера

Някои убиват жертвите си и въпреки това вземат откуп за живота им.

Най-малко 12 са отвличанията срещу откуп през последните 17 години, при които няма наказани. При част от тях полицията и прокуратурата въобще не стигат дори до арести. По други има задържани, образувани са следствени дела, които обаче едно след друго се провалят в съда и похитителите отново остават ненаказани.

Сред тези 12 ужасяващи лични истории, нерядко завършили и със смъртта на заложника, не са включени похищенията на Румен Гунински, Георги Георгиев-Пурата, Васил Маникатов и Борислав Атанасов, които бяха жертви на Наглите, но отвличанията им не бяха доказани в съдебна зала.

Най-малко 5 са бандите, които стоят зад неразкритите нападения. Едната от тях похити Рубин Коцев във Варна, втората - Иван Иванов в Добрич, третата Вене Сотиров в София, четвъртата - сина на Венци Стефанов и Кирил Божилов-Цигането в столичния кв. "Люлин". Петата отвлича Стефко Колев, сириеца Християн Валю, дъщерята на Брендо - Лара, и Адриан Златков сега.

Има и няколко по-стари, неизвестни за широката публика случаи на успешни отвличания срещу големи откупи, ставали в София, зад които е възможно да стоят и други неизвестни формирования от похитители, защото и по тези инциденти няма пробив в разследването.

Най-малко данни са събрани за похитителите на сина на известен зъболекар в София. Той е близък приятел на висши партийни функционери, а през 2003 г. плаща рекордния откуп от 600 хиляди евро за живота на сина си. Кръгла нула е и информацията в полицията за банда, която през 2010 г. похити, отново в столицата, сина на строителен предприемач, който е принуден да събира пари назаем от обявения за наркобос от МВР Киро Японеца, както и от лихвари, за да плати успешно парите за живота на внука си, като накрая получава инфаркт от преживяното напрежение.

Славчо Захаринов
Славчо Захаринов

За повечето от бандите обаче има немалко информация в службите. По-оскъдна е тя за Вене Сотиров, за чието отвличане полицията в крайна сметка подозира човек от неговото семейство. В това разследване, завършило с незавръщането на жертвата, е намерена и ценна симкарта, с която са водени преговорите за живота му (дори и когато вече не е бил между живите), но тя не довежда спецполицаите до конкретни резултати.

Рубин Коцев
Рубин Коцев

Незадържането в годините на тези банди ражда у тях силно усещане за безнаказаност. Според експерти, ако не бъдат спрени след отвличането на Адриан Златков, е твърде вероятно те да продължат да вземат заложници срещу откуп. 

Вене Сотиров
Вене Сотиров

Ето и хронологията на събитията, довела до новите случаи на отвличания след дългото затишие, породено от задържането на Наглите и приемането на поправка в Наказателния кодекс, която вече дава и доживотни присъди за това тежко престъпление.

Димитър Стефанов
Димитър Стефанов

На 20 септември 2001 г. собственикът на фирма "Руен" Стефко Колев пътува към офиса, когато четирима маскирани с полицейски бронежилетки го спират на пътя близо до дома му в софийския кв. "Княжево" и го отвличат. 

Лара Банева
Лара Банева

Искат от близките му 2 млн. лв., но сумата се оказва непосилна. Впоследствие откупът е намален на 1 млн. лв. Пет дни по-късно съпругата му получава подробни инструкции да постави парите в сак и да ги хвърли от влака преди Курило. Куриозното е, че те се разпиляват, като 140 хил. лв. от тях са намерени от Кантонера Кольо, който ги предава на полицията и става герой на нацията. Останалите са открити от похитителите и те освобождават бизнесмена на следващия ден.

Отвличането на Борислав Атанасов - Боби Мекото, заснето от охранителни камери
Отвличането на Борислав Атанасов - Боби Мекото, заснето от охранителни камери

Реално до днес Стефко Колев е най-малко държаният в плен заложник срещу откуп - 6 денонощия. Два месеца по-късно разследващите установяват, че и двама полицаи са помагали на бандата.

За отвличането са обвинени Данаил Георгиев-Джаки и Борис Арсов-Борчо, който е от групата на Йоско Костинбродския и по-късно е разстрелян. На 1 септември 2003 г. обаче Софийският градски съд пусна под парична гаранция 2500 лв. петима от шестимата задържани по делото за отвличането.

За останалите отвличания, четете в онлайн изданието на "168 часа".