"168 часа": Най-малко 12 неразкрити отвличания. Пет банди остават ненаказани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6448622 www.24chasa.bg
"Наглите" отвличат Боби Мекото. Снимката е от охранителна камера

Някои убиват жертвите си и въпреки това вземат откуп за живота им.

Най-малко 12 са отвличанията срещу откуп през последните 17 години, при които няма наказани. При част от тях полицията и прокуратурата въобще не стигат дори до арести. По други има задържани, образувани са следствени дела, които обаче едно след друго се провалят в съда и похитителите отново остават ненаказани.

Сред тези 12 ужасяващи лични истории, нерядко завършили и със смъртта на заложника, не са включени похищенията на Румен Гунински, Георги Георгиев-Пурата, Васил Маникатов и Борислав Атанасов, които бяха жертви на Наглите, но отвличанията им не бяха доказани в съдебна зала.

Най-малко 5 са бандите, които стоят зад неразкритите нападения. Едната от тях похити Рубин Коцев във Варна, втората - Иван Иванов в Добрич, третата Вене Сотиров в София, четвъртата - сина на Венци Стефанов и Кирил Божилов-Цигането в столичния кв. "Люлин". Петата отвлича Стефко Колев, сириеца Християн Валю, дъщерята на Брендо - Лара, и Адриан Златков сега.

Има и няколко по-стари, неизвестни за широката публика случаи на успешни отвличания срещу големи откупи, ставали в София, зад които е възможно да стоят и други неизвестни формирования от похитители, защото и по тези инциденти няма пробив в разследването.

Най-малко данни са събрани за похитителите на сина на известен зъболекар в София. Той е близък приятел на висши партийни функционери, а през 2003 г. плаща рекордния откуп от 600 хиляди евро за живота на сина си. Кръгла нула е и информацията в полицията за банда, която през 2010 г. похити, отново в столицата, сина на строителен предприемач, който е принуден да събира пари назаем от обявения за наркобос от МВР Киро Японеца, както и от лихвари, за да плати успешно парите за живота на внука си, като накрая получава инфаркт от преживяното напрежение.

Славчо Захаринов

За повечето от бандите обаче има немалко информация в службите. По-оскъдна е тя за Вене Сотиров, за чието отвличане полицията в крайна сметка подозира човек от неговото семейство. В това разследване, завършило с незавръщането на жертвата, е намерена и ценна симкарта, с която са водени преговорите за живота му (дори и когато вече не е бил между живите), но тя не довежда спецполицаите до конкретни резултати.

Рубин Коцев

Незадържането в годините на тези банди ражда у тях силно усещане за безнаказаност. Според експерти, ако не бъдат спрени след отвличането на Адриан Златков, е твърде вероятно те да продължат да вземат заложници срещу откуп. 

Вене Сотиров

Ето и хронологията на събитията, довела до новите случаи на отвличания след дългото затишие, породено от задържането на Наглите и приемането на поправка в Наказателния кодекс, която вече дава и доживотни присъди за това тежко престъпление.

Димитър Стефанов

На 20 септември 2001 г. собственикът на фирма "Руен" Стефко Колев пътува към офиса, когато четирима маскирани с полицейски бронежилетки го спират на пътя близо до дома му в софийския кв. "Княжево" и го отвличат. 

Лара Банева

Искат от близките му 2 млн. лв., но сумата се оказва непосилна. Впоследствие откупът е намален на 1 млн. лв. Пет дни по-късно съпругата му получава подробни инструкции да постави парите в сак и да ги хвърли от влака преди Курило. Куриозното е, че те се разпиляват, като 140 хил. лв. от тях са намерени от Кантонера Кольо, който ги предава на полицията и става герой на нацията. Останалите са открити от похитителите и те освобождават бизнесмена на следващия ден.

Отвличането на Борислав Атанасов - Боби Мекото, заснето от охранителни камери

Реално до днес Стефко Колев е най-малко държаният в плен заложник срещу откуп - 6 денонощия. Два месеца по-късно разследващите установяват, че и двама полицаи са помагали на бандата.

За отвличането са обвинени Данаил Георгиев-Джаки и Борис Арсов-Борчо, който е от групата на Йоско Костинбродския и по-късно е разстрелян. На 1 септември 2003 г. обаче Софийският градски съд пусна под парична гаранция 2500 лв. петима от шестимата задържани по делото за отвличането.

За останалите отвличания, четете в онлайн изданието на "168 часа".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.