Собственик изработва ръчно интериора на ресторанта си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6452967 www.24chasa.bg

Райчо Георгиев: Заради стремежа да си пример за останалите, собственият бизнес те кара да работиш повече от другите

Ресторант "Парадайс хаус" е открит преди около 9 години, предлага традиционна българска кухня и пици. Намира се в центъра на Горубляне, затова и повечето клиенти са от София. Много от тях посещават мястото от отварянето му. Каменните водопади, стенните пана, плотовете на масите, дори пепелниците и свещниците са изработени ръчно от собственика Райчо Георгиев. Красивата градина е пълна със зеленина. За тези, които предпочитат да са по-активни, от заведението предлагат джага, билярд и други забавления.

- Откога сте в този бизнес? Занимавали ли сте се с нещо друго преди?
- Бях международен шофьор.

- Защо избрахте да работите в тази сфера?
- Десет години пътувах постоянно. Накрая направих всичко възможно да се спра вкъщи. Така на принципа "внимавай какво си пожелаваш, защото може и да се случи", отворих ресторант. Сега мечтая да тръгна пак на път. Работата е свързана с много хора и създаване на контакти, а това на моите години идва вповече.

- Какво научихте за тези години като предприемач?
- Трябва да се намери златната среда - добро отношение към клиентите и персонала е начинът. Заради стремежа да си пример за останалите, искаш или не, собственият бизнес те кара да работиш повече от другите.

- Кой беше най-трудният момент в досегашния ви опит на предприемач?
- Началото беше трудно. Процесът на разработване и докато станеш разпознаваем сред хората не е лесен.

- Как избирате служителите си?
- Навсякъде има такъв проблем, няма хора, които да работят. Явлението безработица и недостиг на кадри е многопосочно. Не само заради младите хора, които заминаха, но и голямата разлика в стандарта на живот между бедни, най-богати, липсващата средна класа. Аз разбирам хората, които искат да работят за по-голяма заплата, но малката фирма няма откъде да осигури тези пари. Не са виновни нито работещите хора, нито работодателите. Аз не съм съгласен с начина, по който се води нашата икономика, не знам на какви икономически принципи става това, има деформация.

- Какво казвате на служителите си, за да ги мотивирате?
- Не е важна само финансовата страна. Аз съм открил начин, но ще го запазя в тайна.

- Как си представяте вашия бизнес след 5 години?
- Искам да развия нещо ново, с което вече съм започнал.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Годишно преброяване на лебедите на кралицата по поречието на р. Темза близо до Chertsey, Великобритания Снимки: REUTERS / Toby

Синоптикът Емил Чолаков знае кога да ходи на море! Верен на професионалния си нюх, популярното лице от малкия екран уцели малкото слънчеви дни това лято, за да отиде на почивка. Облечен в бански на райе, Чолаков доволно се излегна на шезлонг на плаж край Лозенец и запълни свободното време с книга в ръка.

Актьорът Атанас Атанасов навлече яке през лятото. Въпреки че е средата на юли, вероятно за артиста не е достатъчно горещо и той още го кара на зимни дрехи. Необезпокояван, Атанасов мина със забързана крачка покрай студенти и влезе в академията по актьорско