Геномът на перленото просо Pennisetum glaucum - зърнена култура, с която се изхранват популации хора в районите със сух климат, за пръв път бе изцяло дешифриран, предаде Франс прес.
Това може да допринесе за по-доброто приспособяване на културата към климатичните промени, предаде БТА.
"Резултатите от изследването ще позволят да се ускори подобряването на вида", заяви един от авторите на изследването, генетикът Ив Вигуру от Френския институт за изследвания и развитие.
Перленото просо вирее в неплодородни почви и се нуждае от малко вода.
"Това е много важна зърнена култура за страните от Юга, за региона Сахел, но също за северните части на Индия", отбеляза Вигуру.
Плантации от перлено просо има в райони, където е невъзможно да се отглежда пшеница, царевица или ориз. Протеините съставляват между 11 и 19 процента от съдържанието на перленото просо, т.е процентното им съдържание е по-голямо, отколкото в ориза.
Цялостният геном на перленото просо включва над 38 000 гена.