Контрабандата на цигари свалена от 34 на 7% (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6466958 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов заедно с министъра на финансите Владислав Горанов и на вътрешните работи Валентин Радев отчетоха спад в контрабандата на цигари. На срещата присъстваха и зам. главният прокурор Борислав Сарафов и шефът на Агенция “Митници” Георги Костов. СНИМКА: Министерски Съвет

Бюджетът със 120% преизпълнение на приходите

Контрабандата през последните години спадна от 34% на 7%. Тази тенденция на намаляване ще продължи, защото е изгодна за бюджета. И тя не е само при цигарите - същото е и при горивата, и при алкохола. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с петте цигарени компании, които стоят зад “Инициатива срещу незаконната търговия”. На нея бяха представени резултати от ежегодно проучване, което се възлага на независима изследователска агенция и се осъществява през последните 10 години.

Според Борисов “голямата черна маса пари” от контрабандата е в основата на корупцията в държавата. Става въпрос за трилиони в Европа и за милиарди в България, а тези пари замърсяват цялата система, каза премиерът.

Страната ни се нарежда в първите пет, които най-ефективно борят контрабандата, но премиерът се зарече, че ще влезем в тройката.

“В момента сме на 120% от плана за изпълнение за приходите. Колегите полагат доста усилия за намаляване на контрабандата на акцизни стоки”, каза той.

На срещата стана ясно, че през второто тримесечие делът на потребление на цигари без бандерол е на рекордно ниско ниво от 7%. (Още данни - в карето вдясно)

“Гарантирам на инвеститорите, че до следващите проучвания данните ще бъдат още по-добри - гоним към 100 млрд. брутен вътрешен продукт в страната. Колегите са спокойни, амбицирани и ще видите резултатите”, заяви Борисов.

Да бъдат достигнати минималните акцизни ставки в ЕС, ще предложи на правителството финансовият министър Владислав Горанов. В съответствие с изразената от индустрията позиция, той ще поиска изменение на евродирективата.

“Имаме аргументи за това, въпреки че може да се очаква натиск от ЕК, свързан с мярката за подобряване на начина и качеството на живот и тежестта, която болестите, свързани с тютюнопушенето, оказват върху социалните системи в Европа”, заяви той.

Според него България успява да охранява не само границите си, а и икономическите си интереси.

Акцизът върху цигарите заема около 48% от общия приход от акциза, който събираме, и делът му вероятно ще нарасне заради увеличението на ставката от 1 януари догодина, до достигане на минималния размер от 90 евро на 1000 къса. Безспорно има още резерви и разчитам на компаниите, които работят на българския пазар, да положат още усилия, които са от взаимен интерес, добави Горанов.

Според анализ на МВР през първата половина на 2017 г. има задържане на сравнително ниски нива при разпространението на контрабандни цигари.

Вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че заради съвместните действия на институциите под ръководството на Междуведомствения център за противодействие на контрабандата и контрола на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП от началото на годината до август в страната са иззети над 21 милиона цигари – което е с 56,7% по-малко от иззетите година по-рано. Иззети са повече от 35 тона нарязан тютюн, или с 50,2% по-малко от същия период на 2016 г.

Само от структурите на МВР за същия период са иззети 10 128 866 къса цигари и 20,1 тона тютюн, а предотвратените щети за бюджета са 3,3 млн. лв. от иззети цигари и 5,3 млн. лв. от иззет нарязан тютюн.

“Резултатите на обединените усилия на всички институции - прокуратурата, НАП, Агенция “Митници”, МВР и ДАНС, показват необратима тенденция за намаляване на контрабандния дял от цигарите. Премиерът успя за направи единна спойка от тези институции, благодарение на което се получиха и тези резултати”, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Представителите на инициативата подчертаха, че натискът от страна на правителството срещу незаконно предлаганите цигари и нарязан тютюн трябва да продължи в интерес на потребителите, легалния бизнес и бюджетните приходи.

Борисов: Повече от всички искам по-високи заплати за полицаите, но без натиск

Аз повече от всички искам на полицаите, пожарникарите, учителите, военните и на пенсионерите да се вдигат доходите. В момента, в който видим какви са приходите, ще помислим и за полицаите. Това заяви премиерът Бойко Борисов във вторник.

“Никога не съм работил под натиск. Тези, които ми поставят ултиматуми, са със служебни коли, офиси, заплати и всички привилегии от МВР, не им отива. Ще се срещна с тях, когато пожелаят, ще им дам финансовите параметри”, каза той и добави, че средства са необходими за съдебна полиция, линейки, санитари.

“Не може всичко наведнъж. Не ни отива да направим същото, което направиха през 2014 г.”, коментира премиерът и припомни, че бюджетът за МВР бе увеличен с 250 млн. лв.

“Без никакво финансово обезпечение. А ние, нашето правителство, от първия ден започнахме да ги изплащаме”, каза Борисов.

Три марки са най-продавани без бандерол

Цигарите от марките “Премиум”, “Бизнес роялс” и “Карелия” са най-често продаваните без бандерол, сочат данни на МВР.

Изследването обаче показва цялостно подобрение на ситуацията в страната. То е по инициатива на “Бритиш Американ Табако”, “Булгартабак Холдинг”, “Джапан Табако Интернешънъл България”, “Импириъл Табако България” и “Филип Морис България”, които стоят зад “Инициатива срещу незаконната търговия”. Нейната цел е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности.

През второто тримесечие на 2017 г. делът на потреблениетo на контрабандни цигари е на рекордно ниско ниво от 7%. То се свива с около 1% на годишна база. Данните за второто и четвъртото тримесечие на годините от 2012 до 2014-а сочат, че контрабандата се движи от 18 до 20%. През вторите три месеца на 2015 г. пада до 13,4 на сто, а трендът устойчиво продължава и до днес.

“С това България се нарежда сред отличниците в ЕС, на 8-ма позиция, сред всички държави-членки, като изпреварва държави като Франция, Великобритания, Холандия, Германия и съседна Румъния”, се посочва в изследването.

В някои от българските градове обаче нивото остава значително над средното за страната (виж таблицата).

В други населени места нивото на потребление на цигари без български бандерол остава ниско – Добрич, Шумен, Стара Загора, Варна, Плевен.

Компаниите от тютюневата индустрия подчертават, че повече от 1/3 от цигарите, непредназначени за местния пазар, са т.нар. illicit whites - марки, които са създадени с цел единствено да се продават незаконно и нямат аналог на легалния пазар.

За първи път са представени и данни за потреблението на нелегален нарязан тютюн в 15 европейски държави. Според проучването за четвъртото тримесечие на 2016 г. в България 74,6% от изпушения тютюн за ръчно свиване на цигари у нас не е обложен с данъци. Почти 100% от незаконния рязан тютюн, употребяван в България, е насипен и се продава на килограм, опакован в пликове без етикет и извън законните места за продажба. Загубите за държавата в това изследване се оценяват на приблизително 124 млн. лева. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,