Защо министър Петров прекрати своя болничен, за да чуе покъртителната история на една вдовица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6467033 www.24chasa.bg
Засега Евелина не смята да завежда дела към никого, но иска абсурдите у нас да спрат.

Директорите на две болници проверяват лекари, които са отказали да приемат на 17 септември линейката със 74-годишния Спас Добрев

Една вдовица разказа във фейсбук за абсурдната и унизителна история от последните часове от живота на своя мъж.

74-годишният мъж Спас Добрев умира, след като чака линейка повече от час, а след това лекари от две големи български болници отказват да го приемат.

Здравният министър проф. Николай Петров прекрати своя болничен в понеделник, за да се види със съпругата на Спас.

“Аз нямам фейсбук, приятел ми препрати историята, публикувана от Евелина Добрева. Той беше притеснен, притесних се и аз, като прочетох. Издирихме телефона на жената и я поканих на разговор. Тя разказа и още неща, извън написаното в писмото.

Всичко говори за

големи дефекти

в системата”,

обясни здравният министър проф. Николай Петров пред “24 часа”. След срещата в 11 ч в понеделник той възложи на Изпълнителната агенция за медицински одит проверка на спешната помощ в болниците “Пирогов” и “Александровска”.

На 16 септември 2017 г. Спас Добрев получил криза, която затруднила дишането му. Подобна криза през 2011 г. довела до сърдечна недостатъчност. Предполагаемата му диагноза е била миелодиспластичен синдром - сериозно заболяване на кръвта, а

от октомври

2016 г. почти

всеки месец му е

преливана кръв

в университетската болница “Св. Иван Рилски”, като последното е било на 14 септември. На 16 септември мъжът получил кризата следобед.

“В 16,20 се обадих на телефон 112, обясних, че съпругът ми не може да диша, казах, че кръвното му е ниско и помолих възможно най- бързо да изпратят линейка.

Съпругът ми се

бореше за всяка

глътка въздух

След 20 минути позвъних отново на 112. Отговориха ми, че е предадено на Бърза помощ и те ще решат кога да изпратят екип”, разказва Добрева. Следват още 4 обаждания до 112. На две от тях жената получава отговор, че центърът няма връзка с Бърза помощ. След няколко молби да ѝ бъде предоставен телефон на медицинско лице, на което да обясни състоянието на съпруга си, Евелина е препратена да звъни в “Пирогов”. Болницата обаче не разполага с линейка за домашни посещения. Последното позвъняване на спешния телефон е в 17,30 ч, когато Добрева е уведомена, че линейката тръгва към тях.

“Лекарката

веднага разбра

колко сериозно е

положението

Измери кръвното, опита се на няколко пъти да му сложи венозна инжекция, но не успяваше. Каза ми да викам хора да го смъкнем от третия етаж. Обади се на шофьора да дойде да помага. В крайна сметка той доведе хора отвън, качихме го, но линейката не беше оборудвана за реанимация”, пише Евелина.

Семейството живее в столичния квартал “Лагера” и екипът на линейката преценява, че най-близкото лечебно заведение е “Пирогов”. В кардиологичния кабинет на спешната болница обаче преценяват, че случаят не е за тях. Препоръчват да се търси болница “Св. Иван Рилски”, където Спас е бил на кръвопреливане два дни по-рано.

Лекарката от линейката първоначално отказала да вози Спас до нова болница, защото линейката не била оборудвана и човекът щял да умре по пътя.

От пресцентъра на Бърза помощ обаче обясниха, че всички линейки са напълно оборудвани с необходимите за реанимация апарати. Лекарката умишлено обаче е преувеличила, за да приемат мъжа в “Пирогов”. След отказания прием

линейката със

Спас отива в

спешното

отделение на

Александровска

болница

“И там не искаха да направят нищо. След много молби и увещания от страна на лекарката от Бърза помощ започнаха реанимация или каквото е нужно. Не след дълго медицинска сестра излезе и каза на екипа на Бърза помощ:

“Е, спасихте още

един живот, има

пулс и дишане, може да си тръгвате, а ние го качваме в реанимацията на втора хирургия”, продължава откритото писмо на Добрева до министъра.

Евелина и дъщеря ѝ били заведени до реанимацията, където освен Спас нямало друг пациент. Медсестра обаче ги изгонила и ги пратила да търсят друг вход. Жените се забавили, докато го намерят.

“Чакахме. По едно време край нас в чакалнята някой тичешком вкара в отделението апарат на колела, чухме името на съпруга ми. След това излезе лекар, който изказа съболезнования, а на въпроса ми “от какво?”, той отговори „Не знам, може би от емболия”, завършва разказът на Добрева.

Жената

благодари на

здравния

министър за

човечността

и съдействието.

Разговорът между тях продължил повече от час. Професор Петров уверил Евелина, че ще бъде информирана за всяко развитие от разследването. Засега опечалената жена не смята да завежда дело. Директорите на двете болници са възложили проверка за действията на своите подчинени от 17 септември 2017 г..

“Както има пациенти, които бият лекари, така има и колеги медици, които не са за тази професия”, сподели многозначително шеф на едно от проверяваните болнични заведения.

“Идеална

здравна система

няма, винаги

някои ще са

недоволни

Някои неща обаче могат да се подобрят организационно. Полезно е да се водят такива разговори, защото можеш да видиш много неща отстрани, през погледа на хората”, каза още проф. Петров. На въпрос от в. “24 часа” не е ли притеснително, че все още има необорудвани линейки в спешната помощ и пациентите често ги чакат твърде дълго, проф. Петров потвърди, че това е факт.

“Част от линейките са добре оборудвани, включително и за реанимация, други са донякъде оборудвани, а в трети оборудването липсва. Работа на диспечера в спешния център е да прецени нужен ли е реанимобил при получаването на дадено повикване. Надяваме се и на проекта за модернизация на спешната помощ, за който все още се борим, за обновяване на линейките”, обясни здравният министър.

Бърза помощ: В този ден е имало сигнали на всеки 2,5 минути, а екипите са 12

“Злополучният ден е бил натоварен за екипите на Бърза помощ. За цялата смяна от 8 сутринта до 8 вечерта са постъпили 275 сигнала, което означава, че на всеки 2,5 минути е падал по един адрес, а екипите са били дванадесет. На всеки час всеки един от тези 12 лекари е преглеждал”. Това заяви Катя Сунгарска, говорител на Центъра по спешна медицинска помощ.

В 16,20 ч е приет първият сигнал от тел. 112 към тях, но нямало свободен екип, който да реагира. Линейка тръгнала към адреса на третото позвъняване, потвърждават от спешния център. Едва тогава е имало свободен екип, обясниха оттам.

Екипът на Бърза помощ изразява съболезнования към починалия мъж, каза още Сунгарска.