Наркоман, заклал семейство роми: Гордея се с постъпката си!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6469783 www.24chasa.bg
31-годишният Иван Николов, който уби мъж и жена и простреля две циганки в Пазарджик.

31-годишният Иван Николов иска да му смъкнат присъдата за расистко убийство

"Господ да те накаже! Бял ден да не видиш, убиец мръсен!" Тези викове на простреляни от 31-годишния Иван Николов жени се разнесоха в залата на пловдивския апелативен съд. Пазарджиклията иска да му бъде намалена 25-годишната присъда за двойното расистко убийство. На 5 ноември м.г. той нахлу през нощта в къщата на Асен и Василка Илиеви в Пазарджик и ги закла с кухненски нож по особено жесток начин. На следващия ден грабна ловна пушка и простреля на улицата в краката Ася Йорданова и Теменужка Бързакова. Именно те изригнаха в съдебната зала, когато Николов заяви, че съжалява. "Доживотен затвор за теб!", крещяха пострадалите.

Адвокатът на убиеца пледира наказанието му да бъде намалено на 22 г. "Става дума за млад човек. Целта е да се поправи", изтъкна защитата. Това разгневи близките на жертвите и пострадалите. Техните адвокати пледираха присъдата да му бъде завишена на 30 г. Според тях първоинстанционният състав в Пазарджик е дал два пъти бонус на убиеца. Веднъж, че не му е постановил доживотна присъда, и втори път, че наказанието е само 25 г. Те изтъкнаха, че Николов има 7 присъди предимно за грабежи. При разпитите обвиняемият е заявил: "Исках да се върна, да отрежа главата и да я изнеса на улицата. Съжалявам за хората, които убих, но се гордея с постъпката си. Исках да вдигна народа на въстание срещу циганите".

Според защитата на Николов първоначалната експертиза сочи, че той има хероинова зависимост и психотравма за това, че майка му е починала, когато е бил 6-годишен. В момента на извършване на престъплението бил на метадонова програма.

"Ако излезе от затвора, не знаем как ще живеем. Само като го видим и се разтреперваме", заявиха Ася Йорданова и Теменужка Бързакова. Те разказаха, че Николов ги прострелял с въздушна пушка на улицата ден след двойното убийство. На 5 ноември м.г. Иван бил сам в апартамента, в който живее с баща си. Около 20,30 часа се надрусал здраво с хероин. Пуснал си силно музика. Песента "Няма такава държава" го превъзбудила и той грабнал кухненски нож. Насочил съм към къщите на ул. "Дунав, където живеят роми. В първото жилище не открил никой. Това го вбесило и той нахлул в къщата на Асен и Василка Илиеви. Нанесъл 14 удара с нож в гърба, корема, челото и крайниците на 77-годишния мъж. После налетял на жената, която убил с 9 прободни рани в гърба и шията. На следващия ден решил, че трябва да вдигне хората на революция. Стрелял с пушката по две жени. На въпрос защо го направи, отговорил: "Ей така. Исках да убивам цигани".

Пловдивският апелативен съд ще се произнесе в 30-дневен срок.