Откриват изложба на непубликувани досега документи на Симеон Сакскобургготски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6471534 www.24chasa.bg
Това е снимката, която е на картичката, изпращана от Симеон Сакскобургготски на гостите, които уважиха 80-годишния му юбилей

Документална изложба, посветена на 80-годишнината на Симеон Сакскобургготски, ще бъде открита на 3 октомври от 17.30 ч.в изложбена зала "Архиви" на Държавна агенция "Архиви", съобщиха от прессофиса на Сакскобургготски.

Експозицията съдържа документи от неговия личен архив от времето, когато живее в изгнание в Мадрид и които ще бъдат показани за първи път.

След като през 2006 година Симеон Сакскобургготски е дарил на Главно управление на архивите при Министерския съвет личния архив на своя дядо Цар Фердинанд, през 2009 г. той е направил отново дарение на Държавна агенция "Архиви" - своя архив.

Представените на изложбата документи представляват част от кореспонденцията на Цар Симеон Втори с действащите монархии, с европейските институции, емигрантските политически и културни организации. Архивът съдържа много информация за благотворителната дейност на Царското семейство в помощ на българи в чужбина и нуждаещи се в България. Той е предоставил на ДА "Архиви" кореспонденцията, която е поддържал с български интелектуалци в изгнание, журналисти, представители на културните и спортните среди, музикални дейци, българското духовенство и обикновени хора, които са изпращали своите молби за помощ или поздравления по различни поводи до Царската канцелария.

Документите, които ще бъдат изложени за първи път, са само една част от свидетелствата за активната политическа дейност на Цар Симеон Втори в периода на 50-годишното му изгнание, се отбелязва в съобщението.

Организатори на събитието са ДА "Архиви" и Фондът за опазване на историческото наследство "Цар Борис и Царица Йоанна".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дъщерята на Аня Пенчева залюби млад поет Не съм сама, имам си сериозно гадже, казва водещата! Водещата Петя Дикова май стяга сватба, шушукат в светските среди. Дъщерята на Аня Пенчева и Сашо Диков се залюби с млад и обещаващ поет. Двамата са много отдадени един на друг и нищо чудно скоро да минат под венчило. "Не съм сама, имам гадже!

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Торта от холивудския ас Майкъл Медсън зарадва актьора  Асен Блатечки навърши 47 години с... опит за самоубийство! Фенките на актьора могат да са спокойни, защото това се случи единствено в името на изкуството, на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Там Блатечки влезе в кожата на Итън Алън Хоули,