Откриват изложба на непубликувани досега документи на Симеон Сакскобургготски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6471534 www.24chasa.bg
Това е снимката, която е на картичката, изпращана от Симеон Сакскобургготски на гостите, които уважиха 80-годишния му юбилей

Документална изложба, посветена на 80-годишнината на Симеон Сакскобургготски, ще бъде открита на 3 октомври от 17.30 ч.в изложбена зала "Архиви" на Държавна агенция "Архиви", съобщиха от прессофиса на Сакскобургготски.

Експозицията съдържа документи от неговия личен архив от времето, когато живее в изгнание в Мадрид и които ще бъдат показани за първи път.

След като през 2006 година Симеон Сакскобургготски е дарил на Главно управление на архивите при Министерския съвет личния архив на своя дядо Цар Фердинанд, през 2009 г. той е направил отново дарение на Държавна агенция "Архиви" - своя архив.

Представените на изложбата документи представляват част от кореспонденцията на Цар Симеон Втори с действащите монархии, с европейските институции, емигрантските политически и културни организации. Архивът съдържа много информация за благотворителната дейност на Царското семейство в помощ на българи в чужбина и нуждаещи се в България. Той е предоставил на ДА "Архиви" кореспонденцията, която е поддържал с български интелектуалци в изгнание, журналисти, представители на културните и спортните среди, музикални дейци, българското духовенство и обикновени хора, които са изпращали своите молби за помощ или поздравления по различни поводи до Царската канцелария.

Документите, които ще бъдат изложени за първи път, са само една част от свидетелствата за активната политическа дейност на Цар Симеон Втори в периода на 50-годишното му изгнание, се отбелязва в съобщението.

Организатори на събитието са ДА "Архиви" и Фондът за опазване на историческото наследство "Цар Борис и Царица Йоанна".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от