Основен ремонт на Националната библиотека не е правен откакто е открита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6472876 www.24chasa.bg
Доц; Красимира Александрова спечели конкурс и зае поста директор на НБКМ 4 дни преди крайния срок на одита.

Сметната палата: Книги загиват в Националната библиотека

Във връзка с постъпилите запитвания от различни медии по повод интервюто, дадено от председателя на Сметната палата, г-н Цветан Цветков, в предаването “Тази сутрин” по Би Ти Ви по повод Одитния доклад за дейността на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (той засяга тревожното състояние на хранилищата на библиотеката и опасността да се унищожат ценни книги и архиви - б.р.), ръководството на културния институт се чувства задължено да направи следното изявление:

Коментираният Одитен доклад №0300101716 за одит на изпълнението на дейността на НБКМ обхваща периода 01.01.2014 – 30.06.2016 г. Настоящият директор доц. д-р Красимира Александрова и нейният екип поеха ръководството на Националната библиотека на 26.05.2016 г. с ясното съзнание, че трябва да се справят с проблеми, трупани още от построяването на сградата през 1953 г. Недостигът на хранилища датира оттогава поради неизпълнение на първоначалния архитектурен проект в неговата цялост. През изминалите десетилетия досега основен ремонт на сградата не е правен, от което следват и голяма част от констатациите в Одитния доклад.

Ръководството на НБКМ се отнася отговорно към направените препоръки от Сметната палата. След писмо на министър Боил Банов от 2 август 2017 г. с искане на информация за предприетите мерки по препоръките в Отидния доклад от страна на Националната библиотека, на 14 август 2017 г. сме уведомили принципала за всички предприети и предстоящи действия, както и за сроковете за тяхното изпълнение.

За малко повече от година с финансова подкрепа от МК и със собствени средства в НБКМ е направено следното:

Текущи ремонти по сградата: на компрометирани части от покрива, хранилища, реставрационен център, работни помещения и други вътрешни пространства. Поставени са снегозадържащи скоби на покрива, укрепени са оберлихти, поетапно се подменят дограми, инсталират се климатици, монитрана е система за мълниезащита.
На базата на проектна дейност е одобрено финансиране за монтиране на асансьор за хора със специфични потребностни и за осигуряване на подходящи условия на труд за служители на библиотеката с различен процент на трудоустрояване.

В процес е процедура за изграждане на пожароизвестителна инсталация.
До средата на октомври 2017 г. ще приключи съставянето на технически паспорт на сградата и обследване за енегрийна ефективност.

По отношение на изводите в Одитния доклад, отнасящи се до ниските трудови възнаграждения в НБКМ на базата на брой служители, трябва да уточним, че институцията изпълнява действащото законодателство (Единен разходен стандарт, приет през ноември 2016 г.). Затова сравняването с чуждестранни библиотеки (в случая с такива в САЩ и Германия) може да бъде добра база за предложения за бъдещи законодателни промени.

Добре е също да уточним, че с възможностите на делегирания бюджет новото ръководство успя два пъти да коригира заплатите на различни категории служители в НБКМ. Възнагражденията продължават да са ниски на фона на жизнения стандарт в страната, от една страна, и от друга – на натовареността на библиотечните професионалисти при извършване на дейности с национална отговорност.

Приемаме констатациите на Сметната палата, както и интереса на медиите и на цялата българска общественост като загриженост за опазването на книжовното и документалното наследство, съхранявано в най-голямата библиотека на България.

От ръководството на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”

Бележка на редакцията

 Преди половин година в голямо интервю новата директорка на НБКМ доц. Красимира Александрова сподели всички тези проблеми пред в. "24 часа". Тогава тя спомена, че сградата всъщност не е довържена и точно в частта, предвидена за хранилища. инистърът на културата Боил Банов нареди подобряването на състоянието на библиотеката сред основните приоритети в управленческата си програма. НБКМ се превърна в център на тържествата по случай 180-годишнината на Васил Левски, показвайки неговото тефтерче, притежание на библиотеката. То се пази в трезор на БНБ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици