Откриха изложба на непубликувани документи от архива на цар Симеон II

https://www.24chasa.bg/novini/article/6478721 www.24chasa.bg
От своя страна Негово величество цар Симеон Сакскобургготски благодари на Държавната агенция за изложбата. СНИМКИ: Пиер Петров СНИМКА: 24 часа

Откриха изложба на непубликувани досега документи от личния архив на цар Симеон II в изложбена зала "Архиви" във вторник. 

Изложбата съдържа документи от личния архив на царя и времето, през което живее в изгнание в Мадрид. Документите ще бъдат представени за първи път. Председателят на Държавна агенция архиви доц.д-р Михаил Груев благодари на царя за дарените архиви. Той припомни, че през 2006 година Сакскобургготски дари на Главното управление на архивите при Министерски съвет личния архив на своя дядо цар Фердинанд. Преди това те са били изложени в Станфорд, но изглежда идеята е била те бъдат върнати в България, когато тя се демократизира. Затова те били върнати отново през 2006 г.  През 2011/2012 година царят отново е дарил голяма част от личните си архиви.  

От своя страна Негово величество цар Симеон Сакскобургготски благодари на Държавната агенция за изложбата. Той обясни, че е дарил всички документи за да има ясна представа за историята, на която той много държи. 

"Имам моменти, в които историята се забравя и променя, по една или друга причина, но важното е че тези документи са на първо място в България, а и са на разположение за всички", заяви Сакскобургготски. Той обяви, че предстои да дари документи и архиви от времето му на министър-председател на България.

На изложбата присъстваха бившият вицепремиер Зинаида Златанова, Соломон и Гергана Паси и бившият министър-председател Огнян Герджиков.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дъщерята на Аня Пенчева залюби млад поет Не съм сама, имам си сериозно гадже, казва водещата! Водещата Петя Дикова май стяга сватба, шушукат в светските среди. Дъщерята на Аня Пенчева и Сашо Диков се залюби с млад и обещаващ поет. Двамата са много отдадени един на друг и нищо чудно скоро да минат под венчило. "Не съм сама, имам гадже!

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Торта от холивудския ас Майкъл Медсън зарадва актьора  Асен Блатечки навърши 47 години с... опит за самоубийство! Фенките на актьора могат да са спокойни, защото това се случи единствено в името на изкуството, на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Там Блатечки влезе в кожата на Итън Алън Хоули,