Откриха изложба на непубликувани документи от архива на цар Симеон II

https://www.24chasa.bg/novini/article/6478721 www.24chasa.bg
От своя страна Негово величество цар Симеон Сакскобургготски благодари на Държавната агенция за изложбата. СНИМКИ: Пиер Петров

Откриха изложба на непубликувани досега документи от личния архив на цар Симеон II в изложбена зала "Архиви" във вторник. 

Изложбата съдържа документи от личния архив на царя и времето, през което живее в изгнание в Мадрид. Документите ще бъдат представени за първи път. Председателят на Държавна агенция архиви доц.д-р Михаил Груев благодари на царя за дарените архиви. Той припомни, че през 2006 година Сакскобургготски дари на Главното управление на архивите при Министерски съвет личния архив на своя дядо цар Фердинанд. Преди това те са били изложени в Станфорд, но изглежда идеята е била те бъдат върнати в България, когато тя се демократизира. Затова те били върнати отново през 2006 г.  През 2011/2012 година царят отново е дарил голяма част от личните си архиви.  

От своя страна Негово величество цар Симеон Сакскобургготски благодари на Държавната агенция за изложбата. Той обясни, че е дарил всички документи за да има ясна представа за историята, на която той много държи. 

"Имам моменти, в които историята се забравя и променя, по една или друга причина, но важното е че тези документи са на първо място в България, а и са на разположение за всички", заяви Сакскобургготски. Той обяви, че предстои да дари документи и архиви от времето му на министър-председател на България.

На изложбата присъстваха бившият вицепремиер Зинаида Златанова, Соломон и Гергана Паси и бившият министър-председател Огнян Герджиков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от