Нови 500 млн. лева кредити за жилища заради ниски лихви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6478902 www.24chasa.bg
Бумът на ипотечните заеми съживи пазара на имоти и качи цените.


При тегленето на заем трябва да се подбере плаваща или фиксирана лихва

62 млн. лв. нови ипотечни заеми са отпуснали банките за месец - от юли до август т.г.

Общо 500 млн. лв. са новите ипотеки за една година - от август 2016 до август 2017 г. Така общата сума стигна над 9,2 млрд. лв.

Основната причина за бумът в ипотечното кредитиране са ниските лихви. Към 31 август те са се понижили с още 0,95 пункта в сравнение с месец по-рано и са 3, 90%. Преди година средният процент по ипотеките бе 4,97%.

Тихомир Тошев

Евровите кредити за жилище също са по-евтини - за месец те са свалили нови 1,34 пункта и вече са 4,37%.

Годишният процент на разходите по обслужване на ипотечните заеми също продължава да спада - за месец с 0,10 пункта до 4,37%.

Факторите за рекордното поевтиняване на ипотеките са евтиното външно финансиране, голямата ликвидност на банките и ръстът на спестяванията, които им осигуряват ресурс. Не на последно място са и чувствителното понижеие на лошите кредити и конкуренцията между банките.

Кредитирането от небанкови финансови институции също се отразява върху нивото на лихвите - последните данни сочат, че става дума за общ финансов ресурс от около 2,7 млрд. лева.

Банкери и финансисти обаче смятат, че още от

средата на 2018

г. лихвите ще

се вдигат

Повечето прогнози са за годишен ръст от около 0,2-0,3%.

Очакваното повишение на лихвите, включително и на тези по ипотеките трябва да направи кандидатите за ипотечен заем по-внимателни, съветват експерти.

Първото, което всеки кандидат за такъв заем, трябва да направи, е разчет за очакваните доходи в следващите 15-25 години. Общото правило е вноските по заема да не са повече от 30% от предполагаемия доход.

Второто важно правило при тегленето на такъв заем е да се прецени видът на лихвата

по ипотеката -

фиксирана

или плаваща

При ипотечен заем от 100 000 лв. с падеж 20 години например, ако е с фиксирана лихва за първите 10 години и нивата се запазят непроменени, след 10 години оскъпяването му ще е около 6000- 6500 лв., в сравнение със заем с плаваща лихва. Като правило фиксираните лихви означават, че за целия период на изплащане на заема те няма да се променят, т.е. вноските по него ще останат едни и същи. Това е изгоден вариант при очаквано дългосрочно повишение на лихвите. Проблемът обаче е, че в момента

само 4 банки

дават заеми

с фиксирана лихва за над 10 години.

Плаващата лихва, като правило е по-изгодна, когато се очаква задържане или спад на лихвените нива, пак в дългосрочен план. Повечето финансови експерти обаче смятат, че периодът на ниски лихви вече е изконсумиран.

Третият съвет към кандидатите за ипотеки е, че и статистиката, и рекламите отчитат среден процент. Те не посочват неизбежни разходи, каквито са таксите за проучване и за оценка на имота, подготовка на документи, учредяване на ипотека, управление на кредита, застраховка на имота. Сметките показват, че те вдигат реалния размер на разходите с около 0,5% на година, като някои от тях се плащат до падежа на заема.

Към неотчетените разходи трябва да се включат и застраховките - на имота, а при някои банки и на живота на кредитополучателя.

97% от ипотеките

се предоговарят, сочи статистиката на БНБ. Алтернативите основно са две - да се намали месечната вноска или да се съкрати срокът за изплащане.

При първия вариант месечната вноска в момента може да се свали с около 10-12%, а разходите за лихви - с около 20 000 лв. на всеки 100 000 лв.

При втория вариант общите лихвени разходи ще са с 35% по-ниски, а спестената сума - два пъти по-висока от първия. Недостатъкът обаче е, че няма да имате в момента повече разполагаем доход.

Тихомир Тошев: След коледните оферти на банките, ипотеките ще почнат да поскъпват, смята председателят на Асоциацията на кредитните консултанти 

- Господин Тошев, как се отразиха рекордно ниските лихви върху тегленето на ипотечни заеми за купуване на имоти?

- Тази година ръстът на новоизтеглените кредити спрямо година по-рано ще е към 20%. Трябва да отбележа обаче, че по време на имотния бум всяка година ръстът достигаше чак до 70% и дори повече. Така че сега ръстът само ви изглежда голям, но аз лично смятам, че нормалният е 10%.

- Докога според вас ще продължи това?

- По принцип последните три месеца на годината банките излизат с най-много промоции, така че очаквам някои от тях да слязат на още по-ниски лихвени нива.

Но не мога да кажа същото в дългосрочен план. Първо, защото лихвите по ипотечните кредити слязоха под най-смелите ни очаквания. По време на имотния бум те се движеха между 6,5 и 7,5%, през 2009 се качиха до 8,5 и дори 10%.

Но рисковата премия за България продължава да бъде висока и на този етап се смята, че тези лихвени нива са достатъчно ниски за нашия пазар. А и лихвите по депозитите паднаха и поевтиниха ресурса на банките. Да не говорим, че тенденцията на повишение на лихвите, която започна в САЩ, след около година и половина ще се пренесе и в Европа.

- По-склонни ли са банките днес да отпускат кредит за цялата стойност на жилището?

- Когато почна да се съживява пазарът, банките предлагаха 80% финансиране и искаха 20% самоучастие. С времето този процент леко нарасна, като сега предлагат и до 90%. По време на бума имаше оферти и за 100% кредитиране. Сега има оферти за 90% кредитиране, но можем да кажем, че масовият случай е 85%. Аз мисля, че този процент ще се запази. Пък и банките предлагат допълване на остатъка до стойността на жилището с потребителски заем.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.