Във врачанската болница да влезе прокуратурата поиска здравния министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6483515 www.24chasa.bg
Снимка: 24 часа

Във врачанската болница е имало порочни практики, които са довели до натрупването на задълженията. Към момента общата задлъжнелост на МБАЛ „Христо Ботев” е около 14 млн. лв., но с лихвите борчът може да удари 20 млн. лв., прогнозира здравният министър проф. Николай Петров по време на заседанието на здравната комисия в парламента.

Здравният министър посочи като пример купуването на скенер за около 1млн. лв., чиято реална стойност била 300 хиляди лв.. При един от предишните директори дългът на болницата нараснал три пъти и достигнал 10 млн. лв., допълни проф. Петров, като не посочи кой от бившите шефове на най-голямата лечебница във Врачанско я е довел до големия дълг.

Другото нещо, което изумило експертите в здравното ведомство, било струпването на няколко лечебници на едно място. По този начин пациентите били филтрирани, като неосигурените били изпращани към държавната, а останалите - към частните или специализирани болници.

Снимка:Валери Ведов
Снимка:Валери Ведов

В министерството подготвят доклад за нарушенията, който ще бъде предоставен на прокуратурата, за да бъдат установени виновните за затъването на врачанската болница. Министър Петров допълни, че вероятно във Враца ще бъдат оставени определени отделения - спешно отделение, хирургическо, вътрешно, детско и родилно, за да се осигури минимума за предоставянето на здравни грижи.

Във Враца пък продължават и днес протестите срещу реалната възможност болницата да фалира заради натрупаните дългове и готовността на медицинския персонал на здравното заведение да подаде колективната си оставка. Недоволни граждани и лекари за втори път блокираха за кратко възловия врачански бул. „Втори юни”, на който се намира болницата.