Във врачанската болница да влезе прокуратурата поиска здравния министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6483515 www.24chasa.bg
Снимка: 24 часа

Във врачанската болница е имало порочни практики, които са довели до натрупването на задълженията. Към момента общата задлъжнелост на МБАЛ „Христо Ботев” е около 14 млн. лв., но с лихвите борчът може да удари 20 млн. лв., прогнозира здравният министър проф. Николай Петров по време на заседанието на здравната комисия в парламента.

Здравният министър посочи като пример купуването на скенер за около 1млн. лв., чиято реална стойност била 300 хиляди лв.. При един от предишните директори дългът на болницата нараснал три пъти и достигнал 10 млн. лв., допълни проф. Петров, като не посочи кой от бившите шефове на най-голямата лечебница във Врачанско я е довел до големия дълг.

Другото нещо, което изумило експертите в здравното ведомство, било струпването на няколко лечебници на едно място. По този начин пациентите били филтрирани, като неосигурените били изпращани към държавната, а останалите - към частните или специализирани болници.

В министерството подготвят доклад за нарушенията, който ще бъде предоставен на прокуратурата, за да бъдат установени виновните за затъването на врачанската болница. Министър Петров допълни, че вероятно във Враца ще бъдат оставени определени отделения - спешно отделение, хирургическо, вътрешно, детско и родилно, за да се осигури минимума за предоставянето на здравни грижи.

Снимка:Валери Ведов

Във Враца пък продължават и днес протестите срещу реалната възможност болницата да фалира заради натрупаните дългове и готовността на медицинския персонал на здравното заведение да подаде колективната си оставка. Недоволни граждани и лекари за втори път блокираха за кратко възловия врачански бул. „Втори юни”, на който се намира болницата.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дъщерята на Аня Пенчева залюби млад поет Не съм сама, имам си сериозно гадже, казва водещата! Водещата Петя Дикова май стяга сватба, шушукат в светските среди. Дъщерята на Аня Пенчева и Сашо Диков се залюби с млад и обещаващ поет. Двамата са много отдадени един на друг и нищо чудно скоро да минат под венчило. "Не съм сама, имам гадже!

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Торта от холивудския ас Майкъл Медсън зарадва актьора  Асен Блатечки навърши 47 години с... опит за самоубийство! Фенките на актьора могат да са спокойни, защото това се случи единствено в името на изкуството, на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Там Блатечки влезе в кожата на Итън Алън Хоули,