Асфалт по булевард “Дондуков” в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6484281 www.24chasa.bg
Паветата бяха запазени по участъка от бул. “Дондуков” между Министерския съвет и ул. “Г. С. Раковски”, в участъка до бул. “В. Левски” ще има асфалт. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Експертен съвет към Министерството на културата

разреши да се махнат паветата в участъка между

ул. “Г. С. Раковски” и бул. “В. Левски”

Участъкът от столичния булевард “Дондуков” между ул. “Г. С. Раковски” и бул. “Васил Левски” ще бъде асфалтиран.

Това става възможно, след като специализираният експертен съвет към Министерството на културата одобри искането на Столичната община. Клипове от заседанието на съвета, провело се в четвъртък, са качени на сайта на министерството.

Булевардът попада в два групови архитектурни ансамбъла. Самите павета също са със статут на единична културна ценност от края на 2016 г. със заповед на бившия министър на културата Вежди Рашидов. Според решението на експертите не бива да се консервира състояние, което пречи на развитието на града, и затова сивите павета в участъка може да бъдат заменени с асфалт.

София следва опита на Виена и на други европейски столици за павиране на малки улици и пешеходни зони и асфалтиране на пътища, по които минават по 10 000-20 000 автомобила дневно. Павирахме ул. “Георг Вашингтон”, която е част от туристическите и пешеходните маршрути. Предстои да сменим и настилката по ул. “Цар Самуил”. Там също ще бъдат поставени павета, тъй като се е оформила улица на галериите”, обясни зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Ремонтът на бул. “Дондуков” започна през юни. Общината искаше новата визия на булеварда да е със смесена настилка - асфалт по лентите за движение и павета за трамваите. Този вариант бе избран от софиянци, които участваха в допитване, инициирано от кметството. Малко преди старта на ремонта обаче Министерството на културата забрани да се махат паветата от булеварда.

На 20 септември столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска експертният съвет да преразгледа становището си за участъка между ул. “Г. С. Раковски” и бул. “В. Левски”. В писмото си тя посочва, че в участъка от Министерския съвет до ул. “Г. С. Раковски” са запазени паветата и характерният облик на историческата част на града. За другия участък обаче Фандъкова посочва, че не е част от туристическите маршрути, заключен е от асфалтирани улици и след него булевардът също е асфалтиран.

Очаква се ремонтът на “Дондуков” да приключи до края на месеца.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,

Половинката на защитника на Испания Жерар Пике - Шакира, се забърка в грандиозен скандал. Певицата бе обвинена, че продава колиета със символ, свързан с нацистка Германия. Знойната колумбийка е във вихъра на световното си турне "Ел Дорадо". Част от кампанията й са различни бижута, посветени на концертите й. Сред стоките й има древен цветен модел.