Асфалт по булевард “Дондуков” в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6484281 www.24chasa.bg
Паветата бяха запазени по участъка от бул. “Дондуков” между Министерския съвет и ул. “Г. С. Раковски”, в участъка до бул. “В. Левски” ще има асфалт. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Експертен съвет към Министерството на културата

разреши да се махнат паветата в участъка между

ул. “Г. С. Раковски” и бул. “В. Левски”

Участъкът от столичния булевард “Дондуков” между ул. “Г. С. Раковски” и бул. “Васил Левски” ще бъде асфалтиран.

Това става възможно, след като специализираният експертен съвет към Министерството на културата одобри искането на Столичната община. Клипове от заседанието на съвета, провело се в четвъртък, са качени на сайта на министерството.

Булевардът попада в два групови архитектурни ансамбъла. Самите павета също са със статут на единична културна ценност от края на 2016 г. със заповед на бившия министър на културата Вежди Рашидов. Според решението на експертите не бива да се консервира състояние, което пречи на развитието на града, и затова сивите павета в участъка може да бъдат заменени с асфалт.

София следва опита на Виена и на други европейски столици за павиране на малки улици и пешеходни зони и асфалтиране на пътища, по които минават по 10 000-20 000 автомобила дневно. Павирахме ул. “Георг Вашингтон”, която е част от туристическите и пешеходните маршрути. Предстои да сменим и настилката по ул. “Цар Самуил”. Там също ще бъдат поставени павета, тъй като се е оформила улица на галериите”, обясни зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Ремонтът на бул. “Дондуков” започна през юни. Общината искаше новата визия на булеварда да е със смесена настилка - асфалт по лентите за движение и павета за трамваите. Този вариант бе избран от софиянци, които участваха в допитване, инициирано от кметството. Малко преди старта на ремонта обаче Министерството на културата забрани да се махат паветата от булеварда.

На 20 септември столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска експертният съвет да преразгледа становището си за участъка между ул. “Г. С. Раковски” и бул. “В. Левски”. В писмото си тя посочва, че в участъка от Министерския съвет до ул. “Г. С. Раковски” са запазени паветата и характерният облик на историческата част на града. За другия участък обаче Фандъкова посочва, че не е част от туристическите маршрути, заключен е от асфалтирани улици и след него булевардът също е асфалтиран.

Очаква се ремонтът на “Дондуков” да приключи до края на месеца.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Извънземните не дойдоха, властта в Германия не се смени Иво АНГЕЛОВ Нострадамус (Nostradamus) е един от най-известните пророци и астролози в света. Но дори и той не винаги познава. В книгата "Предсказанията" той събира свои основни предсказания за далечното бъдеще, изписани под формата на четиристишия.

Бившата ВИП съквартирантка Джулиана Гани все повече плаши с външния си вид. Изглежда, че за силиконовата блондинка понятието „умереност” не съществува, защото прилича по-скоро на карикатура, отколкото на звездна красавица, за каквато се опитва да мине. Тези дни Гани публикува няколко снимки в социалната мрежа, които доста смутиха почитателите й.

Изборът на Тамара беше абсолютно честен. Той беше много на кантар, беше много трудно. Пет момичета бяха много оспорвани. Всяка от тях можеше да бъде избрана. Това заяви организаторът на конкурса Ирина Папазова пред Би Ти Ви. "Изборът се прави от жури, което е от 25 човека. Те посочват 3 момичета, от които се избира.