Всички пенсии с 5,4% по-високи от юли 2018 година, предлага ДПС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6484368 www.24chasa.bg
Хасан Адемов СНИМКА: 24 часа

Вдигане на всички пенсии с 5,4% от 1 юли 2018 г. Това предлагат с промени в Кодекса за социално осигуряване депутати от ДПС.

Така при

среден размер на

пенсията от 341,57

лв. те ще се вдигнат

с около 18 лв.,

обясни д-р Хасан Адемов от ДПС, който е и един от вносителите на дколада.

Индексацията на пенсиите ще може да се постигне от 1 юли 2018 г. в резултат от предвидената промяна в златното швейцарско правило, записано в проекта. Това е модифициран вариант, който отчита по-сериозния ръст на средния осигурителен доход. Предложението на ДПС е съотношението между ръста на осигурителния доход и на потребителските цени за предходната година от 50:50 да стане 75 на 25. За увеличението ще са необходими 290 млн. лв., показват изчисленията на вносителите. Средствата може да бъдат компенсирани от увеличението на осигурителните вноски от фонд “Пенсии” с 1% от 1 януари 2018 г., както и от очаквания от правителството ръст на минималните доходи с 3,9 % едновременно с увеличението на минималната работна заплата от 460 на 510 лв.

По този начин ще се увеличат пенсиите на всички пенсионери по формулата за изчисляване на размера на пенсията, но вече през осигурителния принос и индивидуалния коефициент, обясн д-р Адемов.

Според вносителите увеличението само на минималната пенсия на 200 лв. е създало допълнително усещане за неравнопоставеност и липса на обвързаност с осигурителния принос.

Макар и с малко повече - между 18-20 лв. при пенсионерите със среден размер на пенсиите, това

ще спомогне за

възстановяване

на усещането за

справедливост

и равнопоставеност, както и до по-високи нива на социална сигурност, пише в мотивите на вносителите от ДПС.

Новият управител на НОИ Ивайло Иванов вече съобщи, че през следващата година пенсиите ще бъдат увеличени с 3,8%, а не с 2,4 на сто, колкото се получава по златното швейцарско правило. Така ако предложението на НОИ бъде прието, пенсиите ще се увеличат средно с 13 лв., а не с 8,20 лв.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Възход и падение на Третия райх" (изд. "Изток-Запад") е уникална книга! Излиза за първи път преди 50 години и оттогава се радва на непрекъснат интерес. Това не е случайно! В основата й лежат автентични документи, 485 тона по-точно, заловени от американската армия в планината Харц. Това са свръхсекретни материали,

Фурор в света на висшата мода направи най-новото ревю в Париж на топдизайнера Рик Оуенс. Създателят на стила "блясъкът среща грънджа" изуми почитателите си на Седмицата на модата във френската столица не толкова с невероятни кройки, колкото със сценичното поведение на манекенките. Възпитаникът на елитния американски колеж за изящни изкуства

Катя и Здравко буквално взривиха препълнената Зала 1 на НДК! Те отпразнуваха с грандиозен концерт, наречен "Музика и любов", 40-годишнината си на сцената. Балет, бенд с вокалисти, специална мултимедия и шоу на живо над два часа дари на феновете си легендарният дует. Спектакълът бе в две части - най-големите хитове и песните от новия авторски