Всички пенсии с 5,4% по-високи от юли 2018 година, предлага ДПС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6484368 www.24chasa.bg
Хасан Адемов СНИМКА: 24 часа

Вдигане на всички пенсии с 5,4% от 1 юли 2018 г. Това предлагат с промени в Кодекса за социално осигуряване депутати от ДПС.

Така при

среден размер на

пенсията от 341,57

лв. те ще се вдигнат

с около 18 лв.,

обясни д-р Хасан Адемов от ДПС, който е и един от вносителите на дколада.

Индексацията на пенсиите ще може да се постигне от 1 юли 2018 г. в резултат от предвидената промяна в златното швейцарско правило, записано в проекта. Това е модифициран вариант, който отчита по-сериозния ръст на средния осигурителен доход. Предложението на ДПС е съотношението между ръста на осигурителния доход и на потребителските цени за предходната година от 50:50 да стане 75 на 25. За увеличението ще са необходими 290 млн. лв., показват изчисленията на вносителите. Средствата може да бъдат компенсирани от увеличението на осигурителните вноски от фонд “Пенсии” с 1% от 1 януари 2018 г., както и от очаквания от правителството ръст на минималните доходи с 3,9 % едновременно с увеличението на минималната работна заплата от 460 на 510 лв.

По този начин ще се увеличат пенсиите на всички пенсионери по формулата за изчисляване на размера на пенсията, но вече през осигурителния принос и индивидуалния коефициент, обясн д-р Адемов.

Според вносителите увеличението само на минималната пенсия на 200 лв. е създало допълнително усещане за неравнопоставеност и липса на обвързаност с осигурителния принос.

Макар и с малко повече - между 18-20 лв. при пенсионерите със среден размер на пенсиите, това

ще спомогне за

възстановяване

на усещането за

справедливост

и равнопоставеност, както и до по-високи нива на социална сигурност, пише в мотивите на вносителите от ДПС.

Новият управител на НОИ Ивайло Иванов вече съобщи, че през следващата година пенсиите ще бъдат увеличени с 3,8%, а не с 2,4 на сто, колкото се получава по златното швейцарско правило. Така ако предложението на НОИ бъде прието, пенсиите ще се увеличат средно с 13 лв., а не с 8,20 лв.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Папараци излавят Анастасия без фотошоп Руската Ким Кардашиян си инжектира мазнините от корема в бузите на дупето Корем като на изсъхнала бабичка вади руската инстаграм кралица Анастасия Квитко. Опулени и ужасени осъмват феновете на руската Ким Кардашиян, след като любимката им с апетитно закръглено тяло е изловена от папараци да пъчи безформеното

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

От няколко години Азис не спира да се хвали колко е известен в Турция и как на концертите му залите се пръскат по шевовете. Само преди седмица Краля на фолка бе забит в земята от Анелия. Тя бе удостоена с приз за най-харесвана певица в Турция, а песента й „Дай ми още“ бе отличен за най-слушано парче в южната ни съседка.