Всички пенсии с 5,4% по-високи от юли 2018 година, предлага ДПС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6484368 www.24chasa.bg
Хасан Адемов

Вдигане на всички пенсии с 5,4% от 1 юли 2018 г. Това предлагат с промени в Кодекса за социално осигуряване депутати от ДПС.

Така при

среден размер на

пенсията от 341,57

лв. те ще се вдигнат

с около 18 лв.,

обясни д-р Хасан Адемов от ДПС, който е и един от вносителите на дколада.

Индексацията на пенсиите ще може да се постигне от 1 юли 2018 г. в резултат от предвидената промяна в златното швейцарско правило, записано в проекта. Това е модифициран вариант, който отчита по-сериозния ръст на средния осигурителен доход. Предложението на ДПС е съотношението между ръста на осигурителния доход и на потребителските цени за предходната година от 50:50 да стане 75 на 25. За увеличението ще са необходими 290 млн. лв., показват изчисленията на вносителите. Средствата може да бъдат компенсирани от увеличението на осигурителните вноски от фонд “Пенсии” с 1% от 1 януари 2018 г., както и от очаквания от правителството ръст на минималните доходи с 3,9 % едновременно с увеличението на минималната работна заплата от 460 на 510 лв.

По този начин ще се увеличат пенсиите на всички пенсионери по формулата за изчисляване на размера на пенсията, но вече през осигурителния принос и индивидуалния коефициент, обясн д-р Адемов.

Според вносителите увеличението само на минималната пенсия на 200 лв. е създало допълнително усещане за неравнопоставеност и липса на обвързаност с осигурителния принос.

Макар и с малко повече - между 18-20 лв. при пенсионерите със среден размер на пенсиите, това

ще спомогне за

възстановяване

на усещането за

справедливост

и равнопоставеност, както и до по-високи нива на социална сигурност, пише в мотивите на вносителите от ДПС.

Новият управител на НОИ Ивайло Иванов вече съобщи, че през следващата година пенсиите ще бъдат увеличени с 3,8%, а не с 2,4 на сто, колкото се получава по златното швейцарско правило. Така ако предложението на НОИ бъде прието, пенсиите ще се увеличат средно с 13 лв., а не с 8,20 лв.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.

Пресният лидер на СДС Румен Христов дори на улицата е готов на преговори за бъдещо дясно обединение. Топпапараците на "България Днес" изловиха Христов с униформен за партията тоалет - синьо сако, синя риза и сини дънки, да обикаля с приятел с наръч документи след конгреса на десницата. Двамата бяха улисани в задълбочен,