Всички пенсии с 5,4% по-високи от юли 2018 година, предлага ДПС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6484368 www.24chasa.bg
Хасан Адемов СНИМКА: 24 часа

Вдигане на всички пенсии с 5,4% от 1 юли 2018 г. Това предлагат с промени в Кодекса за социално осигуряване депутати от ДПС.

Така при

среден размер на

пенсията от 341,57

лв. те ще се вдигнат

с около 18 лв.,

обясни д-р Хасан Адемов от ДПС, който е и един от вносителите на дколада.

Индексацията на пенсиите ще може да се постигне от 1 юли 2018 г. в резултат от предвидената промяна в златното швейцарско правило, записано в проекта. Това е модифициран вариант, който отчита по-сериозния ръст на средния осигурителен доход. Предложението на ДПС е съотношението между ръста на осигурителния доход и на потребителските цени за предходната година от 50:50 да стане 75 на 25. За увеличението ще са необходими 290 млн. лв., показват изчисленията на вносителите. Средствата може да бъдат компенсирани от увеличението на осигурителните вноски от фонд “Пенсии” с 1% от 1 януари 2018 г., както и от очаквания от правителството ръст на минималните доходи с 3,9 % едновременно с увеличението на минималната работна заплата от 460 на 510 лв.

По този начин ще се увеличат пенсиите на всички пенсионери по формулата за изчисляване на размера на пенсията, но вече през осигурителния принос и индивидуалния коефициент, обясн д-р Адемов.

Според вносителите увеличението само на минималната пенсия на 200 лв. е създало допълнително усещане за неравнопоставеност и липса на обвързаност с осигурителния принос.

Макар и с малко повече - между 18-20 лв. при пенсионерите със среден размер на пенсиите, това

ще спомогне за

възстановяване

на усещането за

справедливост

и равнопоставеност, както и до по-високи нива на социална сигурност, пише в мотивите на вносителите от ДПС.

Новият управител на НОИ Ивайло Иванов вече съобщи, че през следващата година пенсиите ще бъдат увеличени с 3,8%, а не с 2,4 на сто, колкото се получава по златното швейцарско правило. Така ако предложението на НОИ бъде прието, пенсиите ще се увеличат средно с 13 лв., а не с 8,20 лв.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата, която е сред главните действащи лица и в четирите сезона на докторския сериал, ще остане в историята му като участничката с най-много секссцени. Буковска разби всички канони в бг киното още навремето, след скандалното си разсъбличане в тв сериала „Дунав мост“. За поредната секссцена с елементи на садо-мазо екранната Виолета е

"Разочарована съм, че липсваше човешкото във "Фермата". Потъпкваше се всичко морално, защото всички се стремяха към финала", коментира за "България Днес" отпадналата на крачка от финала Елена. В последния си двубой тя се изправи срещу най-близката си приятелка Валерия и според мнозина я остави да победи. "За мен победата не беше на всяка цена.

Обичаме се с Гринго, лъжа е, че сме разделени  "Трудно намирам любовта, но когато съм я открила, няма да я изпусна." Това разкри за "България Днес" певицата Софи Маринова. Поводът за коментара й са последните слухове за това, че си търси ново гадже и е изоставила възлюбения си Гринго, който от няколко месеца лежи на топло в Бургаския затвор.